nlc.hu
Sztárok

VV Leo és a többi valóságshow szereplő könyve

Ősidők a TikTok előtt, amikor még tiszavirág-életű valóságshow-szereplők is könyvet írtak

Amikor még a Való Világ első négy szériája futott, nem élte fénykorát az Instagram, a YouTube, vagy a TikTok. Így történt, hogy míg az azt követő nyertesek, vagy nagy vesztesek inkább 3-5 perces videóban beszélnek a nagy semmiről, addig elődjeik még könyvet – igen, jól olvastad – írtak a bent töltött napokról, és papírra vetették életvezetési tanácsaikat.

Ma már ezernyi platform áll a luxusbörtönből szabadult egykori villalakók rendelkezésére, hogy az annyira divatos influenszerként kezdjenek tevékenykedni. Az persze, hogy milyen tudás van egy-egy véleményvezér videója mögött, nagy átlagban a kutyát nem érdekli. Amíg pörög a lájk, megy a megtekintés, és jönnek esetleg a hirdetők, addig ezeket a csatornákat elárasztják az üzenetek nélküli, kondi, szoli, mosoda videók.

Egy lépéssel nehezebb volt a korábbi generációnak, akiknek még elég érdekesnek – de nem feltétlenül értékesnek – kellett lenniük ahhoz, hogy egy könyvkiadó lecsapjon rájuk, hogy aztán tollba mondják életüket, vélt, vagy valós sérelmeiket, és nagy bölcsességeiket.

A két első könyv, ami a hazai valóságshowkkal foglalkozott, még egészen profinak számított, de tegyük hozzá, hogy nem is egy emberre fókuszált. Az egyik ilyen volt Az Elmesélem Brother Kandász Andrea tollából, aki az első széria főszerkesztője volt. Ezzel szinte egy időben került a könyvesboltok polcaira Árpa Attilától a Ha én ezt a klubról egyszer elmesélem kötet, amiben nemcsak a botrányos távozása kapott helyet, de a Való Világról is számos sztorit megosztott az olvasókkal.  De Árpa nem állt meg ennyinél, ő még a konkurenciánál dolgozó Liptait is bevette a könyvbe, ahogyan ő fogalmazott egy interjúban: „Nem titok, hogy Liptai Claudia és ĺti – a másik csatornán futó, Big Brother egyik játékosa – a szerk. – története elég nagy vihart kavart.”

VV Leo és a többi valóságshow szereplő könyve

Ha én ezt a klubról egyszer elmesélem (Fotó: Leéb Ádám)

A könyv megjelenésének idején már lement a VV2 is, ám ebben már Árpa, a műsor itthoni kitalálója nem vett részt. Mégis sokan kíváncsiak voltak a véleményére, azt illetően, hogy jó-e vagy rossz, hogy egy ilyen valóságshow fináléjában felfedik a verseny aktuális állását, ezzel pedig befolyásolhatják a szavazókat. Erre Árpa így reagált az Új Szónak: „Mi is gondolkodtunk ezen az első évadban, de nem tettük meg. Nyilván radikálisan megváltoztatta volna a szavazás állását, ahogy ez a kettesben meg is történt. Nem tudom, hogy fair-e vagy sem. Amikor az elsőnél nem tettük meg, az volt a baj, hogy nem Majka nyert, most, hogy felfedték, az a baj, hogy nem Anikó nyert. Igazából teljesen mindegy, mindig lesz valaki, aki azt mondja, hogy nem kellett volna.”

Ezt követően azonban a  készítők háttérbe szorultak, és a könyves piacot elárasztották a szereplők mélyenszántó gondolatai.

A szépfiú kipakol

VV Leo nem is olyan régen újra bekerült a lapokban, hiszen a Való Világ egykori szépfiúja, Ágica rajongásának akkori tárgya, most, 18 évvel a VV3 fináléja után a Totem című kalandrealityben mutatja meg, hogyan őszült meg az elmúlt majd két évtizedben. Ő sem nyerte meg a valóságshow-t, de ez ezüstéremhez is jár bizony a könyv, főleg olyan giccses borítóval, amit Leo produkált.

VV Leo és a többi valóságshow szereplő könyve

152 nap társas magány (Fotó: Színes RTV)

A 152 nap Társas magány címre keresztelt kötet egy villanapló a főhősünk szemével, a saját élményeivel. A kedves olvasó olyan mély fordulatokkal és vallomásokkal találkozhat, mint például: „a 152 nap fenekestől felforgatta az életemet. Vagy legalábbis alaposan megváltoztatta. Másképp öltözködöm, másként telnek a napjaim, sok mindent talán másképp is gondolok.” Leo rögtön a könyv elején azt is leszögezte, hogy ő bizony nem akart háborút, és a könyv sztorijaival további címlapra kerülni, és biztosan megbánt majd pár embert, de joga van elmondani az érzéseit. Mondjuk erre való a konfliktuskezelés, de akkor nem tudnánk most ezekre a csodás kiadványokra visszaemlékezni. Megjegyeznénk, hogy Leónak „köszönhetjük” a következő  valóságshow könyvet, mivel az azóta 45 éves Leo, aki hivatalosan Zsolt, így fejezte be a könyvét: „Ha bárki az érintettek közül úgy érzi, hogy hamis képet festek róla, a társainkról, az eseményekről, arra biztatom, vágjon bele ő is! Ragadjon tollat, vagy üljön számítógéphez és nyugodtan írja meg az ő hiteles történetét.”

