nlc.hu
Sztárok

A Superman-átok

A szuperhős ruha nem véd minden ellen, avagy tényleg létezik a színészeket sújtó Superman-átok?

Az acélember Hollywood egyik legkeményebb (a szó szoros értelmében) karaktere, de úgy tűnik, a bőrébe bújni nem feltétlenül kifizetődő vállalkozás.

Vannak olyan szerepek a filmgyár háza táján, amiket csak egy bolond utasítana vissza. Ilyen például az amerikai elnököt eljátszani, vagy egy Woody Allen-féle karakter bőrébe bújni, sőt, a szuperhősök is idesorolhatók. Az MCU égiszét elnézve (bocsi DC) gyakorlatilag, ha nem vállalsz legalább egy aprócska mellékszerepet valamelyik szuperhősmoziban, az olyan, mintha életed legnagyobb lehetőségét hagynád ki. Egyetlen kivétel létezik csak, ha az a bizonyos hős, Superman, az átkozott.

Akin sajnos fogott a golyó

Minden akkor kezdődött, amikor George Reeves elvállalta, hogy a latexruhás, köpenyes alak bőrét magára ölti. Ő volt A Superman (igen, így nagybetűvel, névelővel) az első és eredeti, aki 1952-ben a Superman kalandjai című tévésorozattal robbant a köztudatba. 104 epizódon keresztül rejtegette Clark Kent inge alatt az S-betűs szerkót, de alig egy évvel a sorozat befejezése után, 1959. június 16-án holtan találták a hálószobájában.

George Reeves és Lucille Ball

George Reeves és Lucille Ball az ‘I Love Lucy’ egyik epizódjában (Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images)

Reeves meztelen volt, állítólag fejbe lőtte magát, ám volt néhány körülmény, ami mai napig ennek ellenkezőjére utal. Reeves nem egyedül tartózkodott otthon, a menyasszonya, illetve három vendég is a házban voltak. Minden bizonnyal hallaniuk kellett a lövést, mégis csak az eset után 45 perccel riasztották a rendőrséget – hogy erre mi okuk volt, az a homályba vész. A tragédiát a rendőrség öngyilkosságnak minősítette, ugyanis a színész szorongással küzdött, de a hozzátartozók és a rajongók egy része is úgy gondolta, hogy valójában szándékosság történt. Az esetet azonban lezárták, így már csak az összeesküvés-elméletek maradtak hátra és a karakter kárhozatala.

És az átok életre kel!

Reeves halála csak a kezdet volt. 1978-ban Christopher Reeve, a maga szögletes, de kétségkívül vonzó vonásaival öltötte magára a kék-piros uniformist. Négy film erejéig testesítette meg az acélembert, ami abszolút összenőtt a nevével, ezek után hiába próbálkozott más formában maradandót alkotni, nem sikerült neki.

A színész köztudottan nagy lovas volt, 1995-ben is pont egy terepversenyen indult, amikor az állat ledobta a hátáról, ő pedig nyaktól lefelé teljesen megbénult. Az egész egy szerencsétlen baleset volt, ami a hobbijából adódóan sajnos benne volt a pakliban, a babonások azonban rögtön a Superman-átkot kezdték emlegetni. Mindegy, hogy az incidens nem a forgatáson történt,  innentől nem volt megállás.

Christopher Reeve

Christopher Reeve a Superman III-ban, 1983. (Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images)

Mi van Supeman szerencséjével?

Margot Kidder alakította Superman szerelmét, Lois Lane-t a Reeve-féle filmekben. Kidder bizonyítottan bipoláris zavarban szenvedett, ami megmagyarázza, hogy 1996 áprilisában miért veszett nyoma. A színésznő több napra eltűnt, végül a rendőrség találta meg, öntudatlan állapotban. Mégis, mi volt az első, amit az összeesküvés-elméletek hívei feldobtak? Az átok.

Kidder 2002-ben egy interjúban kitért arra, hogy mekkora őrültségnek tartja az egészet. 

Az egész az újságok által kitalált szemét. A feltételezés is kiborít. Mi a helyzet Superman szerencséjével? Amikor augusztusban karamboloztam, ha nem szaladok neki egy villanypóznának és csavarodok körbe háromszor, egy 50-60 lábnyi [15-18 méter – a szerk.] szakadékba zuhantam volna. Miért nem erre összpontosítanak az emberek?

Kidder végül 2018 májusában halt meg, kábítószer- és alkohol túladagolásban, 69 éves korában. Ez aligha az átok következménye, főleg, mivel a halottkém szerint szándékosan vetett véget az életének.

