Sztárok

Lázadástól a gyászig – mit jelentenek az uralkodók tetoválásai?

A tetoválás nem új keletű hóbort, és sok olyan ember van a történelemben, akikről talán nem is feltételezzük, hogy tetováltatott. Ilyenek a különböző királyi család tagjai is, akik okkal varrattak magukra.

A legősibb tetoválást, amit ismernek, egy kb. 5000 éves férfimúmián fedezték fel az Alpokban. A római kortól, a 700-as éveken át, egészen az 1600-as évekig rengetegszer felfedezhető volt a történelemben a tetoválás. Uralkodók sem csak az elmúlt 10-20 évben varratták ki magukat. A múltban, és a jelenben is számos kitetovált királyi fenséggel találkozhatunk.

A dánok tisztelgése

Frigyes, dán királyi herceg házasságáról és magánéletéről nem is olyan régen írtunk, és egy modern uralkodó képe rajzolódott ki. Ennek ellenére meglepő lehet, hogy egy leendő király összevarratta a testét, ám ez a családjában egyáltalán nem számít szokatlannak.

A nagyapja, IX. Frigyes, aki 1947 és 1972 között uralkodott, szintén tetoválásokat viselt: madarak és sárkányok ékesítették a testét. Mindez nem hóbort volt a részéről, a szimbólumoknak komolyabb jelentése van, mint gondolnának. Általában ugyanis a tengerészek körében volt népszerű akkoriban a tetoválás, és a Dán Tengerészeti Akadémia növendékeként Frigyes is büszkén varratta ki testét, ezt egy félmeztelen fotón is megmutatta, amit 1951-ben a Time magazin leközölt az uralkodóról.

De mi a helyzet az unokájával?  A királyi herceg, aki majd idős anyját követi a trónon, szintén részesült elméleti és gyakorlati katonai kiképzésben, valamint haditengerészeti tanulmányokat is folytatott.  Neki egy cápa van a vádliján, és egy különleges szimbólum a felkarján, ami a haditengerészetben eltöltött időt, tapasztalatot szimbolizálja.

GRASTEN, DENMARK - JULY 26: Crown Prince Frederik of Denmark (L) and Prince Vincent of Denmark attend the annual Summer photocall for the Royal Danish family at Grasten Castle on July 26, 2013 in Grasten, Denmark. (Photo by Tim Riediger/WireImage)

Frigyes, dán királyi herceg cápatetoválása (Fotó: Tim Riediger/WireImage)

Az ómen

Különböző tetoválásokat már több ezer éve készítenek. Nem új dolog ez, még az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösének, Ferenc Ferdinándnak is volt tetoválása. Ő egy szerencsehozó kígyót varratott a csípőjére. A trónörököst 1914-ben Szarajevóban lelőttek, s kitört az I. világháború. Egyes szóbeszéd szerint Ferenc Ferdinándot pont ott érte a halálos találat, ahol a kígyó volt…

Brit uralkodóktól a hercegnőkig

Még csak herceg volt a későbbi Dirty Bertie gúnynévvel illetett, későbbi VII. Eduárd, amikor a Szentföldre látogatott. Ekkor, vagyis 1862-ben tetováltatott egy keresztet a karjára. Amikor pedig fia Japánba utazott, kísérőinek kiadta, hogy vigyék el a gyereket egy híres tetoválóhoz. Így esett, hogy a későbbi V. György királynak, vagyis II. Erzsébet nagyapjának egy japán sárkány díszíti az egyik karját, és egy kereszt a másikat. Ezt már apjához hasonlóan ő is Jeruzsálemben csináltatta.

Kamilla hercegnő, Károly felesége is kipróbálta, hogy milyen, ha tinta ékesíti a bőrét. Még 2011-ben, amikor férjével Marokkóba látogatott, megengedte, hogy egy helyi hennatetováló művész kipingálja a kezét. Mindez néhány nappal Katalin és Vilmos esküvője előtt történt. Kamilla meg is jegyezte az alkotónak, hogy remek ékszer lesz az esküvőn ez a szép alkotás, de ez inkább csak udvariasság volt. A henna néhány nap alatt apránként megkopott, és nászra eltűnt a Kamilla mutatóujját korábban díszítő arany árnyalatú, tradicionális minta.

FEZ, MOROCCO - APRIL 06: (NO UK SALES FOR 28 DAYS) Camilla, Duchess of Cornwall is given a henna tattoo as she visits Clock Cafe in the Medina on day three of a three day visit to Morocco on April 6, 2011 in Fez, Morocco. (Photo by Samir Hussein/WireImage)

Kamilla hercegnő hennatetoválást készített egy híres marokkói művésszel (Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Nézzük, mi a helyzet Katalin hercegnével! Nos, a jövendő királynénak nincsenek tetoválásai. Bár 2018-ban egy apró hennadísz neki is ékesítette a kezét. Ezt akkor kapta, amikor egy vidéki művészeti iskola megnyitóján járt, ekkoriban volt várandós Lajos herceggel.

SUNDERLAND, ENGLAND - FEBRUARY 21: Catherine, Duchess of Cambridge gets a henna tattoo during a visit to The Fire Station, one of Sunderland's most iconic buildings, recently converted into a music and arts hub on February 21, 2018 in Sunderland, England. (Photo by Andy Commins - WPA Pool/Getty Images)

Katalin hercegné henna tetoválása (Fotó: Andy Commins – WPA Pool/Getty Images)

Bár Meghan Markle már nem sokáig lesz hercegné, azért ő sem maradhat ki a felsorolásból. Meghan csatlakozott a hennások klubjához, amikor Marokkóba utazott a férjével. Ekkor volt várandós a kisfiával, Archie-val. A tetoválást a a jobb kézfejére kapta, amely a helyi tradíciók szerint szerencsét hoz a kisbabának.

