nlc.hu
Sztárok

Benedek Tiborra emlékezünk

Fájdalmas évforduló: három éve Benedek Tibor nélkül

A pandémia egyik legsúlyosabb, legbizonytalanabb szakaszában, 2020. június 18-án hagyott itt minket Benedek Tibor. Ritkán tud a magyar nemzet egységet alkotni, de az olimpikont minden magyar gyászolta. Mi történt azóta? Hogyan dolgozta fel a családja és a sportága a vízilabda-legenda váratlan elvesztését?

Átneveznék a Duna Arénát Benedek Tibor után

A tragikus esemény után mindenki igyekezett kivenni a részét a Benedek Tiborra való megemlékezésből. A nagy ötletet egy nyilatkozatban a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is támogatta. Három évvel később a helyet még mindig Duna Arénának hívják.

(2020.06.22.)

Változás a sportolói életjáradék kérdésében

Benedek Tibor tragikus halála a törvényhozókat is gyors munkára sarkallta. A kormány célja nem titkoltan az volt, hogy a törvény által az özvegy méltó módon gondoskodhasson a háromszoros olimpia bajnok vízilabdázó három gyermekéről. Nemcsak tízről öt évre csökkentették a jogosultsághoz szükséges együttélés időtartamát, hanem míg korábban az özvegynek a járadék ötven százaléka járt, most a gyerekek nagykorúvá válásáig megkapja annak száz százalékát.

(2020. 07.01.)

Benedek Tibor

Benedek Tibor a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság bronzérméért játszott Magyarország – Görögország mérkõzésen, 2016. január 23-án (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Jöhet a Margitszigeten a Benedek Tiborról elnevezett sétány

Karácsony Gergely a nyár végén egy Facebook-posztban jelentette be, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő gyűlésén kezdeményezi, hogy a Margitszigeten egy sétány viselje Budapest díszpolgárának, Benedek Tibornak a nevét. Azóta három év telt el, és az olaszoknak előbb lett Benedek Tibor sétányuk, mint nekünk.

(2020.08.18.)

Benedek Tibor édesapja először beszélt a fia iránt érzett gyászáról

Benedek Miklós színművész az ATV Húzós című műsorában szólalt meg közel négy hónappal a fia elvesztése után.

Aki ezt nem élte át, az nem tudja, hogy ez mi. Nagy dolgot vesztettem el. Nincs is mellette olyan más, ami fontos lenne

– vallott érzéseiről. Elmondása szerint a nehéz időkben leginkább az unokái vigasztalták.

(2020.10.09.)

Tibor és édesapja Benedek Miklós

Tibor édesapja Benedek Miklós 70. születésnapján (Fotó: Nagy Zoltán)

Benedek Tibort a XXI. század legjobb vízipólósának választották

A Total Waterpolo az év végén megválasztotta az évszázad legjobb férfi és női játékosát. A férfiak között Benedek Tibor végzett az élen, de az első ötbe még két másik magyar, Kásás Tamás és Varga Dénes is belefért.

(2020.12.26.)

Benedek Tibor

Benedek Tibor 2008-ban, a Pekingi Olimpia döntő mérkőzésén (Fotó: Adam Pretty/Getty Images)

Az egyéves évforduló

Halálának egyéves évfordulójáról természetesen rengetegen megemlékeztek. Szécsi Zoltán kapus a Blikknek mesélt hosszan arról, milyen hatással volt Benedek itthon a sportágra:

Szinte mindig gondolunk Tibire, hiszen az a munka, amit ő edzőként elvégzett, a mai napig meghatározó. Azt az utat követjük, amit ő kijelölt, és ez nem csak most, 365 nappal a halála után van így, de 3000 nappal ezután is így lesz. Én sajnos azon szerencsétlenek közé tartozom, akik klubcsapatban sosem játszhattak vele, de a válogatottban igen, ahonnan számos jó emlékem van róla, bár ezek 80-90 százaléka szakmai, a többi meg nem olyan, amit elárulok.

(2021.06.18.)

Sétányt neveztek el Benedek Tiborról Olaszországban

A halála első évfordulóján kiderült, hogy hamarabb neveznek el közterületet a háromszoros olimpiai bajnokról Olaszországban, mint hazánkban. Az ünnepség a ligurai Reccóban – melynek Benedek Tibor díszpolgára volt – emléktábla-avatással kezdődött. Az emléktábla a Pro Recco csapat uszodájával szemközti sziklafalon kapott helyet, és az onnan induló sétányt nevezték el a magyar sportolóról.

