nlc.hu
Sztárok

Hírességek, akik politikai karrierbe kezdtek

Zámbó Jimmytől Gina Lollobrigidáig: hírességek, akik politikai karrierről álmodtak

Lehet-e jó elnök egy színész? És lehet-e jó színész egy elnök? Az Egyesült Államoktól Olaszországig, számos híresség gondolta azt, hogy van tehetsége a politikához. De nem kell aggódni, mert magyar példa is akad szép számmal.

Hazánkban szívesen kacsintgatnak az ismert emberek a politikai pálya felé. Ami a bukásokat illeti, Gáspár Győző a forgatókönyv kedvéért próbálkozott meg a polgármester-választással, amiről még dalt is írt, Zámbó Jimmy pedig Csepelből akart Rózsadombot csinálni, de négy indulóból a negyedik helyen végzett. Dömsödi Gábor tévés-újságíró ellenben négy évig volt Pásztó polgármestere, míg a Barátok köztből ismert Halász Gábor Kiskutas első embere volt. Itthon minden bizonnyal sokkal érdekesebb lenne, ha megfordítanánk a kérdést: ki az a „színes” politikus, akinek az életéből sorozatot lehetne csinálni? Itt most mindenki állítsa fel a maga kis listáját, Torgyántól Borkaiig.

Először sorozatban, aztán az életben lett elnök

Maradjunk a közelben, és nézzük meg az ukrán elnök életrajzát. Az oroszok támadásait egy éve kivédő Volodimir Zelenszkij 2019 óta van az ország élén, ám már előtte kipróbálhatta magát ebben a szerepben, igaz, csak a Nép szolgája sorozatban. Az itthon több platformon is elérhető (RTL+, Netflix) széria három évadot élt meg, és bár az utolsó kettő olyan szörnyű lett, hogy inkább szót sem vesztegetnék rá, az elsőről azért érdemes beszélni. A történetben Zelenszkij egy, a hivatását szerető, de a politikai helyzettől megcsömörlött történelemtanárt alakít, akinek az egyik őszinte kirohanását videóra veszik a diákok. A felvétel hatalmas sikert ér el a neten, a gyerekek pedig rábeszélik tanárukat, hogy induljon az elnökválasztáson. A politikai életben kicsit sem megszokott, őszinte hangnem annyira bejön az embereknek, hogy meg is választják a tanárt az ország vezetőjének. A kissé bugyuta, és finoman szólva is egyszerű sorozat viszont fájdalmasan valóságos képet fest a politikai játszmákról. Kínjában röhög a néző azon, hogyan gyártanak propagandaplakátot arról, hogy világszínvonalú Ukrajna egészségügye, mire a friss elnök értetlenül csak annyit kérdez, hogy mégis hogyan állíthatják valamiről, hogy világszínvonalú, ha nem is létezik. De az útépítésből ellopott pénzek, és a politikusok családtagjainak zsebében landoló IMF-hitel is említésre méltó, még ha természetesen pusztán fikció is az egész… Zelenszkij az első évadban remekül hozzá az esetlen, az igazságért harcoló és a korrupcióval leszámolni akaró elnök szerepét. Aztán ahogyan a forgatókönyv, úgy ő is szépen lassan szürkévé válik.

Volodimir Zelenszkij a showman

Volodimir Zelenszkij a Liga Smeha című showműsorában, 2019-ben (Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images)

Szépségversenyguruból államfő

Lényegesen távolabb van tőlünk az Egyesült Államok, ahol viszont rendszeresen előbukkannak a politikai életben show-bizniszből érkező vendégszereplők. Ilyen volt Donald Trump is: az üzletemberből elnökké lett milliomostól nem áll távol a rivaldafény. Tíz évig az ő kezében volt a Miss USA verseny licenc joga, amit aztán a politikai törekvései miatt adott el 2015-ben, de előszeretettel alakította önmagát sorozatokban és mozifilmekben is. Nem túlzás azt mondani, hogy ő aztán tényleg élvezi a hírnévvel járó figyelmet. Láthattuk pár másodpercre a Reszkessetek, betörők! második részében, az 54-ben, a Zoolanderben és a Dadus sorozatban is. Trump még abba is belement, hogy a Comedy Central Roast (itthon Égessük le – szerk.) című műsorában hülyét csináljanak belőle.

