nlc.hu
Sztárok

Kardashian valóságshow kritika

Született egy gyerek? Hol a kamera?! – A Kardashian hölgyek új valóságshowja minden, csak nem normális

Nem vagyok konteo-hívő, de úgy gondolom, hogy kevesebb dolog károsabb a fiatal nők énképére, mint a Kardashian hölgyek majmolása.

Azoknak, akik lemaradtak volna az elmúlt 15 év bulvárhíreiről, jöjjön egy gyorstalpaló arról, hogy miért is lett olyan híres a Kardashian család. Alapvetően két okból kerültek a bulvár magazinok címlapjaira. Az egyik, hogy a híres Kardashian papa volt O.J. Simpson egyik legjobb barátja, és ügyvédje, hozzá menekült az autósüldözés után a felesége megölésével gyanúsított sportoló.

A másik már jó pár évvel később történt, amikor is Kardashian papa egyik lánya, nevezetesen Kim egyik házi szexvideója „kiszivárgott” a netre és a Paris Hilton asszisztenseként dolgozó Kimből egycsapásra híresség lett. Ez a reflektorfény pedig megvilágította az egész famíliáját. A család nem kicsi. Kris Jenner a lányok anyukája, Robert Kardashian halála után újabb házasságot kötött Bruce Jenner olimpikonnal, aki aztán átoperáltatta magát, és ma már nőként él. Kris és Robert Kardashian házasságából született: Kim, Kourtney és Khloé, valamint egyetlen fiuk, a tökéletes családból a túlsúlya és a depressziója miatt „kilógó” Rob. Kris és Bruce házasságából pedig két lány jött a világra: a ma már legfiatalabb milliárdos hölgy Kylie és a modellként dolgozó Kendall.

Született egy gyerek? Mutassuk meg a kamerának!

Most, hogy túl vagyunk a Kardashian gyorstalpalón, beszéljünk a lényegről. A család először 2007-ben került képernyőre, amikor a bulvárhírekkel foglalkozó E! tévécsatornán bemutatták az életükről szóló valóságshow, a Keeping up with the Kardashians első évadát. Tessék megkapaszkodni, de az a széria egészen 2021-ig, 19 évadon (!) keresztül futott, ami bebetonozta a Kardashian-Jenner família celebstátuszát a világon. Megvolt a könnyes elköszönés és „soha többet nem engedünk be kamerákat az életünkbe” nyilatkozatok, aztán 2022-ben, Kim és a rokonsága aláírt a Hulu stream-szolgáltatónál és új valóságshow-t indítottak Kardashian címmel, melyet itthon  a Disney+-on lehet csekkolni.

Igazából kár lenne úgy tenni, mintha ezt a fajta bulvárműsorokat csakis a Kardashian „családnak” köszönhetnénk. Amióta Hollywood ontja magából a hírességeket, azok mindig is kellő beszédtémát szolgáltattak, maximum a platform változott, ahol ezt megteszik. Persze mindig vannak, akik kerülik, hogy címlapra kerüljenek és nem használnak közösségi oldalakat, de akadnak olyanok is szép számmal, akik már-már betegesen keresték a reflektorfényt. Ilyen volt az a kevésbé ismert színésznő Hollywood aranykorában, aki eljátszotta a saját elrablását, hogy beszéljenek róla, vagy – ha visszarepülünk egészen az 1800-as évek közepéig – Castiglione olasz hercegnő, aki megszállottjává vált az „önfotózkodásnak”, és excentrikus életmódjának köszönhetően még Párizs társasági életébe is beférkőzött.

Ami viszont az elmúlt 20 évben látványosan változott, és igencsak a Kardashianok nevéhez köthető, az az olyan jellegű családi valóságshow, ahol amint megszületik a família legifjabb tagja, máris odadobják a kamerák elé, kicsit sem foglalkozva azzal, hogy az állandó szereplés hogyan torzíthatja a gyerek személyiségét, vagy egyáltalán, ha képes lenne saját maga eldönteni, akkor akarna-e szerepelni.