(2021.06.25.)

Benedek Tibor sétány

Photo: Pro Recco/Facebook

Szép jövőt jósolnak a sportban Benedek fiának

A válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás  egy budapesti gálamérkőzésen látta Benedek Mór játékát, és azonnal megjegyezte, hogy a fiú van annyira tehetséges, hogy az édesapja nyomdokaiba lépjen:

A KSI eleve egy nagyon jó utánpótlásbázis, de még ebből a csapatból is vannak komoly, kiemelkedő tehetségek: Mórra gondolok, egyébként… Jó úton jár, jó csapatban van, jól készül, jó edzői vannak, úgyhogy minden lehetősége megvan neki is arra, hogy a legmagasabb szintet elérje.

Az akkor 14 éves Benedek Mór a találkozón öt gólt szerzett.

(2021.08.27.)

Szép megemlékezést kap Benedek Tibor a vizes világbajnokságon

A mérkőzések legjobb játékosait egy Benedek Tiborról elnevezett különdíjjal jutalmazták. A szervezet akkor már négy éve jutalmazta a legjobb játékosokat azzal az indokkal, hogy ezzel a játékosok motivációszintjét tudják növelni.

(2022.06.17.)

Benedek Tibor és Biros Péter

Benedek Tibor és Biros Péter a vízilabda All Star-gálán a Duna Arénában, 2018-ban (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A sportoló édesapjának lelke sohasem fog begyógyulni

Benedek Tibor édesapja, Benedek Miklós a Szavakon túl című műsor vendége volt, ahol természetesen a fiával kapcsolatos érzéseiről is kérdezték. Elmondta, hogy ugyan épp jó egészségnek örvend, a lelke már sosem lesz jobban a fia elvesztése után:

Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha. De hát megtörtént és ezzel élni kell, tovább élni.

A tragédia óta űrt és tehetetlenséget érez magában.

Epres Panni a második évfordulóról

Az olimpikon felesége természetesen megemlékezett a közösségi médiában férje halálának második évfordulójáról:

Két éve a feje tetejére állt a világunk, de köszönjük jól vagyunk, gyógyulunk! A hiányodat csak megszokni lehet és elfogadni, de az erődet itt hagytad velünk, így minden menni fog!

(2022.06.18.)

Epres Panni és Benedek Tibor

Epres Panni és Benedek Tibor (Fotó: Toroczkay Csaba)

A görög pólósok Magyarországra érve rögtön Benedek Tibor emlékfalához mentek

Amint megéreztek a görög pólósok Magyarországra a vizes világbajnokságra, az első útjuk rögtön Benedek emlékfalához vezetett. A csapattagok mindegyike egy-egy szál virág elhelyezésével tisztelgett a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk emléke előtt.

(2022.06.28.)

A Magyar Posta bélyeggel tiszteleg Benedek Tibor emléke előtt

Születésének ötvenedik évfordulóján alkalmi bélyeggel emlékezett meg a Magyar Posta Benedek Tibor olimpikonról. A bélyegen a játékos portréja látható, de egy alkalmi borítékot és egy bélyegzőt is kiadtak a tiszteletére.

(2022.10.22.)

Benedek Tibor

Fotó: Vahl Ottó

Bemutatták A nemzet aranyai című dokumentumfilmet

A nagy vízilabdás generációról és csodacsapatról szóló film természetesen Benedek Tibor emléke előtt is tisztelgett.

(2023.04.20.)

Epres Panni nem áldozat

A Nemzet aranyai című dokumentumfilm bemutatója alkalmából Benedek Tibor özvegye interjút adott a Nők Lapjának. Az interjú talán legizgalmasabb részében Epres Panni elmesélte, hogy a legtöbb ember azt hiszi, hogy tudja, ő mit érez, és emiatt az utóbbi években ráaggattak egy áldozatszerepet, de ebben ő nem ismer magára:

Nem ez a szerepem! Én nem kesergek, inkább mosolygok, élem az életem tovább. Köszönöm szépen, jól vagyok

Az egykori szupermodell elmesélte, hogy az édesapjuk elvesztésével együtt járó sokk, és ennek megélése egyfajta szupererővel ruházta fel a gyerekeit.

(2023.04.26.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top