nlc.hu
Trend

A korona 5. évad szereposztás

Ki kicsoda A korona 5. évadában?

Olvass tovább, hogy kiderítsd, kik uralkodnak a ’90-es években!

Ahogy azt A koronától már megszokhattuk, két évadonként lecserélik az egész szereplőgárdát, ahogy a történet vadiúj korszakba lép. Az újabb váltás most, az ötödik évad premierjével volt esedékes: a Thatcher-érából kijőve és a ’90-es évekbe belépve új arcok mesélik tovább a brit királyi család életét. Amellett, hogy a karakterek korának megfelelő színészeket választottak, a folytatásban érkezik pár teljesen új játékos: eddig ismeretlen szerelmek, új miniszterelnök, most debütáló családtagok és barátok, valamint két újságíró, akik igyekeznek Diana hercegnő traumájának mélyére ásni. Hogy teljesen napra készen vágj bele a ma debütáló ötödik évadba, összeszedtük, ki kicsoda A korona folytatásában.

Erzsébet királynő

Claire Foy és Olivia Colman után egy újabb ikonikus brit teszi a fejére a koronát: Imelda Staunton, akit leginkább talán a Harry Potter Dolores Umbridge-aként ismerhetsz. De ez ne rémisszen meg, Erzsébet királynő ugyanolyan kedves, de határozott, stabil pont lesz a körülötte zajló állandó változásokban (ezt megígérhetjük, hiszen, mint tudjuk: hazudni bűn). És most nemcsak a fejlődésről beszélünk, hanem például arról is, hogy egyszerre három gyerekének a házassága is tönkremenni látszik… Viszont, ahogy újoncként a színésznőnek meg kell győznie téged arról, hogy hiteles királynő lesz, úgy kell az ötödik évadban Erzsébetnek bebizonyítania a családjának és a népének is, hogy képes tartani a lépést a rohanó világgal.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Fülöp herceg

Ahogy Erzsébet királynőt, úgy a férjét is egy veterán brit színész kelti életre a ’90-es években, aki szintén az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb franchise-ában szerepelt. Ő pedig nem más, mint Jonathan Pryce: a Trónok harcában a Főveréb, aki nem mellesleg legutóbb Ferenc pápát is megszemélyesítette (és ezért díjesőben részesült) A két pápa című filmben. Matt Smith és Tobias Menzies után tehát jó kezekben lesz Fülöp herceg is, aki miután az eddigi kedvenc hobbijaiból kiöregedett most új elfoglaltságok után néz. Ebben lesz segítségére többek között a keresztfia felesége, Penny Knatchbull és új barátai.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Alex Bailey/Netflix

John Major

Új évadhoz új miniszterelnök is dukál! Miután Margaret Tatcher lemondott a konzervatív párt vezetőjeként, a helyét John Major veszi át. Az ötödik évadban a királynő már jó kapcsolatot ápol Majorrel, miközben nézőként mi még csak ismerkedünk vele. De nem lesz teljesen idegen számunkra, ugyanis az a Johnny Lee Miller formálja meg, akit többek között a Sherlock és Watson Holmesaként láthattál, vagy például a Trainspotting-filmekben is.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Margit hercegnő

60-as éveire már az örök lázadó Margit hercegnő is megnyugodott (és kiheverte az Antony Armstrong-Jonesszal kötött házasságának kudarcát), az ő és Erzsébet kapcsolata pedig jobb, mint valaha. Éppen ezért hibátlan választás, hogy Vanessa Kirby és Helena Bonham-Carter nyomdokaiba Lesley Manville lépjen a hercegnő megformálásában, hiszen a színésznő Margit két korábbi énjének és a mostani életszakaszának tökéletes reprezentálása. És hogy miből ismerheted? Szintén legendás angol színésznőről van szó, a karrierje egészen a ’70-es évekig nyúlik vissza, Oscar-díjra viszont egy néhány évvel ezelőtti filmért, a Fantomszálért jelölték. Október vége óta pedig a Mrs. Harris Párizsba megy című bűbájos alkotásban láthatod a mozikban az Emily Párizsban Lucas Bravója oldalán.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Károly herceg

Sajnos, ha az utóbbi évadokban a Károly herceg iránti érzelmeidben a sajnálatot felváltotta a frusztráltság, akkor a mostaniban egyenesen utálni fogod Erzsébet fiát. Azzal pedig nyilván nem árulunk el nagy titkot, hogy ez azért lesz, mert Károly, miután egyre kevésbé boldogok Dianával továbbra is Camilla vállán sírja ki magát… A hűtlen herceget A drótból és A viszonyból is ismert Dominic West alakítja, akit néhány évvel ezelőtt magát is félrelépéssel vádoltak meg: állítólag Lily James-szel kavartak össze Rómában.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Diana hercegnő

