nlc.hu
Sztárok

Sikeres volt a 99 éves Fülöp herceg szívműtétje

Szívműtétet hajtottak végre a 99 éves Fülöp hercegen

A brit uralkodó férjének operációja sikeres volt, Fülöp herceg a hírek szerint jobban érzi már magát.

Kardiológiai beavatkozást hajtottak végre Fülöp edinburghi hercegen, II. Erzsébet királynő férjén – közölte csütörtökön a Buckingham-palota. A brit királyi család londoni hivatalának rövid közleménye szerint a kezelés sikeres volt.

A 100. évében járó Fülöp herceg több mint két hete van kórházban. Először a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházba szállították, innen hétfőn átvitték a Szent Bertalan nevét viselő kórházba, azzal a céllal, hogy a kórházi kezelés eredeti indokaként említett, közelebbről nem részletezett fertőzés mellett a herceg egy már régebb óta fennálló szívproblémáját is megvizsgálják.

A Buckingham-palota csütörtöki közleménye szerint ennek a szívproblémának a kezelésére hajtották végre a sikeres beavatkozást. Azt nem közölték, hogy a közkeletűen csak Barts néven emlegetett kórházban pontosan milyen kardiológiai kezelést végeztek el a hercegen és továbbra sem ismertették, hogy a szívprobléma mellett Fülöpnek milyen jellegű fertőzéses megbetegedése van.

Sikeres volt Fülöp herceg szívműtétje

Fülöp edinburghi hercegnek már korábban is voltak szívproblémái (Fotó: Getty Images)

Nem koronavírus miatt került kórházba a herceg

Udvari illetékesek már a herceg február 16. óta tartó kórházi kezelésének kezdete után hangsúlyozták, hogy Fülöpöt nem koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni. Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő – aki áprilisban ünnepli 95. születésnapját és 69 éve ül az Egyesült Királyság trónján – január 9-én megkapta a koronavírus elleni oltást.

A Buckingham-palota csütörtöki tájékoztatása szerint az edinburghi herceg még napokig kórházban marad „további kezelés, pihenés és lábadozás céljából”.

Az edinburghi hercegnek, aki júniusban tölti be 100. életévét, már volt komolyabb szívpanasza: 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

A Buckingham-palota szóvivője csütörtöki tájékoztatásában nem említette, hogy Fülöp mostani szívproblémája összefügg-e a csaknem tíz évvel ezelőtti betegséggel. A herceg az elmúlt években több más alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.
Az edinburghi herceg 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől és azóta nem fogad el meghívásokat nyilvános eseményekre.

Még több hír a brit királyi udvarból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top