nlc.hu
Sztárok

50 éves lett Liptai Claudia

Sokszor próbálta mélyre taszítani az élet, de mindig emelt fővel állt fel a ma 50 éves Liptai Claudia

Ma ünnepli 50. születésnapját Liptai Claudia, aki 1993 óta rengeteg arcát mutatta már meg a képernyőn, színházban, de még az interneten is. Úgy vélem, bátran kijelenthetjük: az összes Claut imádja a közönség.

Belegondolni is elképesztő, de már 30 éve annak, hogy az ország megismerte a bátor, szókimondó, olykor ironikus és sosem szégyenlős Liptai Claudiát. A színésznő-műsorvezető 1993-ban jelent meg a képernyőn, ám az oda vezető útja meglehetősen rögös volt. Talán ez az oka annak, hogy a mai napig olyan, mintha energiától túlfűtött lenne és egy pillanatra sem áll meg, hanem egyik szerepből/munkából lép át a másikba.

1988-ban rossz magaviselet miatt eltanácsolták a gimnáziumból, de ez nem volt ok arra, hogy elkallódjon. 1989-ben egy esti gimnáziumban leérettségizett, mellette pedig több fronton is kipróbálta magát. Dolgozott például számítógépes tenyérjósolóként a budai Skála plázában. ,,Az emberek rátették a kezüket egy szkennerre, majd a számítógép kiadott pár papírlapot, elemző szöveggel. Aki 16 oldalt kapott, az nagyon örült, pedig akkor csak elromlott a gép. Aki csak hármat kapott, morgott, és átverve érezte magát” – emlékezett vissza később a műsorvezető, akinek akkoriban több lábon kellett állnia, és bár ma már erre valószínűleg nem lenne szüksége, mégis így tesz most is.

De ugorjunk vissza 30 évet

A színésznő 1993-tól a Szomszédok visszatérő szereplőjeként alakította Mágenheim Julcsi egyik barátnőjét, így a nem Vígszínházba járó közönség is ismerte már az arcát, amikor 1998-ban feltűnt az RTL Klub képernyőjén, a Csíííz-ben. A „kárörvendők show-jaként” is emlegetett produkcióban színészek adtak elő humoros jeleneteket, illetve vicces amatőr házi videók is színesítették a félórás programot.

2001-től a TV2-höz szerződött, ahol saját show-műsort kapott Claudia Show címmel, majd pedig a 2002-ben indult Big Brother műsorvezetője lett Till Attilával. A valóságshow két évadot élt meg, ezek közül az első, 2002. szeptember 1. és 2002. december 21. között futott széria volt messze a sikeresebb, mely Párkányi Évi győzelmével zárult. A második évad 2003 februárjában indult, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Liptai Claudia és Beleznay Endre
Megnézem
Összes kép (7)

A formátumhoz kapcsolódóan 2003 januárjában három, egyenként 5-6 napos, celebekkel forgatott szériát is láthattunk Big Brother VIP címmel, melyeknek szintén a Liptai Claudia-Tilla páros volt a házigazdája. 2008-ban A sztárok a fejükre estek című kalandshow műsorvezetője volt Kovács Áron oldalán. 2009-től Claudia a Mr és Mrs – A sztárpár show című produkció házasszonya volt, melyet akkor már évek óta elválaszthatatlan műsorvezető társával, Till Attilával vezettek. Ezek mellett még olyan sikerműsorok fűződtek a nevéhez, mint a Sztárban sztár, A nagy duett vagy a Megasztár.

Kilépett a komfortzónájából 

Időközben Clau tartott egy rövidebb szünetet is. Később úgy nyilatkozott róla, 16 év tévézésben könnyen ki lehet égni. Ám a pihenője sem telt tétlenül, ugyanis elvégzett egy cukrász tanfolyamot. „Nem árt időnként szünetet tartani. Ezért jött be a cukrászat, már sokadszorra realizáltam, hogy a manualitás milyen fontos az életemben. Hegyi Barbara barátnőm indított el ezen az úton a bonbonozással. Hat óra úgy telik el, hogy észre sem veszem. Szerelmes vagyok az egészbe! OKJ-s cukrászként sokféle tervem van. Világéletemben imádtam a vendéglátóipart, a kemény munka mellett jó az emberekkel társalogni. Anyukám testvérének a balatoni büféjében dolgoztam anno.

2017-ben bátor döntést hozott, amikor nem hosszabbította meg az állandó szerződését a TV2-vel. Ahogy ő fogalmazott, szerette volna kipróbálni, mennyit ér a piacon. 