Margot Kidder és Christopher Reeve

Margot Kidder és Christopher Reeve (Fotó: Harry Hamburg/NY Daily News Archive via Getty Images)

Balszerencséje bárkinek lehet…

Vagy túl sok az egybeesés? Lee Quigley, aki a csecsemő Kal-El formázta meg a ’78-as feldolgozásban, mindössze 14 éves volt amikor meghalt. Richard Pryort (a Superman III rosszfiúját) szklerózis multiplexszel diagnosztizálták három évvel a szerepe után. A férfi végül 2005-ben szívrohamban vesztette életét, 65 éves korában.

Marlon Brando sem volt sokkal szerencsésebb, ami a magánéletét illeti. Fia, Christian lelőtte a féltestvérének barátját, ezért börtönbüntetésre ítélték, lánya öngyilkos lett. A színész ezek után úgy érezte, hogy gyereknevelésből megbukott – ezt ő maga mondta –, akik pedig hisznek az átok létezésében, ezeket az eseményeket is ennek tudják be.

Az új nemzedék

Az elmúlt évek egyik legnagyobb botránya volt, hogy a Smallville sorozat főszereplője, Allison Mack ellen vádat emeltek, miután kiderült, hogy az NXIVM szexszekta aktív tagja volt. A színésznő körül egyik napról a másikra robbant a botrány, miszerint szexrabszolgákat toborzott a szekta vezetőjének, végül a bíróság szexkereskedelem, szexkereskedelmi összeesküvés és rabszolgamunka-összeesküvés vádpontjaiban találta bűnösnek, amiért három év börtönre ítélték.

Allison Mack

Allison Mack elhagyja a Szövetségi Bíróságot New York Brooklyn negyedében, egy óvadéki meghallgatás után, 2018. április 24-én (Fotó: Drew Angerer/Getty Images)

A színésznő 2019-ben kezdte meg büntetését, 2021-ben szabadulhatott a rácsok mögül. Mack elismerte bűneit, és úgy nyilatkozott, hogy nagyon sajnálja a történeteket.

Kiemelten fontos számomra, hogy tiszta szívemből kimondjam: nagyon sajnálom. Mindennel, amim volt, belevetettem magam Keith Raniere tanításaiba. Tiszta szívemből hittem abban, hogy a mentorálása önmagam jobb, megvilágosodottabb verziójához vezet. Hűségemet, erőforrásaimat és végső soron az életemet neki szenteltem. Ez volt életem legnagyobb hibája és legnagyobb megbánása.

Az átok újra lecsap

Az Igazság Ligája új fejezetet nyithatott volna a Superman-filmek mátrixában, de mindamellett, hogy nem sikerült továbbra sem megugrania az elvárásokat, újra ráaggatták az átkozott jelzőt. A film 2017 őszén került a mozikba, azonban Zack Snyder lánya, Autumn ez év márciusában öngyilkosságot követett el, miután egész életében klinikai depresszióval küzdött. A rendező elhagyta a DC univerzumot, már az utómunkálatokat is Joss Whedon fejezte be, aki egészen más aspektusba helyezte a filmet – sokan ennek tulajdonítják azt, hogy olyan lett, amilyen. Bár a filmet végül Autumn emlékének szentelték, nem tudta lemosni magáról azt, hogy újabb halál száradt Superman lelkén.

Henry Cavill és Zack Snyder

Henry Cavill és Zack Snyder rendező (Fotó: Profimedia)

Akik megúszták

Hogy ne legyen annyira egyszerű a képlet, szép számmal akadtak olyanok is, akik nem hittek az átokban – és milyen jól tették! Dean Cain (Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai) – még ha nem is sikerült az élvonalba törnie –, rácáfolt az átok létezésére, akárcsak Tom Welling, aki azt mondta, hogy nem törődött soha a rossz nyelvekkel. Egyszerűen hálás volt a lehetőségért, amiért eljátszhatta Clark Kentet.

Brandon Routh a Superman visszatérben húzta fel a latexruhát, és ő is egyike volt azoknak, akik inkább megtiszteltetésnek érezték a szerepet és nem féltek az átoktól. Mind közül azonban a leghíresebb Henry Cavill, aki megúszta a szereppel járó balszerencsét, és emellett a karrierjét sem kellett temetnie az S miatt. Mi azt mondanánk (ha hinnénk az átokban) azért, mert a színész igazi képregényőrült kocka, aki megtörte az átkot, de valójában ő ezt sokkal inkább azzal magyarázza, hogy:

Őszintén szólva nem hiszem, hogy létezik átok. Van balszerencse, de nem hiszek az átkokban.

via, via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top