nlc.hu
Sztárok

Menő fotók a szülinapos, 60 éves Jon Bon Joviról és szerelméről

60 éves Jon Bon Jovi, a rocksztár, akibe a fél világ szerelmes volt, de ő csak egyetlen nőre vágyott

Ő a földkerekség hatodik leggazdagabb rocksztárja, bárhová megy a világon, stadionokat tölt meg, hihetetlen énekhangjával és sármjával pedig bárkit képes levenni a lábáról. Boldog születésnapot a rockistennek, akiért megőrülnek a nők, de ő világéletében csak egyet akart közülük.

Jon Bon Joviként ismeri a világ, de ha már úgy írom le a nevét, hogy John Francis Bongiovi, akkor csak az igazi rajongók kapják fel a fejüket és ismerik fel kedvencüket, aki a nyolcvanas évek közepe óta meghatározó szereplője a világ rockzenei palettájának. Bár első zenekaránál (John Bongiovi and the Wilds) még az eredeti, olasz nevét használta, később annak egy leegyszerűsített változatával vált szupersztárrá a Bon Jovi zenekar élén. Nem csoda, hogy bárhol is járt a világban, az emberek látni akarták, hiszen a nyolcvanas évek közepén így festett.

Jon Bon Jovi 1984-ben

Jon Bon Jovi portréja 1984-ben, egy hotelszobában (Fotó: Koh Hasebe/Shinko Music/Getty Images)

Meg így is.

Jon Bon Jovi 1985-ben

Jon Bon Jovi egy tokiói hotel ablakában 1985-ben (Fotó: Koh Hasebe/Shinko Music/Getty Images)

A Bon Jovi bandát 1983-ban alapították, és ugyan az első két albumukkal is értek el sikereket, az igazán nagy áttörést az hozta, amikor felvettek egy profi slágerszerzőt, Desmond Childot, hogy írjon dalokat nekik. Ebből született meg a Slippery When Wet album, amin a banda talán máig legnagyobb slágere, a Livin’ on a Prayer is szerepel. Az albumból több mint 28 millió példányt értékesítették, a banda 1987-es turnéjának pedig 130 állomása volt, és 28 millió dollárt hozott a zenekar konyhájára. A Bon Jovi zenekar és vele együtt Jon Bon Jovi visszafordíthatatlanul szupersztárrá vált.

A Bon Jovi zenekar 1986-ban

A Bon Jovi zenekar a világsztárrá válás évében, 1986-ban. Balról jobbra: David Bryan, Tico Torres, Jon Bon Jovi, Richie Sambora és Alec John Such (Fotó: Paul Natkin/Getty Images)

A Bon Jovi név eggyé vált az igazi amerikai rockzenével, ha van kimondott stadionrock banda a világon, akkor ők biztosan azok. Gigászi turnék és hatalmas tömegeket megmozgató koncertek fűződtek a nevükhöz, de még ezek közül is kiemelkedik, hogy 1989-ben amerikai rockzenekarként igazi gigakoncertet adhattak Moszkvában a Moscow Music Peace fesztiválon, egyfajta előfutáraiként egy új világrendnek, ami évtizedekig – pontosabban egészen a múlt hétig – meghatározta a világpolitikát. Az akkori koncert – melyen a Bon Jovi mellett játszott a Skid Row, a Mötley Crüe és a Black Sabbath is – sokak szerint friss levegőt vitt a vasfüggöny mögé, előrevetítve egy nem túl tartós békét, ami aztán a Szovjetunió 1991-es széthullásával jött el.

A Bon Jovi zenekar Moszkvában, 1989-ben

A Bon Jovi zenekar Moszkvában, a Vörös téren, 1989-ben (Fotó: Koh Hasebe/Shinko Music/Getty Images)

A Bon Jovi zenekar népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy bár volt egy rendkívül karizmatikus, a rajongók által körbeimádott frontemberük, a mellette játszó emberek sem pusztán háttérzenészek voltak, hanem rájuk is népszerű rocksztárként tekintettek, akikért odáig voltak a nők. Érdekes módon Richie Sambora, a zenekar gitárosa, vagy Tico Torres, a Bon Jovi dobosa nőügyeiről sokkal több érdekesség jelent meg a bulvársajtóban, ráadásul mindketten jártak hírességekkel. Torres felesége például két éven át a cseh topmodell, Eva Herzigova volt, míg Sambora a sorozatsztár Heather Locklear férje volt tizenhárom éven át. Eközben Jon Bon Jovi nőügyeiről semmit sem olvashattunk, aminek elég egyszerű oka volt.

Bon Jovi rajongók várnak a zenekarra

Rajongók – nagy többségben lányok – várnak Jon Bon Jovira 1987-ben. Csalódniuk kellett, az énekes végül nem érkezett meg (Fotó: Karl Gehring/The Denver Post via Getty Images)

Jon Bon Jovi még 1980-ban, egy gimis töriórán ismerte meg élete szerelmét, Dorothea Hurley-t, méghozzá úgy, hogy dolgozatírás közben puskázni próbált a lányról. Eleinte csak jókat beszélgettek egymással, de a vonzalom kezdettől fogva adott volt. Sokáig csak barátok voltak, aztán a húszas éveik elején összejöttek. Dorothea a párja mellett megélte azt, ahogy Jon senki által nem ismert rockzenészből a világ egyik legnagyobb rocksztárjává vált.