Muszáj volt viszont látnom, hogy van-e más, tudok-e másik lábra állni, mi lehet, ha az nem, ami eddig volt. Sok kollégámon látom, hogy sebezhetetlenek hiszik magukat, és én nem akartam ebbe a csapdába esni.

Vissza a kezdetekhez

A következő évben ismét az RTL-en tűnt fel, A Tanár című sorozatban, majd szerepelt az Álarcos énekesben. Kamatoztatta a cukrászi tudását is, amikor elindult a Mestercukrász című műsor. Habár évekkel ezelőtt kiégésről beszélt, az elmúlt három évbe olyan, mintha Claudia sosem fáradna el. 2021 óta vezetnek saját rádiósműsort férjével, Pataki Ádámmal a Sláger FM-en, és szintén abban az évben indult a NőComment című műsor is, aminek ugyancsak ő a házigazdája. Ha mindez nem lenne elég, idén két saját ötlettel is előrukkolt.

NőComment

Fotó: Sajtóklub

Márciusban bejelentette, kipróbálja magát a Youtube-on és saját talkshow-t indít, a Nő a Tét címmel, ami egy teljesen más formátum volt, mint amikkel korábban dolgozott, így érthetően, hosszasabban fontolgatta, ki merje-e próbálni vagy sem.

A félelem tartott vissza sokáig. Az, hogy vajon képes vagyok-e erre. Ezt nem egy olyan apparátus, mint a tévé, teszi alám, és azt tudom csinálni, amit tudok, hogy tudom, hanem ezt nekem kell létrehozni. Vállalnom kell a következményét, hogy mi van, ha nem sikerül. Mint a legtöbb emberben, akik azt érzik, inkább nem mennek bele olyan helyzetekbe, amik kockázatosak. Ezzel, hogy ezt csinálom, magamnak is adok egy komoly terápiát, és az embereknek” – nyilatkozta akkor az nlc-nek Claudia.

Nem sokkal később még egy újdonsággal jelentkezett, amikor elindította saját önálló színházi estjét, a Clauságokat, amivel egyből turnézni kezdett és bejárta az országot.

Liptai Claudia? Persze, hogy tudom ki. Olvastam róla vagy száz cikket, láttam a tévében. Mióta csinálja? 10 éve? Dehogy legalább 25. Atyavilág az nem lehet, hát én is még csak 30 vagyok. Ne hazudj már, legalább 50 vagy. Miről szól az est? Róla. Azt mondja, lehet majd sírni, nevetni sőt még énekelni is fog. Énekelni? Nem is tudtam, hogy tud. Férfiakról fog beszélni? Fogyásról fog beszélni? Havasról fog beszélni? Mindenről fog beszélni. Elhozza nekünk az Önálló Testét. Na akkor én meg elhozom a szomszédasszonyt!

– ezzel vezette fel Instagram-oldalán az önálló estjét.

Clauságok

Clauságok – Liptai önálló estje (Fotó: Facebook)

Néha enged csak bepillantást a magánéletébe

Ami a magánéletét illeti, Claudia két gyermek boldog édesanyja: kamaszlánya, Panka már 17 éves lesz, fia Marci pedig hat éves. Talán nem meglepő, hogy hasonlóan édesanyjához, a tinédzser Pankától sem áll távol a korai munka. Alig volt 15 éves, amikor modellkarrierbe kezdett. ,,Nem féltem a lányomat. Fontos, hogy azt csinálja, amit szeret. Nem szeretnék ráerőltetni semmit, ha ő nem akarná, én nem ragaszkodnék ehhez. De egyelőre minden fotózásról boldogan jön haza és most csak ez számít. Legalább a zsebpénzét is növeli ezzel”- mondta nekünk Claudia egy korábbi interjúban.

10 évvel ezelőtt hozott egy döntést, hogy sokkal kevesebb betekintést enged az életének privát részébe.

Gyerekkoromban és fiatal felnőttként is rengeteg rossz élmény ért, többségükön immár ismert színésznőként és műsorvezetőként, az ország szeme láttára mentem keresztül, így hát nem csoda, hogy nagyra becsülöm és féltem azt a boldog családot, amiben végre élek

– magyarázta két évvel azután, hogy feleségül ment Pataki Ádámhoz. Ezen az elhatározásán némiképp engedett, amikor Ádámmal közösen belevágtak a rádiós munkába, hiszen ott rengeteg történetet mesélnek a mindennapjaikról, arról, milyen aprócseprő dolgokon képesek összekapni, hogyan épül fel a házaséletük, a családjuk a karrier mellett.