A szívek királynőjének legtragikusabb éveinek tolmácsolását nem is bízhatták volna jobb színésznőre Elizabeth Debickinél. Igen, mi is imádtuk, amit Emma Corrin művelt a negyedik évadban, de hidd el, Elizabeth bőven meg fogja ugrani az elődje által támasztott lécet. Elizabeth ugyanis bármiben bukkan fel, mindig briliáns és a maximumot nyújtja: az Éjszakai szolgálatban egyenrangú társa volt Tom Hiddlestonnak, szerepelt a Tenetben és a Nyughatatlan özvegyekben, az U.N.C.L.E emberében simán ellopta Henry Cavill és Armie Hammer elől a show-t, A galaxis őrzői vol. 2-ben pedig felejthetetlen volt aranyba borult gonosztevőként.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Vilmos herceg

Diana és Károly elsőszülött fia egyre nagyobb lesz, így az ötödik évadra elérkezett az idő, hogy az apja nyomdokait követve (de a második évadban látott gordonstouni megpróbáltatásokat kihagyva) elkezdje az iskolát az Etonban. Miközben Vilmos a szülei közti feszült helyzet miatt aggódik, egyre szorosabb kötődés kezd kialakulni közte és nagymamája, Erzsébet királynő között. A kissrác szerepére nem is választhattak volna egyébként jobb színészt: Senan Westnek ugyan ez lesz az első munkája, de ő a való életbeli fia a Károlyt játszó Dominic Westnek.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Camilla Parker Bowles

Camilla tehát továbbra is Károly elköteleződött szeretője marad, azonban a férjétől, Andrew Parker Bowlestól nem hajlandó elválni – ez a szerelmi négyszög pedig hamar kiderül, hogy hosszú távon fenntarthatatlan. Camilla megformálása nem egy hálás feladat (ne felejtsük el, hogy mielőtt királyné lett, a való életben is mindenki ellene fordult), Olivia Williams viszont szereti a kihívásokat. Korábban olyan filmekben és sorozatokban szerepelt, mint Az apa, a Képmás, a Hatodik érzék vagy az Egy lányról.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Anna hercegnő

Bár A korona castingosai gyakran a karakterek általános személyiségére, hangulatára mennek rá a színészek válogatásakor, az Anna hercegnőt alakító Claudia Harrisonnal – akinek ugyan eddig csak kisebb szerepei voltak – mintha Károly testvérének konkrét hasonmását találták volna meg. Mint mondtuk, Erzsébet nem boldog, mert három gyerekének a házassága is romokban hever – Károly és Diana kapcsolata az egyik nyilvánvaló jelölt, a másik pedig Anna és Mark Phillips. De ne aggódj, a hercegnő nem sokáig marad szerelem nélkül…

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Keith Bernstein/Netflix

András herceg

Károly és Anna mellett András herceg a harmadik jelölt a válófélben lévő királyi sarjak listáján. A Sarah Fergusonnal való kapcsolata hasonlóképpen megromlott…a királynő pedig egyikükkel sincs elragadtatva. Andrást James Murray alakítja, aki leginkább a brit nézők számára lesz ismerős, elsősorban ugyanis itthon kevésbé ismert tévés szerepei voltak eddig a karrierje során.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Edward herceg

Bár az Edwardot – aki egy abszolút problémamentes herceg (végre!) – játszó Sam Woolf James Murray-hez hasonlóan nem ma kezdte a szakmát, elsősorban színházi darabokban és brit sorozatok epizódszerepeiben láthatta a közönség, így A korona lesz az első jelentősebb munkája.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Keith Bernstein/Netflix

Penny Knatchbull

Fülöp herceg új barátját, Pennyt – aki, mint mondtuk, Fülöp keresztfiának felesége, így már amúgy régi családtag – Natascha McElhone alakítja. És ha ismerős az arca, az nem véletlen: a Truman Show-ban, a Roninban, a Kaliforgiában és A kijelölt túlélőben is felbukkant.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Andrew Morton

A Királyság! című, fiktív angol királyi családdal foglalkozó sorozatból igazolt át Andrew Steel A koronához, hogy eljátssza az egyik újságírót, aki igyekszik behálózni Diana hercegnőt és rávenni arra, hogy megossza a nyilvánossággal élete történetét.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Martin Bashir

Martin Bashir a másik újságíró, aki exkluzív interjút akar összehozni Dianával, őt pedig Prasanna Puwanarajah alakítja. A színésznek azonban nem ez az első rodeója, ami Bashir megformálását illeti: ugyanezt a karaktert játszott el a 2013-as Diana című filmben, melyben a szívek királynőjét Naomi Watts keltette életre.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

Dodi al-Fayed

Dodi al-Fayed neve nem véletlenül cseng ismerősen: ő volt Diana szerelme a halála előtt. Ezt a fontos szerepet az egyiptomi-brit színészre, Khalid Abdallára bízták, akit nemrég a Disney+-os Holdlovag című marveles sorozatban láthattál.

A korona 5. évad szereplőgárda

Fotó: Netflix

(Forrás: Netflix Tudum)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.