nlc.hu
Sztárok

Sztárok és II. Erzsébet

Hát, ez ciki! – 8 híresség, aki elfelejtett viselkedni, amikor II. Erzsébettel találkozott

II. Erzsébettel találkozni még a világsztárok számára is hatalmas megtiszteltetés. A protokoll szigorú szabályait pedig nekik is be kell tartaniuk, ám ez nem mindenkinek sikerül...

Lady Gaga

A II. Erzsébettel való találkozás egyik alapszabálya, hogy senki sem viselhet élénk színű, feltűnő ruhadarabokat és erős sminket a királynő jelenlétében. Nos, Lady Gagának ezt a legkevésbé sem sikerült betartania. Az akkoriban még önmagához képest is a legvadabb divatkorszakát élő énekesnő a Royal Varieté 2009-es díszelőadása után találkozott az uralkodóval, mégpedig talpig vörös latexben. A királynő azonban ezen egyáltalán nem sértődött meg: szélesen elmosolyodott, amikor meglátta az extravagáns külsejű popsztárt és udvariasan váltott is vele néhány mondatot.

II. Erzsébet és Lady Gaga

II. Erzsébet és a latexruhás Lady Gaga (Fotó: Leon Neal/ WPA Pool /Getty Images)

Angelina Jolie

Angelina Jolie 2014-ben a lovagi címnek megfelelő Dame előnévre jogosító rang tiszteletbeli változatát kapta meg II. Erzsébettől, amivel az uralkodó nem a színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismerte el. A kitüntetés átvételére neutrális árnyalatú kosztümben, visszafogott sminkkel és frizurával érkezett, ám mégis vétett a protokoll ellen. Mégpedig azzal, hogy nyitott orrú magassarkút vett fel, harisnya nélkül, miközben azonban a harisnya kötelező mind a királyi család nőtagjai, mind pedig az uralkodó vendégei számára, a nyitott orrú cipő pedig ugyan nem tilos, de a nem ajánlott kategóriába tartozik.

II. Erzsébet és Angelina Jolie

II. Erzsébet kitüntette Angelina Jolie-t (Fotó: Profimedia)

Michelle Obama

Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle Obama 2009-ben találkoztak először II. Erzsébettel. A Buckingham-palotában fogadást adtak a tiszteletükre, ahol a first lady átkarolta az uralkodó hátát, a királynő pedig viszonozta ezt. Elvileg ezzel is megsértették a protokollt, hiszen a vendégek legfeljebb kezet foghatnak a királynővel, ennél több és pláne személyesebb érintés azonban tilos. II. Erzsébet azonban láthatólag az első perctől kezdve kedvelte Michelle Obamát és nem vette zokon tőle ezt a közvetlen megnyilvánulást.

Máxima holland királyné

Vilmos Sándor holland király és a felesége, Máxima királyné 2018 őszén tett kétnapos, hivatalos látogatást Nagy-Britanniában. Bár maguk is uralkodók, a protokoll előírásai rájuk is ugyanúgy vonatkoznak, sőt, ennek megfelelően pedig a kézfogáson túl elvileg ők sem érinthetik meg II. Erzsébetet. Máxima azonban ezzel mit sem törődve az érkezéskor, illetve a búcsúünnepségen is szemrebbenés nélkül arcon csókolta a királynőt. Ilyet még az uralkodó közvetlen hozzátartozóinak sem illendő tenniük. 

Máxima arcon csókolta a királynőt (Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images)

Máxima arcon csókolta a királynőt (Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images)

Mickey Rooney

Mickey Rooney sem maradt meg a szimpla kézfogásnál. Az amerikai színész 2007-ben találkozott II. Erzsébettel, amikor a királynő az Egyesült Államokban tett körutazást. A hollywoodi legenda a protokollt ugyan megszegve, mégis vérbeli úriember módjára csókolt kezet a hófehér kesztyűt viselő brit uralkodónak. 

II. Erzsébet és Mickey Rooney

II. Erzsébet és Mickey Rooney (Fotó: JONATHAN ERNST / POOL / AFP)

Liam Payne

Liam Payne több alkalommal is állhatott már szemtől szemben II. Erzsébettel és többször is sikerült elkövetnie ugyanazt a protokollvétséget. A fiatal énekes ugyanis, vélhetőleg zavarában, a kezét nyújtotta a királynőnek, holott ezt nem lett volna szabad, ugyanis meg kellett volna várnia, hogy az uralkodó nyújtja előbb a sajátját. A második találkozásukkor Payne ismét elhibázta a dolgot és ő kezdeményezte a kézfogást, amit utóbb igencsak restellt. 

II. Erzsébet és Liam Payne

II. Erzsébet és Liam Payne (Fotó: Paul Grover – Pool/Getty Images)

Anna Wintour

Anna Wintour maga is a kifogástalan elegancia megtestesítője, ám II. Erzsébet jelenlétében mégis vétett az etikett ellen. Az uralkodó 2018 februárjában tiszteletét tette a londoni divathéten, ahol az amerikai Vogue főszerkesztője oldalán nézte végig Richard Quinn brit tervező divatbemutatóját. Wintour azonban még ez idő alatt sem volt hajlandó megválni a védjegyévé vált napszemüvegétől, hogy az illem azt diktálta volna, hogy az uralkodó társaságában ne viselje azt.

II. Erzsébet és Anna Wintour

II. Erzsébet és Anna Wintour a londoni divathéten (Fotó: Tristan Fewings/BFC/Getty Images)

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton néhány éve egy díszebédre kapott meghívást a Buckingham-palotába, az asztalnál ráadásul közvetlenül a királynő mellé ültették. Izgatottságában azonnal el is kezdett beszélgetni II. Erzsébettel, aki azonban figyelmeztette a vonatkozó illemszabályokra, nevezetesen, hogy előbb a másik oldalán ülő vendéggel kell társalognia, ugyanezt teszi ő is, majd a második fogás előtt következik ez az oldal. Az autóversenyző elárulta azt is, végül zenéről, a házairól és a hétvégi programjairól csevegett a királynővel.

II. Erzsébet és Lewis Hamilton (Fotó: Profimedia)

II. Erzsébet és Lewis Hamilton (Fotó: Profimedia)

Ő kicsoda?

Maga is királynő is kerülhet olykor persze zavarba ejtő helyzetbe világsztárok előtt, ahogy ez a Halj meg máskor című James Bond-film premierjén történt. Az uralkodó ugyanis nem ismerte fel az előtte épp buzgón pukedliző Madonnát és a kísérőjétől kérdezte meg, hogy ki ő. Ezt követően felvilágosították, hogy ő Madonna, aki a film betétdalát énekli.

II. Erzsébet és Madonna

II. Erzsébet és Madonna a Halj meg máskor premierjén, 2002-ben (Photo by Anwar Hussein/Getty Images)

Ezeket tudtad II. Erzsébetről?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top