Liptai Claudia, Gesztesi Panka és Pataki Ádám

Liptai Claudia, Gesztesi Panka és Pataki Ádám A Nemzet Aranyai díszpremierjén (Fotó: Trenka Attila)

Claudia és Ádám idén ünnepelték 5. házassági évfordulójukat, és a mai napig, ha valaki elcsípi őket a színfalak mögött, akkor azt láthatja, hogy a bátorító simítások és kedves, szeretetteljes puszik sosem maradnak el. „Mindketten érezzük, hogy mikor kell háttérbe húzódni és engedni a másikat kiteljesedni, emellett segítő kezet nyújtani. Ha nem is tanácsokkal, pusztán a jelenlétünkkel, egy öleléssel és egy csókkal” – mondta a cukrász az nlc-nek, amikor arról beszélt, mennyire büszke feleségére, amiért saját Youtube-műsort indít.

Fájdalmas veszteség 

Nem csak a csillogásban vannak ott egymásnak. Három évvel ezelőtt az egész országot megrázta, amikor Claudia volt férje, lánya édesapja, Gesztesi Károly tragikus hirtelenséggel elhunyt. „Ma meghalt egy részem. Zokogok, aztán tompán nézek magam elé. Aztán azt érzem, biztos csak valaki félreértett valamit és hamarosan telefonálsz. Magamhoz szorítom Pankát, aki 13 évesen élete legnagyobb fájdalmát éli át. Szörnyű napok, hetek, évek várnak ránk. Örökké hálás leszek a sorsnak, hogy édesapja vagy Pankának és a fiúknak, akik mind rajongásig imádnak. Felfoghatatlan és feldolgozhatatlan. Nem tudok búcsúzni. Ma meghalt a lelkem egy része Tobika” – írta ki magából a fájdalmas sorokat a műsorvezető, aki később azt is elmondta, Ádám hogyan támogatja őket. „Köszönöm mindenkinek az együttérzést, a segítséget. De főleg a férjemnek, aki nap mint nap szeretettel, megértéssel és fantasztikus pozitív szemlélettel ölelget engem és Pankát.

Saját bevallása szerint azóta sem volt képes volt férje sírjához kilátogatni, és bár a legtöbb embernek Claudiáról egy harsány, mosolygós nő képe ugrik be, a gyász az ő szívét is megtépázta, és nem hagy ki egy alkalmat sem, hogy megemlékezzen volt férjéről.

Papírkutyák

Liptai Claudia és Gesztesi Károly a Papírkutyák című magyar filmvígjáték forgatásának záró buliján (Fotó: Rozmanitz Gábor)

60 Ennyi lennél ma. 60.Ezzel a számmal a tortán indulnánk hozzád. Becsöngetnénk te kijönnél köntösben mert már biztos reggel a szaunában kezdted a napot. Már messziről kiáltanád azon az összetéveszthetetlen hangon: Hellllo! Aztán jönne az az Ogrés ölelés amiben Panyika már nem veszik el hiszen közel olyan magas mint te. De ez nincs. Csak a felfoghatatlan hiány. Három éve nincs csöngetés nincs köntös nincs ölelés. Panyó nem csak megnőtt, de képzeld már a jogosítványára készül. Amikor kislány voltam és valami nagy baj történt mindig azt mondtam inkább odaadom a kedvenc babám csak legyen minden úgy mint előtte. Tobika tudod bármit odaadnék, hogy visszatekerjem az idő kerekét” – írta áprilisban Instagram-oldalán Claudia.

Habár a színésznő-műsorvezetőt nem kímélte az élet, előadásával rengeteg embernek csalt már mosolyt az arcára, őszinteségével sokunkat hökkentett már meg, kitartásával és fejlődni vágyásával pedig példaként állhat előttünk, hogy nincs olyan helyzet, amiben ne ragyoghatnánk, és nincs olyan pofon, amiből ne lehetne felállni. 

Ha azt gondolná bárki is, hogy jelenleg éppen pihen, és valami egzotikus szigeten barnítja a bőrét a sok munka után, az nagyot téved. Liptai Claudia az 50. születésnapját is munkával tölti, bár tény, a környezet akár adott is lehetne a pihenéshez, ugyanis horvát tengerparton forog jelenleg a VIASAT3 új társkereső reality-je, a Szingli vagy svindli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top