nlc.hu
Sztárok

14 pontba sűrítettük, miért imádjuk Mads Mikkelsent

Legalább 14 okunk van imádni a dánok színészfélistenét, a csodálatos Mads Mikkelsent

Időnként be kell látnunk, hogy az nlc-nek is akadnak hiányosságai. Például mostanáig fájdalmasan keveset foglalkoztunk Európa színészkirályával, a félelmetesen tehetséges és legalább ennyire sármos Mads Mikkelsennel, aki Koppenhágából hódította meg a világot. Pontokba szedtük hozzá intézett szerelmes levelünket.

1.

Ő a világon az egyetlen színész, aki szerepelt már Star Wars- filmben (Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet), Indiana Jones-moziban (a jelenleg is készülő ötödik epizódban), Marvel-látványosságban (Doctor Strange), James Bond-kalandban (Casino Royale), Harry Potter-moziban (ő vette át Johnny Depp szerepét a Legendás állatok készülő harmadik részében) és a Hannibal-franchiseban is (a sorozatváltozat címszerepét játszva).

2.

Mads Mikkelsen (a dánok Masz-nak ejtik) ugyan jellemzően nem tűnik fel a világ legszexibb férfijai listákon, de mégis van benne valami, amiért imádják a nők. Legyen az a mandulalakú szeme, a mély, reszelős hangja, netán az, hogy láthatóan nagyon uralja a testét és a mozdulatait, tény, hogy a színész komoly női rajongótáborral bír. Erre bizonyíték is van: hazájában már megválasztották a világ legszexibb pasijának. Amikor azt kérdezték, hogy mit gondol erről, nemes egyszerűséggel csak azt felelte, hogy

Jobb, mintha a világ legcsúnyábbjának választottak volna.

Mads Mikkelsen a legszexibb dán

Mads Mikkelsen és Sonja Richter a Nyitott szívek c. filmben (Fotó: Rolf Konow/Sygma/Sygma via Getty Images)

3.

Mads Mikkelsen lenyűgözően tud táncolni, a Még egy kört mindenkinek című film záró táncjelenetéből ez mindenki számára kiderülhetett. Mads azonban nemcsak ösztönös tehetség, hanem nyolc éven keresztül volt profi táncos, hiszen mielőtt színészi karrierbe kezdett, balett táncosnak tanult. És hogy gyönyörködjünk is egy kicsit, nézzük meg gyorsan Mikkelsent, ahogy a Még egy kört mindenkinek táncjelenetét járja, majd pedig azt, ahogyan gyakorol rá egy próbateremben.

4.

Ugyan Mikkelsenért odáig vannak a nők, mindenkit ki kell ábrándítanunk, aki próbálkozni szeretne nála: a színész 21 éve házas, a felesége Hanne Jacobsen színésznő, akivel még 1986-ban – amikor még mindketten táncosok voltak –  egy meghallgatáson várakozva ismerkedett össze. Rögtön akkor megtetszettek egymásnak, de éppen mindketten valaki mással jártak, így nem lett belőle azonnal kapcsolat, csak valamivel később, de így is elmondhatják, hogy már több mint harminc éve együtt vannak és van két felnőtt gyerekük.

Legalább 14 okunk van imádni a dánok színészfélistenét, a csodálatos Mads Mikkelsent

Mads Mikkelsen és felesége Hanne Jacobsen (Fotó: Emil Helms/Ritzau Scanpix/AFP)

5.

A hírnévhez való viszonya a lehető legtermészetesebb. Nem bujkál, nem rejtőzik fura kalapok és óriási napszemüvegek mögé az utcán, hanem próbálja a lehető legegyszerűbben élni az életét. Ez egyedül Koppenhágában és Los Angelesben jár számára nehézségekkel, ahol túl sokan ismerik fel és jönnek oda hozzá, de bárhol máshol meg tudja oldani, hogy majdnem úgy éljen, mint egy átlagember. Egyszer elmondta, hogy a hírnévnek ugyan megvan az a hátránya, hogy mondjuk egy fotós követi őt a boltba, amikor vásárolni megy, ugyanakkor meg van egy olyan előnye is, hogy egyszerre három csinos bolti eladó ugrik oda hozzá, hogy segítsen neki a vásárlásban.

6.

Imádnivaló tulajdonsága, hogy minden forgatásról szeret magával vinni egy kis szuvenírt, és ezzel kapcsolatban nem kéri ki a producerek engedélyét. Magyarul: elcsórja őket, és utólag is csak ritkán mondja el, mit nyúlt le, nehogy aztán visszakérjék tőle. Azt azért hangsúlyozni szokta, hogy mindig csak valami apróságot tesz zsebre. Ez a tulajdonsága azután vált híressé, miután bevallotta, hogy lenyúlt valamit a Zsivány Egyes című Star Wars-mozi forgatásáról.

Mads Mikkelsen a Zsivány Egyes forgatásáról is elrakott ezt-azt

Mads Mikkelsen a Zsivány Egyes forgatásáról is elrakott ezt-azt (Fotó: Profimedia)

7.

