nlc.hu
TV-sztárok

Vanessa Kirby titokzatos magánélete

A zaklatásra az egészsége is ráment Vanessa Kirbynek, a Pieces of a Woman Oscar-jelölt főszereplőjének

Vanessa Kirby számára A korona című sorozat hozta meg a világhírnevet, idén pedig Mundruczó Kornél Pieces Of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Vanessa Kirby a 2020-as Velencei Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést Mundruczó Kornél Pieces Of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért, idén pedig ugyanezért Oscar-díjra is jelölték. 

Nem volt színész a Kirby családban

1988. április 18-án született és Londonban, a leginkább a teniszbajnokságáról ismert Wimbledonban nőtt fel. Édesapja, Roger Kirby orvosprofesszor, édesanyja, Jane Kirby pedig a Country Living magazin szerkesztője volt.

Zaklatták az iskolában

A középiskolában rengeteget bántották és zaklatták, emiatt menekült a színjátszásba. „Mindig a dolgok drámai oldalán éreztem úgy, hogy élek, hogy a leginkább önmagam vagyok” – fogalmazott egy korábbi interjújában a színésznő, aki ugyanitt elárulta azt is, bár az oktatási intézményben a tanárok is tudtak arról, hogy mit művelnek vele az iskolatársai, ám mégsem tettek semmit. Kirby szerint az átélt traumák miatt romlott meg az egészsége is: évekig küzdött a giardia nevű bélbetegséggel. „Visszatekintve az a három év empatikusabbá és megértőbbé tett” – nyilatkozta erről. 

Vanessa Kirby - Pieces of a Woman

Vanessa Kirby a Pieces of a Woman című filmben (Forrás: Profimedia)

Szárnypróbálgatások a színpadon

Középiskola után a Bristol Old Vic színiiskolában szeretett volna továbbtanulni, de nem vették fel. Ekkor kihagyott egy évet, utazgatott, majd beiratkozott az Exeter Egyetem angol szakára. A színjátszást azonban nem hagyta abba. Később felvették a Londoni Zenei és Színművészeti Akadémiára, ám végül nem kezdte meg a tanulmányait, mivel leszerződtette egy színészügynökség. Karrierjét színházi produkciókban kezdte, a boltoni Octagon Színházban 2009-től több darabban is főszerepeket kapott, 2011-ben pedig a brit Nemzeti Színházban is színpadra léphetett. 

Videoklipben is szerepelt

2007-ben feltűnt a brit McFly zenekar 2007-es The Heart Never Lies című videoklipjében.

Noo

A barátai úgy becézik: Noo, ami a második nevéből, a Nualából származik. Művésznévként azért a Vanessát használja, mert az ügynöke azt mondta, a legendás angol színésznőre, Vanessa Redgrave-re emlékezteti.

Vanessa Kirby

Vanessa Kirby a Pieces of a Woman velencei premierjén (Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

A korona sikere

Karrierjében a nagy áttörést A korona című sorozat jelentette, melyben II. Erzsébet húgát, Margit hercegnőt alakította. A szerepet azonban egy szépségbaki miatt kis híján elbukta, a próbafelvétel előtt ugyanis egy születésnapi bulira önbarnítót kent a lábaira, amitől úgy nézett ki, mintha valamiféle fluoreszkáló zoknit viselne. „Nagyon erős, uralkodó, ipari jellegű hamis barnaság volt. Őszintén szólva azt hiszem, Peter [ Morgan] az egy órám alatt többször nézett a bokámra, mint az arcomra, és azt mondta, hogy ez majdnem a munkámba került” – mesélte utóbb a Golden Globe-díjra is jelölt Kirby. A színésznő egyébként imádja Margit hercegnőt, az otthonában több képet is kitett róla. „Van egy fotó a hálószobámban a Royal Variety Show-ról, ahol Margit először lépett a nyilvánosság elé. Ezen egy igazán mély kivágású felsőrészt visel és csodálatosan néz ki. Emlékeztet arra, hogy Margit és Erzsébet ellentétekként nevelkedtek. Ez táplálta a köztük lévő feszültségeket.”

Titokzatos magánélete

Vanessa öt évig élt együtt színésztársával, Callum Turnerrel, akivel a Queen and Country című filmben szerepeltek együtt. Kapcsolatuknak 2020 tavaszán lett vége. 

Még több filmes érdekesség

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top