nlc.hu
Sztárok

Kritika: Sarolta királyné sorozat

Vontatott és szájbarágós lett a Sarolta királyné sorozat

A Bridgertonból megszületett Sarolta királyné széria bebizonyította, hogy a sorozatok világában is létezik a túladagolás. Kritika.

Tetszik vagy sem, a kosztümös sorozatok, mozik népszerűsége időtlen. Senki nem sétált ki olyan határozottan a palota parkjában álló tóból, mint Mr. Darcy a Büszkeség és balítéletben. És senki nem szenvedett annyira attól, hogy az imádott nő semmibe veszi, mint Colonel Brandon az Értelem és érzelemben. Ami a sorozatokat illeti, a Tudorok óta él bennünk egy gyönyörűséges álomkép arról, hogy hogyan nézhetett ki a fiatal VIII. Henrik. A Downton Abbey miatt szeretnénk bebarangolni az összes brit kastélyt, és a Nagy Katalin – A kezdetek miatt vágyunk arra, hogy egyszer mi is habos-babos ruhát viseljünk, hatalmas parókával. Ha ezek nem bizonyítják azt, hogy a kosztümös (többnyire romantikus) alkotások soha nem mennek ki a divatból, akkor semmi.

Romantikus kényszerházasság

Ehhez a klubhoz csatlakozott a Shonda Rhimes féle Bridgerton 2020-ban. A Netflix sorozata friss volt, színesen romantikus. Ötvözte a Pletykafészek sorozatot és a Büszkeség és balítéletet, így garantált volt a siker. Klasszikus stílusban feldolgozott mai slágerek, régens korabeli ruhák és mindent elsöprő szerelmek.  A bájos, de olykor bugyuta, vagy megmosolyogtató Bridgerton hamar a nézők kedvence lett, annak ellenére, hogy a háttérben egy nagyon is fontos témát feszegetett, mégpedig azt, hogy hogyan kényszerítették rá korábban a nőket olyan házasságra, amit egyáltalán nem akartak. Akárhogyan is a Bridegertonból jött a második évad, és a Netflix nagyon megakarta lovagolni ezt a hullámot, ezért a második és a harmadik évad között kidobták a spin-off szériát, ami az eredeti sorozatból ismert Sarolta királyné fiatalkorát dolgozza fel.

Vár rá a király az oltárnál, de ő inkább megszökne

A Sarolta királyné – Egy Bridgerton-történet című sorozat elején rögtön leszögezik a készítők, hogy többnyire kitalált történetet láthatnak a nézők, ugyanakkor Sarolta ténylegesen létező személy volt. Azt már a Bridgertonból is megtudhattuk, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a királynénak azt követően, hogy III. György elméje megborult, de az ideáig vezető utat, ezzel az új sorozattal kívánták bemutatni. Sok újat azonban nem tudtak mutatni a készítők. Ismét egy olyan nő áll a középpontban, akit családja belekényszerít egy előre elrendezett házasságba, és bár végtelenül szerencsés nőnek tartják, amiért a brit uralkodóhoz mehet hozzá, ő legszívesebben megszökne a palotából. Ismerős történet a Bridgertonból, ugye? Hogy ebben van-e bármiféle újdonság, azt mindenki döntse el maga, de szerintem a kényszerházasság akkor sem igazán vonzó, ha éppenséggel a kiszemelt férfi egy jóképű király.

Sarolta királyné sorozat Netflix

A sorozat azt mutatja be, hogyan dolgozta fel a királyné, férje, III. György mentális állapotának romlását. (Fotó: Netflix, MediaCenter)

Mintha Meghan Markle ihlette volna a sztorit

Azt már a Bridgerton óta tudjuk, hogy a készítők mennyire erősen meglovagolták azt a szóbeszédet, hogy Sarolta királyné színes bőrű volt. Ezzel az elmélettel először Mario de Valdes y Cocom történész állt elő. Állítását egy akkori orvosi feljegyzésre alapoztam, de egy, a királynét ábrázoló festménnyel is igyekezett alátámasztani elméletét. Bár ez valóban kevésbé érdekes ahhoz, hogy egy romantikus sorozatban feldolgozzák, de a felvetések szerint, Sarolta felmenői között megtalálhatóak a portugál királyi család egy-egy színes bőrű (mór vagy észak-afrikai) tagjai, ezért lehetett a bőrének színe sötétebb.

A Sarolta királyné sorozat meg sem próbálkozik azzal, hogy ezeket a történelmi szálakat kibontsa. Egyszerűen a nézők orra alá dörgölik a tényt, hogy az uralkodó neje színes bőrű volt, s emiatt számos hátrányos megkülönböztetés érte. Egy ponton pedig ezt olyan szájbarágósan, folyamatosan ismételve tolják a néző arcába, hogy az már elnyomja az összes többi cselekményt. Találkoztunk már ezzel a mostani magazinokban, amikor azt boncolgatták, hogy a királyi család tagjai megjegyzéseket tettek (vagy nem tettek), Meghan Markle bőrszínére.

Pedig a Sarolta királyné lehetne egy szórakoztató sorozat is, ha például a fenti problémát nemcsak drámaként, hanem némi humorral fűszerezve is bemutatják. De az uralkodó feleségének életét feldolgozó szériában, szinte folyamatosan lerí a fene nagy fájdalom India Amarteifio (ő alakítja a királynét) arcáról.

Mellékszereplők, akik sokkal érdekesebbek, mint a királyné

A Netflix sorozatán az sem segít, hogy szüntelenül ugrál a különböző idősávokban, ami sok néző számára kifejezetten idegesítő tud lenni. Ami mindenképpen pozitív a szériában az az, hogy kimondottan sokat foglalkozik a fiatal Lady Violet Ledger Bridgerton és Lady Agatha Danbury életével. Míg Sarolta királyné sorsát vontatottan és kissé unalmasan ismerhetjük meg, addig a Bridgertonból szintén jó ismert két karakter fiatalkoráról sokkal pörgősebben számol be a sorozat. Ráadásul lényegesen nagyobb szimpátiát váltanak ki a nézőből, mint a királyné.

Sarolta királyné sorozat, plakátok Netflix

A sorozat ugrál a múltban és a jelenben, ezt pedig a plakátokkal is hirdetik. (Fotó: Netflix, MediaCenter)

A Sarolta királyné tipikusan limonádé sorozat, amit a Bridgerton rajongók bizonyára gyorsan ledarálnak majd, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor azért 10-ből mindössze 5 pontot adnánk neki az IMDb listáján. Olyan, mintha az alkotók csak azért készítették volna el, hogy kitöltsek a Bridgerton harmadik évadáig meglévő időt, és meglovagolják annak sikerét ameddig csak lehet.  A Sarolta királyné semmi újat nem tud mutatni, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a rajongók imádni fogják…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top