Donald Trump és Snoop Dog

Donald Trump a Comedy Central Roast című műsorában égeti Snoop Dogg (Fotó: Andrew H. Walker/Getty Images)

Aki meglepően sikeres lett

Amerikánál maradva egy sokkal komolyabb színész is ült az USA elnöki székében: Ronald Reagan. Pályája még az 1930-as években kezdődött, amikor Chicagóban rádiós sportriporterként helyezkedett el, de Reagan magánélete is bőven szolgáltatott témát a sajtónak. Első felesége a színésznő Jane Wyman volt, miután pedig elváltak, egy másik színésznő, Nancy Davis ujjára húzott karikagyűrűt. Reagan maga is átnyergelt a filmes szakmába, és a Warner Bros stúdióval több kasszasikert is forgatott: játszott Humphrey Bogarttal és forgatott Kertész Mihállyal is. Amikor kitört a II. világháború, ő is elhagyta az álomgyárat, mert tartalékos lett az amerikai légerőnél, ám amint lehetősége nyílt rá, visszatért Hollywoodba. Az ötvenes évektől már tudatosan készült a politikai pályára, utolsó filmjét 1967-ben forgatta. Politikai sikerét nagyrészt a filmekkel szerzett ismertségének köszönhette: mielőtt elnök lett, még egy ciklust „lehúzott” kormányzóként. Amikor pedig 1980-ban legyőzte az elnökválasztáson Jimmy Cartert, nejével, Nancyvel együtt birtokba vették a Fehér Házat. Reagan népszerűsége soha nem látott magaslatokban szárnyalt, ezzel együtt pedig az őrült merénylők céltáblája is lett. 1981 tavaszán, alig két hónappal a beiktatása után merényletet követtek el ellene. Második ciklusát már úgy nyerte meg, hogy egyetlen állam kivételével letarolta a térképet. Reagan remekül használta a színészi pályája tapasztalatait, kiváló szónoknak tartották, olyannak, aki képes lehengerelni a tömeget. Ronald Reagan 93 évesen hunyt el, filmszerepeit pedig messze túlszárnyalta a politikai életben.

II Erzsébet és Ronald Reagan lóháton
Megnézem
Összes kép (6)

Kudarcos Terminátor

Reagan élete remek példa volt az osztrák ex-testépítő Arnold Schwarzeneggernek, aki megannyi sikerfilm után döntött úgy, hogy kitérőt tesz a politika felé. A Conan a barbár, a Terminátor és a Vörös zsaru nehézfiúja Trumphoz és Reaganhez hasonlóan a Republikánus párt színeiben indította be politikai pályafutását. Érdekesség, hogy tette ezt úgy, hogy akkori felesége a demokrata JFK unokahúga volt. A színész 2003-ban lett Kalifornia állam kormányzója: míg a kezdeti évek viszonylagos csendben, botrányok nélkül teltek, addig 2007 után erős lejtmenet következett be Schwarzenegger politikusi karrierjében. Kiderült, hogy tetemes hiányt halmozott fel a költségvetésben, ráadásul nem foglalkozott eleget az államban uralkodó drasztikus vízhiánnyal, vagy az elektromos hálózat karbantartásával és akkor a korrupciós ügyeket, valamint a közbiztonságot még nem is említettük. 2011-ben nem volt más választása, mint lemondani, de előtte még elrendelt egy pénzügyi szükséghelyzetet. A baj csőstül jön, szokták mondani és nem volt ezzel másképp a terminátor sem. Politikai bukásának idején derült ki, hogy még évekkel korábban összeszűrte a levet a házvezetőnővel, aki egy fiúval lett várandós. A dolog akkor lett gyanús a színész nejének, amikor a fiú nőni kezdett, olykor meglátogatta az anyját a munkában és pont úgy nézett ki, mint a fiatalkori Schwarzenegger. Az egyébként mindenképpen becsülendő, hogy a bukása után Schwarzenegger nem akart görcsösen ismét kormányzó, vagy akár elnök lenni. Bár visszament terminátoroskodni, 2021-ben még odaszólt egyet Trumpnak, aki képtelen volt elfogadni a választások eredményét. “Minden idők legrosszabb elnökeként fog a történelembe bevonulni. A jó dolog az, hogy hamarosan annyira jelentéktelen lesz, mint egy régi Twitter-üzenet” – fűzte hozzá Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger 2003-as kaliforniai kampánykörútján (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Gyereksztárból lett nagykövet