Frankó Feri balladája

Hát ki tudna egy ilyen Leo féle felhívásnak ellenállni? Játékostársa, Frenki például nem tudott. Nem hibáztatunk, ha te sem tudod hová tenni ezt a nevet. Frenki szintén a Való Világ harmadik szériájának játékosa volt, és akkori szívszerelmével, Szilvivel költözött be a körbekamerázott házba. A villában azonban már nem alakult ilyen fényesen a kapcsolatuk, mondhatni hamar kiderült, hogy sehová nem vezet ez a nagy szerelem. Szilvi már 65 nap után kiesett a játékból, Frenki viszont 107 napot éldegélt odabent, és kicsit sem volt magányos, hogy finoman fogalmazzunk. Annak ellenére, hogy Frenki a dobogó közelébe sem jutott, azért neki is jutott egy celebnovella. Dobpergés: „Elmondom a Frankót” címmel. Frenki-Frankó. Értitek…?

Amikor még tiszavirág-életű valóságshow-szereplők is könyvet írtak

Elmondom a frankót! (Fotó: RTL Magyarország)

A könyvbemutatót egyébként stílusosan az akkor még működő Box utca étteremben tartották, már előre felkészülve a Frenki-Leo összecsapásra. Frankó Frenki egyébként mindannyiszor elmondta, hogy ő bizony nem akart könyvet írni, de valahogy muszáj volt „szavakba öntenie” mindazt, ami vele történt a VV után. Ő egyébként azt remélte, hogy olvasói között lesznek, akik majd bólogatva azt mondják neki: „fasza csávó vagy Frenki!”

Maradjunk annyiban, hogy 2021-ben a Frenki-Leo összecsapás letudható lenne 2 közepes hosszúságú Facebook bejegyzésben.

A fájdalmas dráma

A legtragikusabb sorsú magyar valóságshow szereplő, a Big Brother első szériáját megnyerő Évi életéről is született könyv. Engedjétek meg, hogy most ne részletezzem a fiatal nő tragikus sorsát a BB után, de beszédes az a néhány sor, ahogyan Évi a győzelme utáni napokról mesélt a könyvben. Valahogy szomorú, de tűpontos példája ez annak, hogy mi emberek nem arra vagyunk teremtve, hogy Istenként bálványozzanak minket. Ezt a fajta tehert egyszerűen lehetetlen elviselni. „Mikor először bementem a tévébe, csak én tudtam, ki vagyok, honnan jöttem, mit akarok. Szerintem ugyanolyan emberként jöttem ki, de most már ismer a fél ország. Tudják, hogy ki vagyok, mi vagyok, még azt is, hogy hol van tetoválás a testemen. Szóval ismert lettem. Én meg csak ülök és vigyorgok… Próbálok kedves lenni. De ennél többet nem tudok adni, hiszen nem is ismerem őket.”

Amikor még tiszavirág-életű valóságshow-szereplők is könyvet írtak

BB Évi és BB Renato (Fotó: Story-Best Archívum)

A bukás

A biztonsági őrből lett Való Világ-győztes, majd újra biztonsági őrnek beálló Alekosz természetesen szintén úgy érezte, hogy könyvet kell írnia a győzelme után. Bár többnyire régi filmekből idézget, amikor kinyitja a száját, de a Fordított világba igyekezett saját gondolatokat is belevinni. A könyvből egyébként alig 1000 darabot adtak el akkoriban, amit a Blikknek így kommentált a férfi: „Megharagudtam egy-két terjesztőre. Azt mondták, ablakon kidobott pénz lenne, ha foglalkoznának vele. Vajon miért akarnak gátat szabni a ­sikernek, ha éppen most van újra aktualitása?”

Amikor még tiszavirág-életű valóságshow-szereplők is könyvet írtak

VV Gombi és VV Alekosz (Fotó: RTL Magyarország)

Aki 10 évet várt a könyvvel

Viszonylag későn, 11 évvel a Való Világ után dobták piacra a Majka életéről szóló könyvet. De tegyük hozzá, hogy az ózdi zenész-műsorvezető azon kevés egykori villalakók egyike, aki a VV óta folyamatosan képernyőn van, építi a karrierjét, és képes volt levetkőzni a „valóságshow-hős” jelzőt.

A 2013-ban megjelent könyv azt az üzenetet suttogta, hogy bulvárcikkek és tévéműsorok ide, vagy oda, az igazi Majkát csakis ebből a kötetből ismerheti meg a drága rajongó. “Hidd el: semmit sem tudsz rólam. Fogalmad sincs, mit éreztem, amikor 22 éves koromban egy este, meccsnézés közben meghalt mellettem az apám. Hogyan alakult át hirtelen az egész életem egy valóságshow-nak köszönhetően, miként lettem csóróból ünnepelt sztár. Az egyik pillanatban még ott álltam és aprót kunyeráltam az ózdi diszkók előtt, hogy bejuthassak, a másikban már Las Vegasban szórakoztam. A celeblányok először a tévéből mosolyogtak rám, aztán az ágyamból…Mit gondoltam, amikor a kezembe adták a legszebb dolgot, amit eddigi életemben alkottam? A fiamat…”

Amikor még tiszavirág-életű valóságshow-szereplők is könyvet írtak

Oki és Majka a Valóvilág első szériájában (Fotó: RTL Magyarország)

Velük mi történt?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top