Kardashian család Khloe Kardashian Kim Kardashian Kourtney Kardashian Kylie Jenner Kendall Jenner Kris Jenner

Kim Kardashian (Fotó: Profimedia)

Latexben grillezés

Az új széria mindössze abban különbözik a régitől, hogy látványosabb képvilággal, és modernebb főcímmel van ellátva, de a tartalom mit sem változott. Bár fő üzenetnek minden ötödik percben azt szajkózzák a világ talán leghíresebb szelfi királynői, hogy ők valamennyien keményen dolgozó nők, de a fókuszuk középpontjában az anyaság áll. Dadák? Azok nincsenek. Legalábbis a felvételeken. Arra ugyanis mintha kifejezetten figyeltek volna, hogy a személyzetből (testőrök, sofőrök, dadák, bejárónők, szakácsok) alig-alig látszódjon valaki. „A legnagyobb élvezet számomra, ha rendet rakhatok este a gyerekek játszószobájában. De szerintem, ezt minden anya megérti”– magyarázza Kim a kamerának, én mondjuk nem tudom, hány háztartásban van külön játszószoba, ami akkora, mint egy 1.5 szobás panel, de ne kekeckedjünk. A család legemberibb tagja ebben a műsorban is Khloé, aki testvéreivel ellentétben, mintha a kamerák előtt is a természetességre törekedne. Egy BBQ partyra nem latex ruhában és tűsarkúban érkezik – mint a többiek -, hanem farmerban és pólóban, így neki valahogy el is hiszi a néző, azt, amit mond.

Kardashian család Khloe Kardashian Kim Kardashian Kourtney Kardashian Kylie Jenner Kendall Jenner Kris Jenner

Khloe Kardashian és Kim Kardashian (Fotó: Profimedia)

Mi legyen a problémás exekkel?

Nyilván senki nem vitatja, hogy a Kardashian-Jenner lányoknak számos üzleti érdekeltségük van, farmermárkától, szépségipari márkákon át, ruhaüzletig, de naivság lenne azt gondolni, hogy ők ott napi 8 órát dolgoznak.

Jó, legyünk igazságosak, nem elvárható a világ egyik leggazdagabb családjától, hogy hasonló problémákat lássunk a képernyőn, mint a mieink. Hagyjuk meg a Szomszédoknak, hogy Lenke néni panaszkodik a téli rezsiszámla miatt. Az ott hiteles is. A Kardashian család top problémái, hogy ki milyen fotózáson vesz részt, és mihez kezdjenek az új párkapcsolatban élő hölgyek, a régi, problémás exekkel, mint például Kanye West. Ezenkívül hasonló reality elemekkel dolgoznak a készítők, mint amiket már rutinos nézők jól ismernek, ilyen a „babát akarok, menjünk orvoshoz”, a „szervezzük meg a 3 napos esküvőnket”, vagy  a „mindegy milyen alkalom, csak szervezzünk valami bulit”.

Kardashian család Khloe Kardashian Kim Kardashian Kourtney Kardashian Kylie Jenner Kendall Jenner Kris Jenner

Travis Barker és Kourtney Kardashian a Hulu új Kardashian showjában (Fotó: Profimedia)

Az új széria pozitívuma, hogy valamelyest igyekeznek mélyebbre leásni, és olyan témákat is körbejárni, mint az újrakezdés egy válás után, vagy az egyedülálló anya önmegvalósítása és szakmai sikerei, de ezek tényleg nagyon eltérően alakulnak egy átlag nő, és a Kardashianek életében. A legnagyobb problémám a családdal és a műsoraikkal az, hogy semmi más üzenete nincs, mint hogy elültessen egy hamis képet a nézőben arról, hogy ő is lehet milliárdos, sikeres és celeb, vagy legalábbis érezheti úgy magát, ha megveszi a nevükkel fémjelzett rúzst, farmert, latex fürdőruhát… Kétségtelen tény, hogy valamit jól csinálnak, mert a bankszámlájukon csak gyarapszik a pénz, de az a fajta felszínesség, ami semmi másról nem szól, mint az affektáló beszédről, a szelfikről és arról, hogy napi 3 órát menj edzeni négy gyerek mellett, engem kiakaszt.

Anyák, lányok, hölgyek, legyetek kellően kritikusok, amikor nézitek az ilyen műsorokat, és ne akarjatok megfelelni a kirakat életmódnak! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top