nlc.hu
Sztárok

Szörényi Levente az István, a királyról

Szörényi Levente: „Nincs segítség a kozmikus szférából”

A legendás zenész az István, a királyról, a tehetségkutató műsorokról és Bródy Jánosról is beszélt az Alindának adott interjúban.

A zenének rendel mindent alá, ezért a Fonográf 2018-as koncertjével zenészként lényegében nyugdíjba vonult. „Nem tudom már felhozni magam, nincs segítség a kozmikus szférából” – mondta Szörényi Levente Veiszer Alinda videós interjúsorozatában, amit előfizetés mellett itt lehet megnézni.

Szörényi Levente zeneszerző, elõadómûvész

Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Telex szemléje szerint a beszélgetés központi témája volt az 1983-ban bemutatott István, a király című rockopera, amit sokan a rendszerváltás előhírnökének tekintenek, de Szörényi szerint akkor még „gondolt a fene” rendszerváltásra. A darab átütő sikere „betakarta”, de nem járt együtt sok pénzzel: kölcsönökre szorult, előre felvette a jogdíjait – ami „sörözésre elég volt, de családalapításra már nem”. Úgy gondolja, hogy a darabot mindig megpróbálják aktuálpolitikai szempontból megközelíteni, de ennek ellenére szerinte „megkarcolhatatlan”.

  • Évtizedes szerzőtársáról, Bródy Jánosról – akivel feszült volt a kapcsolatuk – azt mondta: ő egy „bozótharcos és ideologista”, ezért szerinte addig fogja folytatni a zenélést, amíg bírja.
  • Kereskedelmi tévékhez egyetlen tehetségkutató zsűrijébe sem hívták, de nem is menne, mivel nem szeret „bohóckodni”, és nem is szimpatikus neki az, hogy volt olyan jelentkező, akit megaláztak.
  • Régóta szponzorál a magyar őstörténet emlékei után kutató ásatásokat a Pilisben.

A Pozsonyi csata című animációs filmet nem látta, de a nyugati hatalmakkal való történelmi konfliktusainkról ezt mondta:

A hőn áhított Nyugat, ahová a szovjet időkben is szerettünk volna tartozni, soha nem bánt velünk kesztyűs kézzel. 1100 éve ezzel küzdünk. Ha nem tagozódunk be, akkor megálljatok! És ez a pozsonyi csatával kezdődött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top