Bár kétségkívül nem ez a leghíresebb szerepe, muszáj megemlítenünk, hogy szerepet vállalt Rihanna egyik klipjében, a Bitch Better Have My Money-ban is. De miért vállal el egy Mads Mikkelsen kaliberű színész egy egyetlen napos forgatást egy Rihanna klipben? A magyar Marie Clairenek elárulta:

Ha egy apa egyetlen napi munkával akkorát nőhet a gyerekei szemében, amekkorát csak egy Rihanna-klipben való szerepléstől várhat az ember, akkor ott nincs mese, élni kell a lehetőséggel. Ne tudja meg, mekkorát lendített a coolsági barométeremen ez a kis szereplés. A gyerekeim odavoltak a gyönyörtől. Különösen a fiam szemében nőttem nagyot.

8.

Mads Mikkelsen ugyan már van akkora nemzetközi sztár, hogy ha szeretné, játszhatna élete végéig kizárólag jól fizető hollywoodi filmekben, ő mégis időről időre visszatér hazájába, hogy jóval kisebb volumenű és nyilván sokkal kisebb gázsival járó produkciókon dolgozzon (például a héten a magyar mozikba kerülő Az igazság bajnokai című filmen). Ez részben patrióta hozzáállás, de nyilván az is fontos szempont, hogy angol nyelvterületen a rá osztott szerepek nagy része valami gonosz figura, és az igazán érdekes, nagy kihívásokkal járó szerepeket máig jellemzően inkább Európában kapja.

9.

Mads Mikkelsen igazi sportőrült, aki nemcsak művelni, de nézni is imádja a sportot. Egy Scan Magazine-nak adott interjúban nagy lelkesedéssel mesélt erről:

Nagyon szuper lenne kivenni háromévnyi szabadságot és az egészet sporttal tölteni. Megnéznék minden meccset, amit csak emberileg lehetséges, és minden sportba belevágnék, ami csak beleférne az időmbe.

Szerencsére Mads jó eséllyel sosem fog három év szabadságot kivenni, de azért eláruljuk, hogy a kedvenc sportágai a biciklizés, a tenisz és a futball.

Minden amit Mads Mikkelsenről tudni kell

Fotó: Profimedia

10.

Egészen kiváló humora van. Amikor egy interjúban megkérdezték tőle, hogyan készült Hannibal Lecter szerepére a sorozatban, ő frappánsan azt felelte, hogy

Megnéztem mindent, amit Anthony Hopkins csinált, aztán lemásoltam.

11.

Mikkelsen egy igazi lovag, és ez alatt nem azt értjük, hogy nagyon illedelmes és segítőkész, hanem azt, hogy valóban lovaggá ütötték. A színész az 1600-as évek óta létező Dannebrog lovagrend egyik fehér lovagja, akit kiemelkedő film- és tévészínészi teljesítménye jutalmául ütöttek lovaggá. Ráadásul Mikkelsen nemcsak Dániában, hanem Franciaországban is lovag, ugyanis megkapta a Művészetek és Levelek Rendjétől a lovagi címet, a kultúrához való nagybani hozzájárulásáért. És miért éppen egy dán színészt jutalmaztak a franciák? Ha megnézzük, hogy Mikkelsen filmjei hányszor szerepeltek már a Cannes-i Filmfesztiválon, rögtön megkapjuk a választ.

Minden amit Mads Mikkelsenről tudni kell

Fotó: Francia Nagykövetség

12.

A színész nagyon nem tolerálja, ha a rendezők marhaságokat kérnek tőle. Mikkelsent éppen a Fantasztikus négyes című film egyik főszerepére hallgatták meg, ő játszotta volna Mr. Fantastic-et, amikor azt kérték tőle, hogy nyújtsa ki úgy a kezeit, mintha valójában ő is egy gumiember lenne. Mads ezt hallva szó nélkül kisétált a meghallgatásról, mert egy ilyen hülyeség után már nem érdekelte a szerep.

13.

Emberünk kissé furcsán barátkozik. Anders Thomas Jenssen rendezőt például az egyik legjobb barátjának mondhatja, a most bemutatásra kerülő Az igazság bajnokai már az ötödik közös filmjük, de amikor először találkoztak, több mint húsz évvel ezelőtt, a találkozás gyorsan verekedésbe fordult át. Itt át is adjuk a szót Madsnak:

Anders fiatalon nagyon szeretett provokálni, és mi tagadás, akkoriban nekem is nagy pofám volt. Mindketten egy partin voltunk, ott elegyedtünk szóba egymással, aminek a vége az lett, hogy a lépcsőházban bunyóztunk. Ez volt vele az első találkozásom, pár hónappal később pedig felkért, hogy szerepeljek a filmjében. Gondolom a verekedés is a meghallgatás része volt.

Minden amit Mads Mikkelsenről tudni kell

Mikkelsen és Anders Thomas Jensen (Fotó: Profimedia)

14.

A színész nem szeret nagy célokat kitűzni maga elé, mert úgy hiszi, azok meggátolhatják őt az élet igazi élvezetében.

Létezik egy tendencia, hogy úgy nézzük a jövőnket, hogy >>amennyiben elérem ezt vagy azt a célomat, akkor a következő évem csodás lesz<<.  Pedig valójában az ember lépésről lépésre halad, nem pedig nagy ugrásokban. Nem ez a lényeges. Úgy próbálom élni az életem, hogy minden egyes nap és minden egyes lépés nagyon-nagyon fontos legyen. Ha a célodat nem is éred el, attól az utad még lehet nagyon izgalmas.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top