nlc.hu
Sztárok

Harrison Ford 80 éves

Fél évszázadot átölelő karrier – Harrison Ford 80 éves lett

Harrison Ford július 13-án ünnepelte 80. születésnapját. Igen, nekünk is egészen hihetetlen!

Harrison Ford 1942. július 13-án született Chicagóban, apja, John színészből lett biztosítási ügynök volt, anyja, Dorothy rádiós hangjátékoknak kölcsönözte a hangját, emellett hirdetési vezetőként dolgozott. A Maine East High School iskolában érettségizett le 1960-ban, középiskolai évei alatt ő volt a suli rádiójának első diák műsorvezetője.

Harrison Ford akkor és most

A fiatal Harrison Ford 1981-ből (Fotó: Getty Images/Nancy Moran/Sygma via Getty Images)

A wisconsini Ripon Collage-ban kezdte meg főiskolai tanulmányait, bár filozófiát hallgatott, kellett neki a pluszkredit, ezért drámaórákra járt, ekkoriban még nagyon szégyenlős volt, rettegett a színpadon. 1964-ben családjával Los Angelesbe költözött, kapott is néhány kisebb szerepet, az Agyafúrt kasszafúró volt az első filmje, de annyira jelentéktelen mellékszerepe volt, hogy még a stáblistára sem került fel a neve.

Mivel a ’60-as évek végén már két gyermek édesapja volt, muszáj volt mellékállást elvállalnia. Egy időben a Doors együttes színpadi munkása volt, de az ács szakmát is kitanulta. Egyik ismert ügyfele George Lucas volt, aki annyira megkedvelte őt, hogy felajánlott neki egy szerepet az Amerikai graffitiben. Ez egy komolyabb lökést adott a karrierjének, de az átütő siker 1977-ben jött el, amikor feltűnt a Csillagok háborúja című nagy sikerű filmben.

Ford újabb löketet nyert pályájának, mikor Lucas és Spielberg közös produkciójában, Az elveszett frigyláda fosztogatóiban eljátszhatta Indiana Jones szerepét. A film két folytatásával, az Indiana Jones és a végzet templomával és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovaggal Ford kasszarobbantó jelenséggé vált. Hatvanas éveiben újfent magára öltötte a kalandor jelmezét az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában, melynek bemutatójára 2008-ban került sor. Számos más színésszel ellentétben, akik hasonló szerepet játszottak a műfajban, Ford a hitelesség érdekében több ízben elvállalt nem egyszer kockázatos kaszkadőrjeleneteket is.

Harrison Ford akkor és most

Harrison Ford az Indiana Jones forgatásán (Fotó: Paramount/Getty Images)

A ’90-es években Ford folytatta az akcióhősi és drámai vonalat is. 2000-ben Ford teljesen más oldaláról mutatkozott meg a Temetetlen múlt című thrillerben, melyben Michelle Pfeiffer férjét alakította.

Napjainkban is népszerű színésznek számít, 2023-ban érkezik a legújabb Indiana Jones-film, illetve már javában zajlik az 1923 című sorozat forgatása, amelyben Helen Mirren oldalán lesz látható.

Harrison Ford akkor és most

Harrison Ford napjainkban (Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Három feleség, négy gyerek

Ford első felesége főiskolai szerelme, Mary Marquardt lett 1964-ben. Házasságuk 15 éven át tartott, két fiuk született. 1983-ban a színész újranősült, ezúttal Melissa Mathisont vette el, aki szintén  két gyermeket hozott a világra tőle: Malcolmot és Georgiát. A 2000-es évek elején Ford és Mathison benyújtották a válókeresetet, amit 2004-ben véglegesítettek. Ford 2002 óta a nála 22 évvel fiatalabb színésznővel, Calista Flockharttal él együtt, de esküvőre csak 2010 júniusában került sor.

(Nyitókép: Getty Images/Ian Gavan)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top