nlc.hu
Sztárok

Margit hercegnő szerelmei

Ciki popalbumot adott ki Margit hercegnő egykori szeretője

Míg Erzsébet királynő 74 évig ugyanazt a férfit szerette, Margit hercegnő életében több románc is volt, és egyik sem végződött igazi happy enddel. Tudtad, hogy egyik szeretője még egy ciki popalbumot is kiadott?

A Korona az ötödik évadához érkezett, és egy olyan váratlan szereplő tűnt fel a negyedik részben, akire nem számítottunk: Peter Townsend, Margit hercegnő életének nagy szerelme. Margit több szerelmi viszonyba belebonyolódott élete során, a légierő embere csak az első volt a sorban. 

Peter Townsend 

Peter Townsend, Margit hercegnő első nagy szerelme 1914-ben született Rangoonban, a mai Mianmarban, de hat testvérével együtt Devonban nevelkedett. Már egészen korán bizonyította tehetségét a légierő soraiban, 1940 februárjában több ellenséges repülőt is leszedett angol földön. Olyan lendülettel emelkedett a ranglétrán, hogy 1944-ben VI. György király udvartartásának egyik felügyelője lett, később pedig az anyakirályné háztartásában szolgált, egészen 1953-ig töltötte be a pozíciót. Így ismerte meg Margitot. 

Margit hercegnő és Peter Townsend

Peter Townsenddel hónapokig járt jegyben, mielőtt felbontotta volna (Fotó: Getty Images/ullstein bild Dtl.)

A románc valamikor az ‘50-es évek elején kezdődött, Erzsébet húga mindössze 22 éves volt ekkor. Ahogyan azt a The Crown is bemutatta, a szerelmük már kezdettől fogva halálra volt ítélve, a férfi 16 évvel idősebb volt nála, ráadásul családos ember volt, aki időközben elvált. Bár sokáig sikerült titokban tartani a viszonyukat, pont a királynő koronázásán buktak le, amikor Margit egy szöszt szedett le a férfi egyenruhájáról. Townsend ezek után megkérte a hercegnő kezét, mégsem került sor házasságra, mert sem a kormány, se az egyház nem támogatta azt. A sorozat szerint Erzsébet királynő volt az, aki kikényszerítette az eljegyzés felbontását, ugyanakkor Anthony Eden (egykori miniszterelnök) egyik levele szerint a királynő nem szeretett volna a húga boldogságának útjába állni. Végül Margit lefújta az esküvőt, ezzel pedig nem várt népszerűségre tett szert. 

Lord Snowdon 

Miután az első igazán nagy szerelme összetörte a szívét, Margit hercegnő sokkal zárkózottabb lett a magánéletét illetően. Több agglegénnyel is hírbe hozták az évek alatt, ám azt senki nem is sejtette, hogy Antony Armstrong-Jones fényképész egyáltalán udvarol neki, egészen az eljegyzés pillanatáig, amire 1960. február 27-én került sor. A férfi egy rubin eljegyzési gyűrűt húzott a hercegnő ujjára, amely egy rózsabimbót formázott, valószínűleg Margit második nevére, a Rózára utalva.  

Margit hercegnő és Lord Snowdon

Antony Armstrong-Jones közember volt, csak a házasságuk után kapta meg a Lord Snowdon címet (Fotó: Getty Images/Keystone)

A pár néhány hónappal később, a Westminster apátságban házasodott össze, a hercegnőt Erzsébet férje, Fülöp edinburgh-i herceg kísérte az oltárhoz, ruháját pedig az a Norman Hartnell tervezte, aki korábban a királynő esküvői ruháját is. Az ünnepségen 2000 ember vett részt, köztük az európai királyságok tagjai, politikusok és az arisztokrácia. A házaspár nászútja igazán mesébe illő volt, hathetes Karib-tengeri hajóútra mentek. Házasságukból két gyermek született, David Armstrong-Jones (jelenleg Snowdon grófja, aki apjától örökölte meg a címet) és Lady Sarah Chatto, aki szoros kapcsolatot ápolt néhai nagynénjükkel, a királynővel

A házasság végül alig tíz évet bírt ki, a ‘70-es évekre annyira megromlott a viszonyuk, hogy mindketten máshol keresték a boldogságot, amikor pedig kiderült, hogy a hercegnő a nála 17 évvel fiatalabb tájkertész, Roddy Llewellyn mellett vigasztalódik, már biztossá vált a válás. 1978-ban lett hivatalos a dolog, 400 év óta ez volt az első válás a királyi családban.  

Roddy Llewellyn 

Roddy Llewellyn nemcsak egy futó kaland volt Margit hercegnő életében. A mindössze 25 éves férfi az edinburgh-i Café Royalban mutatták be II. Erzsébet húgának, és közel 10 évig voltak együtt. Megismerkedésük után hamar titkos viszonyba bonyolódtak, és két éven át sikerült fenntartaniuk a románcot anélkül, hogy kitudódott volna. Azonban amikor meghívást kaptak ugyanarra a privát nyaralásra Mustique szigetére, a sajtónak sikerült lefotóznia, ahogy együtt úszkálnak a tengerben és meglehetősen jól érzik magukat. A képek közzétételével Lord Snowdon úgy döntött, ideje a házasságuknak véget vetni. (Ez egyébként kissé csúsztatva jelent meg A korona sorozatban, hiszen Margit nem a nyaraláson ismerte meg a férfit, ahogyan azt a készítők bemutatták – a szerk.)

Margit hercegnő és Roddy Llewellyn

Roddy Llewellyn volt az utolsó fontos férfi az életében, 2002-ben bekövetkezett haláláig már senkit nem engedett magához ilyen közel (Fotó: Getty Images/Anwar Hussein)

Roddy talán abban a reményben, hogy a hirtelen jött hírnevet a saját hasznára fordíthatja, 1978-ban popkarrierbe kezdett a névadó albumával. A próbálkozás azonban hamar elhalt, miután a sajtó nem a dalaira, sokkal inkább a hercegnővel való kapcsolatára volt kíváncsi. A románcuk végül akkor ért véget, amikor a férfi megismerte és 1981-ben végül feleségül vette Tatiana Soskint. Roddy és a hercegnő a szakítás ellenére is barátok maradtak.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top