Shirley Temple gyerekszínészként lett igazán híres, hiszen közel 30 filmet forgatott kamaszkoráig. Ám felnőttként már nem igazán kellett Hollywoodnak, és őt is inkább a civil élet vonzotta. Húszévesen kimondta az igent, pár hónappal később pedig már édesanya is lett, a boldog évek azonban nem tartottak sokáig. A házasságukat megölte a férje alkoholizmusa, Shirley pedig a válás mellett döntött és próbálta a nyilvánosságtól távol élni az életét. Azt azonban nem tudta eltitkolni az emberek elől, hogy másodszor is férjhez ment. Ez a házassága már boldog és kiegyensúlyozott volt. Ekkoriban próbált meg visszatérni a filmezéshez is, ám 1-2 kudarc után feladta. 1960-ban aztán a Republikánus Pártban kezdett politizálni. Nixon elnök nagy kedvence volt, aki 1969-ben ki is nevezte az Egyesült Államok ENSZ-küldöttségének egyik tagjává. Nem sokkal később, 1971-ben visszavonult, amikor mellrákot diagnosztizáltak nála az orvosok, de a sikeres gyógyulás után, 1974-ben visszatért, mint ghánai nagykövet.

Shirley Temple (Fotó: Eric PASQUIER/Gamma-Rapho via Getty Images)

Shirley Temple (Fotó: Eric PASQUIER/Gamma-Rapho via Getty Images)

Az olasz asszonyok csatája

Utazásunkat Olaszországban fejezzük be. Itt két hölgy is politizálása adta a fejét, az egyikük ráadásul Budapesten született. Igen, Staller Ilonáról, vagyis Cicciolináról van szó. A felnőttfilmes kebelcsoda 1987 és 1992 között volt olasz parlamenti képviselő. Tíz év után aztán visszatért, ám nemcsak Olaszországban, hanem Magyarországon is megpróbálta berúgni az Országház ajtaját: 2002-ben Kőbányán kezdett kampányolni. Célja az volt, hogy képviselőjelölt legyen, de a kopogtatócédulák kifogtak rajta. Ezután 2003-ban, Olaszországban a monzai önkormányzati választáson indult. Míg itthon az egészségügy megreformálását és a szegények felkarolását ígérte, addig Itáliában az volt a kampánya központi eleme, hogy a város egyik középületét játékkaszinóvá építteti át. Bár Monzában sem sikerült nyernie, Ciccolina még mindig nem adta fel. Az utolsó próbálkozásra 2004-ben került sor, amikor azt tervezte, hogy a milánói választásokon indul. Ez végül nem történt meg, de legalább beperelte az olasz parlamentet.

Cicciolina

Cicciolina az olasz radikális párt parlamenti képviselője lett 1987-ben (Fotó: Edoardo Fornaciari/Getty Images)

Gina Lollobrigida még 1999-ben az európai parlamenti választásokon indult mint képviselőjelölt, ám vereség lett a nagy reményekből. A 2023 januárjában elhunyt filmdíva azonban alig néhány hónappal a halála előtt ismét azt tervezte, hogy indul a választásokon. 2022 augusztusában érkezett a hír, hogy az akkor 95 éves színésznő független jelöltként, de az Italia Sovrana e Popolare (ISP) populista-szuverenista politikai tömörülés támogatása mellett elindul képviselőjelöltként a parlamenti választásokon. Az említett tömörülés a körzetében csak a szavazatok 1 százalékát szerezte meg, így Lollobrigida sem kapott új szerepet élete utolsó hónapjaiban. 

Gina Lollobrigida

Gina Lollobrigida Európai Parlamenti választási kampányán, 1999-ben (Fotó: Antonello NUSCA/Gamma-Rapho via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top