Sztárok

„Mindent köszönök, mester” – így búcsúznak a sztárok Csukás Istvántól

Miután bejelentette az Újszínház, hogy 83 éves korában elhunyt Csukás István Kossuth-díjas író, költő, többek között Süsü és Pom Pom legendás megalkotója, azonnal elindult a búcsúzás, illetve tisztelet-és a köszönethullám a közösségi oldalakon.

Miután elkezdett terjedni a megrázó hír, amit mi is megírtunk, hogy 83 éves korában elhunyt a sokak által szeretett és nagyra becsült író, költő, Csukás István, az internetet ellepték a visszaemlékező bejegyzések. Most ezeket gyűjtöttük egy csokorba: így búcsúztak Csukás Istvántól a sztárok és kollégái. 

Tóth Gabi az Instagram-oldalán emlékezett Csukás Istvánra, és mondott köszönetet ő is mindenért. A posztban a népszerű gyerekkönyvszerző A sínen ül egy fehér nyúl című versét osztotta meg, nagy valószínűség szerint azért, mert ez Csukás Istvántól Gabi egyik nagy kedvence.

„Köszönünk minden csodás mesét!” – írta Dukai Regina Facebook-bejegyzésében, mások helyett is kifejezve háláját Pom Pom, Süsü, Mirr-Murr és a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgász írójának. 

Meszka, a Punnany Massif zenekar tagja az Instagramon köszönt meg mindent a „Mesternek”, akárcsak Krusovszky Dénes író, költő, aki a Facebookon fejezte ki háláját Csukás Istvánnak.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is elbúcsúzott Csukás Istvántól egy posztban Facebook-oldalán. Ők megosztották azt a videót, amit tavaly készítettek: az író novemberben fogadta munkatársaikat a lakásán.

Nyáry Krisztián egy tanulságos, tőle származó idézettel emlékezett meg Csukás Istvánról és a gyermeknevelésről, és egy képpel a Facebook-oldalán:

„A gyerek mindenre fogékony, és mindent azonnal a visszájára is tud fordítani. A felnőttek meg? Azt szoktam mondani, mindenkinek megadatott egy saját kincsesbánya: a gyerekkora. De sajnos, nem mindenki képes már visszamenni oda. Rendszerint az ilyenek fegyelmezik cirkuszi kutyává a gyereküket.”

Dragomán György Csukás István egyik legismertebb versét posztolta a Facebookon. A vers, ahogy az író rámutat, a halálhír fényében tragikusan átértelmeződik:

Hová tűnt húsz kiló Csukás István,
egy éve még megvolt, fénykép van róla,
ennyin már érdemes eltöprengeni, hús
a húsomból: mennyországba vagy pokolba?

Mert az is egy nagy kérdés, a legnagyobb:
vajon ment vele arányosan ugyanannyi lélek?
És honnan hiányzik, ha hiányzik,
hogyan mérjem meg, hol van az a mérleg?

A vers folytatása Dragomán György posztjában: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top