Jon Bon Jovi és Dorothea Hurley 1987-ben

Jon Bon Jovi és Dorothea Hurley 1987-ben, a Holdkórosok című film bemutatóján (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Hogy mi fogta meg Jonban? Dorothea elismeri, hogy a válasza kissé felszínes, de a mosolya. Azért meg tudjuk őt érteni.

Jon Bon Jovi mosolya

Jon Bon Jovi egy texasi backstage-ben mosolyog 1986-ban (Fotó: Paul Natkin/Getty Images)

Jon Bon Jovi a nyolcvanas években a világ egyik legnagyobb sztárja volt, ezért gyakorlatilag sebezhetetlennek érezte magát. Ebben a korszakban tetováltatta a vállára a Superman jelet, és többször is előfordult, hogy nyilvánosan supermanes pólókban mutatkozott. Később erről azt mesélte, hogy a világ tetején érezte magát, bármerre ment a világon, mindenütt rajongók tömegei fogadták, ettől pedig úgy érezte magát, mint Superman, aki előtt leborul a világ. Ennek az időszaknak a mementóját jelenti számára a Superman tetoválása.

Jon Bon Jovi 1994-ben

Jon Bon Jovi és az ő Superman tetkója 1994-ben (Fotó: Bill Rowntree/Mirrorpix/Getty Images)

Hiába volt azonban a világ királya Jon Bon Jovi és a Bon Jovi zenekar, az énekes mindig sokkal földhözragadtabb volt, mint a legtöbb korszakbéli zenészkollégája. Állítása szerint ugyan kipróbált drogokat, de számára nem jelentettek pozitív élményt, mert nélkülük is kiegyensúlyozottnak és boldognak érezte magát. Az alkoholt is egész életében visszafogottan fogyasztotta, kizárólag bort iszik, és azt is csak mértékkel. Nála alapszabály, hogy koncert előtt sosem iszik alkoholt, még egy pohárral sem. Ráadásul, bár a világ minden táján sikoltozó lányrajongók várták, legjobb tudomásunk szerint a zenész mostanáig, immár több mint negyven éve hűséges a szerelméhez.

Jon Bon Jovi 1989-ben

Jon Bon Jovi 1989-ben, egy New York-i portréfotózáson (Fotó: Larry Busacca/WireImage)

Mivel a menedzserek úgy gondolták, hogy a Bon Jovi zenekar sikerében komoly szerepet játszik az, hogy a lányrajongók arról álmodoznak, összejöjjenek az énekessel, a menedzsment az aggályait fejezte ki, amikor Jon felvetette a nyolcvanas évek végén, hogy szeretné feleségül venni a szerelmét. Ráadásul nemcsak a menedzsment részéről jött ilyen nyomás, hanem az énekes édesanyja részéről is, aki egyáltalán nem szerette volna, ha a fia elveszi a gimnáziumi szerelmét. Ennek eredményeként 1989-ben minden csinnadratta nélkül kettesben ellógtak Las Vegasba, és ott egy kápolnában villámgyorsan megejtették az esküvőt. Annyira felkészületlenek voltak, hogy még tanút sem vittek magukkal, a reptérről őket a városba behozó taxist kérték fel, hogy legyen az esküvői tanújuk. A villámházasság egyáltalán nem lett rossz hatással a Bon Jovi zenekar sikereire.

Jon Bon Jovi és Dorothea Hurley

Jon Bon Jovi és Dorothea Hurley 1990-ben, egy évvel a boldogító igen után egy filmpremieren (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Hogyan lehet egy házasságot több mint harminc éven át stabilan fenntartani? Jon Bon Jovi a kősziklájának is nevezte már Dorothea-t, ugyanis az általa nyújtott stabilitás rengeteget segített neki abban, hogy ne szálljon el. Maximális bizalommal viseltetnek egymás iránt, és mindig, mindenben egymás mellett állnak. Jon elmondta, hogy ő csak akkor rocksztár, amikor kiáll a színpadra, hogy szórakoztassa az embereket, de amikor odahaza mondjuk egy felvételen visszanézi magát, szinte rá sem ismer arra az emberre, akit koncertezni lát. Tökéletesen ketté tudja választani a magánember és a rocksztár énjét, és ebben erősen közrejátszik az is, hogy mind a szűkebb, mind a tágabb környezetében jó néhány embert látott, aki a magánéletét is rocksztárként élte, aminek nagyon ritkán lett jó vége. Dorothea-val igyekeznek annyi időt együtt tölteni, amennyit csak lehetséges. Amikor csak lehetősége van rá, elkíséri a koncertekre a férjét, és mindig a színpad széléről nézi meg a fellépéseket: hiába látta már több százszor, még ma sem unja a Bon Jovi dalait.

Jon Bon Jovi és családja

Jon Bon Jovi és családja a Rock & Roll Hall of Fame 2018-as beiktatásán (Fotó: Mike Coppola/Getty Images For The Rock and Roll Hall of Fame)

A házaspárnak négy gyermeke, egy lánya és három fia született, a legidősebb 1993-ban, a legfiatalabb pedig 2004-ben. Úgy fest, egyikük sem próbál az apuka babérjaira törni, sőt hírességek sem szeretnének lenni: mindannyian kerülik a reflektorfényt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top