ASNI, MOROCCO - FEBRUARY 24: Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex during a Henna ceremony as they visit the "Education For All" boarding house for girls aged 12 to 18 on February 24, 2019 in Asni, Morocco. "Education For All" ensures that girls from rural communities in the High Atlas Mountain regions have access to secondary education. (Photo by Tim P. Whitby - Pool/Getty Images)

Harry és Meghan Marokkóban egy szerencsehozó hennatetoválást kapott (Fotó: Tim P. Whitby – Pool/Getty Images)

Lady Amelia Windsor neve talán nem annyira ismerős még itthon, de nem árt megjegyezni. A szépség nem más, mint II. Erzsébet unokatestvérének, Eduard kenti hercegnek az unokája. A kicsit sem félénk 24 éves hölgy modellként dolgozik, és különös tetoválást visel a bordáinál.

Megnézem
Összes kép (4)

Bár arról még nem beszélt, hogy a két, egymásnak dőlő levél mit ábrázol, azt elmondta, mit jelent a csuklóját díszítő három, egymásután sétáló medve: őt, és két testvérét, valamint a köztük lévő erős köteléket szimbolizálják. Van egy harmadik varrás is a bőrén. Egy kissé esetlen tigris díszíti Lady Amelia lapockáját.

II. Erzsébet unokája, az olimpikon, kétszeres anyuka Zara Tindall tetoválást ugyan nem villantott, de fiatal felnőttként nyelv piercinget viselt, ami nem nyerte el mindenki tetszését a családban.

Bokától a tarkóig

Arról már írtunk, hogy a svéd Zsófia hercegné modellként is dolgozott, mielőtt megismerkedett a svéd király egyetlen fiával, Károly Fülöp herceggel. Nemcsak a képeken, hanem a tévében is látható volt anno, milyen tetoválásai vannak a már visszafogott Zsófiának.

STOCKHOLM, SWEDEN - JUNE 13: Prince Carl Philip of Sweden and his new wife Princess Sofia of Sweden are seen after their marriage ceremony on June 13, 2015 in Stockholm, Sweden. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

Károly Fülöp és Zsófia házasságkötése (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images)

Az esküvője napján sem fedte el ezeket a ruhája: az Ida Sjöstedt által tervezett csipke ruha kivágásának köszönhetően láthattuk, hogy egy Nap motívum díszíti a tarkóját. Ezenkívül állítólag egy pillangó szárnyal a bordája tájékán, bár ezt nem lehet látni, még a róla készült bikinis fotókon sem. Egy apró tetoválás azonban van még a bokáján. Állítják, hogy egy nonfiguratív tetoválás volt a karján is, ám azt a pletykák szerint eltávolíttatta.

Monacói minta

Stefanie monacói hercegnő a néhai Grace Kelly és III. Rainier legifjabb lánya. Anyja gyakran hívta a vad, lázadó gyereknek. Stefanie az anyja mellett ült az autóban, amikor a halálos baleset bekövetkezett, és a hercegné elhunyt, ezt követően a hercegnő még lázadóbb lett, mint előtte. Például több tetoválást is varratott magának: van egy szabadon, ugráló delfin a lábán, tarkóját egy sárkány farka ékesíti, karjain pedig virágos mintha látható. „Igazából senki nem próbált megérteni engem akkoriban, vagy a cselekedeteimet. Én csak élvezni akartam az életemet, ahogyan most is” – magyarázta Stefanie. Lánya, Pauline Ducruet is követte a példáját. Csuklóján neki is virágmotívum található, méghozzá egy szál százszorszép. Másik karján egy hosszú felirat díszeleg, ám ennek jelentéséről nincs hír.

Stefanie monacói hercegnő (Fotó: Fabrice Lheritier/WireImage)

Stefanie monacói hercegnő (Fotó: Fabrice Lheritier/WireImage)

Maradjunk még Monacóban, mert úgy tűnik, itt valóban nagy divat a tetoválás. Stefanie testvére, Karolina négy gyereknek adott életet. Közülük az egyik a 33 éves Charlotte Casiraghi, akinek egy Gucci által szervezett rendezvényen villant ki a tetoválása. Különös helyre varratott, méghozzá a hasára. A kissé esetlen csillag egy olyan listába is felkerült, ami a celebek legcsúnyácskább tetoválásait sorolja fel.

Charlotte Casiraghi a Gucci egyik párizsi rendezvényén, 2014-ben (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Charlotte Casiraghi a Gucci egyik párizsi rendezvényén, 2014-ben (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Orosz-japán sárkány

Repüljünk kicsit vissza az időben! Több orosz uralkodó is büszkélkedhetett tetoválással, ilyen volt a családjával együtt lemészárolt II. Miklós cár is. Akkor készült el a tetoválása, amikor Japánba utazott egy hivatalos látogatásra egy körút során. Úgy tudni, hogy rajongott a tradicionális japán mesterségekért, és egy hatalmas sárkányt tetováltatott a jobb karjára. Bár a tetoválást imádta, maga az út nem hagyott benne kedves emlékeket, mivel egy zavart elméjű japán rendőr szablyával merényletet kísérelt meg ellene.

Hírességek és tetoválásaik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top