nlc.hu
Sztárok

Roger Federer pályafutása legelején

Így nézett ki profi pályafutása elején, 17 éves korában Roger Federer

A 41 éves svájci klasszis utolsó mérkőzésére szeptember végén, a Laver-kupán került sor.

Roger Federer a Bázel környéki Binningenben született 1981-ben. Hároméves korában kezdett el teniszezni, 1998 óta tartó profi karrierje alatt 103 ATP-tornán diadalmaskodott, a Grand Slam-tornák közül az Australian Openen hatszor, a Roland Garroson egyszer, Wimbledonban nyolcszor, míg a US Openen ötször nyert, húsz GS-sikerével harmadik a férfiak örökrangsorában Nadal és a 21-nél tartó szerb Novak Djokovic mögött. Párosban a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet nyert, négy évvel később Londonban egyesben ezüstérmes lett. A világranglistát 310 héten át vezette, egy alkalommal 237 héten át megszakítás nélkül, és ötször zárt évet a rangsor élén.

Roger Federer pályafutása elején

Roger Federer 17 évesen, pélyafutása elején (Fotó: John Marsh/EMPICS via Getty Images)

Kiegyensúlyozott magánélet

2000-ben, a sydneyi olimpián találkozott Miroslava Vavrinec (Mirka), szlovák származású svájci teniszezőnővel, akit 2009 áprilisában feleségül vett. Mirka 2002-ben vonult vissza versenyzéstől, azóta Federert minden teniszversenyére elkíséri, támogatja, intézi a hivatalos ügyeit. Federernek és Mirkának 2009. július 23-án megszülettek ikerlányaik, Charlene Riva és Myla Rose. 2013 karácsonyán Roger Federer bejelentette hivatalos Twitterén, hogy feleségével harmadik gyermeküket várják. 2014. május 6-án megszülettek ikerfiai: Leo és Lenny.

Federer anyanyelvének a németet tekinti, de folyékonyan beszél angolul és franciául is. Szabadidejét szívesen tölti tengerparton, szeret sízni, pingpongozni, kártyázni, kedveli a futballt és a golfot.

Roger Federer pályafutása elején

Roger Federer 2018-ban (Fotó: Clive Brunskill/Getty Images)

Könnyes búcsú

Roger Federer, minden idők egyik legjobb férfi teniszezője szeptember közepén jelentette be, hogy befejezi profi pályafutását.

A 20-szoros Grand Slam-győztes saját kérésére egykori riválisa, a spanyol Rafael Nadal oldalán lépett pályára Európát képviselve az amerikai Jack Sock és Frances Tiafoe párosa ellen. Federernek és Nadalnak mérkőzéslabdája is volt, de végül nem tudtak nyerni. Mindez azonban sokadrangú volt a búcsú mellett.

Roger Federer pályafutása elején

Rafael Nadal és Roger Federer a búcsú mérkőzésen ( Fotó: Julian Finney/Getty Images for Laver Cup)

„Úgy éreztem, ez egy ünnep, és pontosan ezt is akartam” – mondta a pályán készített interjúban Federer, akinek többször is elcsuklott a hangja.

„Tökéletes utazás volt. Pontosan ugyanígy végigcsinálnám még egyszer. Boldog vagyok, nem szomorú” – fogalmazott a pályafutásáról a svájci teniszező.

Federer kivételes karrierjének és karizmatikus személyiségének köszönhetően világszerte a tenisz és a sport képviselője volt, de hatása túl is mutat ezen: karitatív tevékenységéért 2006-ban a UNICEF nagykövetévé nevezték ki. 2007-ben a Time magazin a „Time 100”, a világ száz legnagyobb hatású embere közé sorolta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top