nlc.hu
Sztárok

Fucsovics Márton régi fotókon

Emlékszel a kamasz Fucsovics Mártonra? Ősrégi fotók a sikeres magyar teniszezőről

A tokiói olimpiát sérülés miatt feladni kényszerült Fucsovics Mártonra rá sem ismernénk, annyit változott 11 év alatt, de már tiniként is zseniálisan teniszezett.

Fucsovics Mártónról néhány hete nem csak azért lehetett olvasni, mert rekordot felállítva ő lett a legsikeresebb magyar teniszező, aki kijutott Wimbledonba a negyeddöntőbe. Barátnőjét, Böszörményi Anettet is megismerhette az egész világ, amikor Boris Becker az egyik mérkőzés alatt megdicsérte. Ebből aztán hatalmas botrány lett, de a teniszező barátnője kiállt Becker mellett.

A nyíregyházi születésű sportoló első pályára lépése óta dönti meg a magyar rekordokat, és sikeresen szerepel a világ legrangosabb tornáin. De a mostani sikerekhez rengeteg kitartásra volt szüksége. Húszas éveiben még a visszavonulást is fontolgatta, amiről Erőss Béla beszélte le. Erőss 7 évig edzette Fucsovicsot, és így emlékezett vissza az akkor igencsak rögösnek tűnő útra:

„Miután Marcinak húszévesen becsúszott egy-két fájó veresége, elkedvetlenedett, de szerencsére hallgatott rám, és folytatta a teniszezést. Mivel a fővárosban nem találtunk a továbbfejlődésére alkalmas klubot, 2007-től a stuttgarti teniszakadémiára került, nemrég viszont igazán megnyugtató egyesületre talált az MTK-ban” – mondta még 2019-ben Erőss.

Fucsovics Márton akkor és most

Fucsovics 2010-ben és mmost, 11 évvel később
(Fotó: smagpictures és Instagram/Fucsovics Márton)

Fucsovics eddig kétszeres junior Grand Slam-bajnok, 2010-ben junior világelső lett, 8 alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, és csapatban aranyérmes lett az Európa-bajnokságon. 2010-ben, 18 évesen megkapta a Junior Prima díjat is.

Idei sportteljesítménye is kiemelkedő, ugyanis a Wimbledoni szereplésével történelmet írt. Korábban egy magyarnak sikerült az elődöntőbe jutnia: Asbóth József 1948-ban ütötte a labdát a legjobb négyig. Most 2021-ben ez a rekord megdőlt, és Fucsovics lett minden idők legeredményesebb magyar teniszezője Wimbledon történetében.

Az első magyar, aki nyert Wimbledonban

Wimbledon azonban nem új terep a számára. 2010-ben, alig 18 évesen lépett először pályára juniorként, amikor párosban a negyeddöntőig jutott. De nemcsak párosban, hanem egyéniben is indult, ami megalapozta a hírnevét az egész világon. A verseny tizenharmadik kiemeltjeként szettveszteség nélkül nyerte meg a tornát, és legyőzte az ausztrál Benjamin Mitchell ellen. Ez azért is volt hatalmas eredmény, mert a junior fiúk között először nyert magyar teniszező Wimbledonban.

Ezzel már kamaszként beírta magát a sporttörténetbe, de itt nem állt meg: világelső lett a juniorok között, szintén első magyarként. Azóta 11 év telt el, és a sportoló alaposan megváltozott az első igazán nagy sikere óta.

Fucsoivcs 18 évesen
Megnézem
Összes kép (4)

Tudj meg többet kedvenc sztárjaidról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top