nlc.hu
Sztárok

Akkor és most: 30 éves lett Kapás Boglárka

Cuki kislányból gyönyörű nővé érett a ma 30 éves Kapás Boglárka

Kapás Boglárka nemcsak a sportban, a magánéletben is megtalálta a számításait.

Ma ünnepli 30. születésnapját Kapás Boglárka, aki hihetetlen sebességgel robbant be az úszóvilágba: már tiniként is sorra szállította az érmeket és meg sem állt az olimpiai bronzéremig. 1999-ben kezdett versenyszerűen úszni, a pekingi olimpián pedig ő volt a magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagja.

Kapás Boglárka 2010

Kapás Boglárka a 2010-es eindhoveni rövidpályás EB-n (Fotó: Kovács Anikó)

2013-ban már országos csúcsot úszott a felnőttek között, majd elkezdte szép szorgosan gyűjtögetni az érmeket a nagyok között is. 2015-ben Kvangdzsuban aztán felállt a dobogó legmagasabb fokára, ezzel megszerezve 200 méter mellúszásban az első világbajnoki aranyát. Emelte a tétet, a következő évben, a riói olimpián 3. helyezett lett 800 méter gyorson. 

Akkoriban igencsak felkapták a nevét, nemcsak az eredményei, hanem a szépsége miatt is. A fél világ posztolt róla, sokan szerelmesek voltak belé, ám Boglárkát továbbra is csak a sport érdekelte. Nem sokkal később összejött a szintén úszó Telegdy Ádámmal, akivel 2022-ben házasodtak össze.

2020-ban megtorpant a karrierje, ugyanis Hashimoto-thyreoiditis autoimmun pajzsmirigybetegséget állapítottak meg nála. A betegsége miatt gyakran előfordult, hogy rosszul lett. Emiatt a 2020-as magyar úszóbajnokságon vissza kellett lépnie a 200 m pillangó döntőjétől. Egy évvel később azonban visszatért, és legyőzte Hosszú Katinkát az országos bajnokságon. A tokiói olimpián 200 méteres pillangóúszásban 4. helyen végzett, a 4 x 200-as gyorsváltóval (Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna) pedig a 7. helyen zárt.

Kapás Bogi Tokió

Fotó: Getty Images

2022 júliusában bejelentette, hogy nem indul az Európa-bajnokságon. Az éppen zajló országos bajnokságon tért vissza a medencében, az úszószövetség elnöke, Sós Csaba a következőképpen nyilatkozott róla előzetesen. 

„Mindig jó előjelekkel várom a versenyt, ezért is hívják országos bajnokságnak. Egy biztos, mindenki túl van az edzőtáboron, a felkészülés a hírek szerint jól sikerült, meglátjuk, hogy alakul a formába hozás. Én azt gondolom, itt komoly versenyek lesznek. Kíváncsian várom, Kapás Boglárka hogyan tér vissza, úgy néz ki, egy-két kisebb kihagyáson kívül rendben volt a felkészülése, nem volt beteg, jól edzett. Aki ismeri őt, tudja, hogy teljesen maximalista. Két edzőtáborban is meglátogattam, láttam a tréningjét, azt kell mondjam, az akarata a régi, a tehetség pedig nyilván nem szállt ki belőle.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top