nlc.hu
Sztárok

Meghan Markle pro és kontra

Szerethető „forradalmár”, vagy folyton füllentő kamus?

Vannak, akik szerint Meghan Markle igazi forradalmár, akit őszintesége miatt vetett ki magából a királyi család. És vannak, akik úgy látják, hogy Megan hibát hibára halmoz, és nárcisztikus, mérgező a személyisége.

Szabó Csaba, a Story magazin munkatársa úgy fogalmazott, hogy bár abban a két évben, míg Meghan a királyi család dolgozó tagja volt, számos jó ügyet felkarolt,  nevéről mégis inkább azok a hibák jutnak az emberek eszébe, melyek miatt ma az óceán mindkét partján a legnépszerűtlenebb tagja a Windsor-háznak. 

„Várjatok kicsit, ne kapkodjátok el az esküvőt” – ezt a tanácsot adta öccsének Vilmos herceg, amikor Harry elárulta, feleségül szeretné venni Meghan Markle-t, akinek bő egy éve udvarolt. Vilmost a lehető legjobb szándék vezérelte, pontosan tudta, mit jelent beházasodni a királyi családba, s azt is, hogy azok a frigyek, melyek gyorsan köttettek, elég csak Dianára vagy Sarah Fergusonra gondolni, nem bírták a nyomást. Azok azonban, akik éveken át vártak és ez idő alatt felkészülhettek a királyi létre, sikeresen vették az akadályokat. Ilyen Edward és Zsófia, az edinburghi hercegi pár házassága, de maga az uralkodóé is, és persze Vilmosé és Kataliné is.

Öltözz föl és ne csapd be a kocsi ajtaját!

Természetesen nem tudni, hogy ha Meghan és Harry vártak volna az esküvővel, akkor máshogy alakult volna a Windsorok története. De talán igen, mert Meghannak lett volna lehetősége megtanulni a királyi élet finomságait, azt, hogy minden mozdulatnak, kiválasztott ruhának, felvett ékszernek jelentősége van, a kiejtett szavaknak meg pláne. Lett volna lehetősége megszoknia, hogy a sajtó sokszor nem a legjobb barátja, s el kell tudni viselni a kritikákat, a légből kapott sztorikat is. Persze kapott egy alapos eligazítást arról, mi is egy hercegné dolga s hogyan viselkedjen, de a finom részletek ismerete, vagy annak figyelembevétele nélkül természetes volt, hogy hibázik már a jegyessége alatt is:

  • nem viselt harisnyát eseményeken
  • fedetlen vállal jelent meg a néhai királynő társaságában
  • szoknya helyett nadrágot vett fel
  • nem tartotta be a biztonsági szabályokat (például ahogy kiszállt, becsapta a kocsi ajtaját, ami tilos, ha gyorsan menekülőre kellene fogni)
  • ha Harryvel jelent meg a nyilvánosság előtt, előtte fogott kezet a rájuk várakozókkal, pedig a protokoll szerint ő második lett volna a sorban
  • autogramokat osztogatott és állandóan mindenkit megölelt.

Ezek azonban ártalmatlan dolgok, olyanok, amiket ki lehet javítani, ám ahhoz pont elég volt, hogy bekerüljön a médiába azzal, hogy Meghan megint bakot lőtt.

Fotó: Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation

Fotó: Chris Jackson/Getty Images for the Invictus Games Foundation

„Nem kapok elég pénzt”

A mélyrepülés tulajdonképpen az esküvő évében, 2018-ban kezdődött. Kezdve ott, hogy senki, még az édesapja sem jelent meg Meghan családjából a májusi ceremónián, csak az édesanyja, így Meghant Károly kísérte az oltárhoz. Cserébe ott volt több tucat sztár, olyanok is, akikkel korábban nem is találkozott.

Aztán jött a hír, hogy Erzsébet nem adta oda a Meghannak az esküvőre azt a tiarát, amit kiválasztott, a benne lévő drágakövek bizonytalan eredete miatt. Mire Harry így reagált: „Amit Meghan akar, azt meg is kapja.” Erre mondta a néhai Erzsébet, hogy azt kapja, amit kölcsönad neki. Majd kiderült, hogy az esküvő előtt összevesztek Katalinnal a koszorúslányok ruhája miatt.

Azon az őszön Eugénia hercegnő is férjhez ment, Meghanék az esküvő napját találták a legmegfelelőbbnek arra, hogy elárulják, babát várnak, mely nem a legszebb nászajándék volt. Mindezt feledtette az Ausztráliában és a csendes-óceáni szigeteken tett zsúfolt, ám igen sikeres királyi körút, habár Meghan megjegyzése, miszerint ezért a munkáért nem kap elég pénzt, kiverte a biztosítékot.

Fotó: Jonathan Brady - WPA Pool/Getty Images

Fotó: Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images

Luxusút, luxuskád és kiürített lelátó

A legnagyobb gond az volt, és erre joggal hívta fel a hercegnével egyre kritikusabb hangot megütő brit média a figyelmet, hogy Meghan azt hitte, ő egy sztár, s nem pedig a köz szolgálatában álló személy. Ennek a hitének a döbbenetes példája volt, amikor az egyik wimbledoni teniszmérkőzésen megjelent pár barátjával és kiürítette a körülöttük lévő széksorokat, valamint bemondatta, hogy tilos őt meg a barátait fotózni. Aki megtette, attól a testőrei elvették a mobiljukat.

Az is rontott a képen, hogy a szülés előtt, a 7. hónapban magánrepülővel átruccant New Yorkba egy pár napos méregdrága babaváró buliba, miközben az előző hónapokban lemondta a hivatalos kötelezettségeit, mondván, terhesen nem repülhet – így ment Harry 2019 februárjában egyedül Norvégiába hivatalos útra. A New York-i bababuli az adófizetőknek is sokba fájt, hiszen a kötelezően vele utazó testőrök fizetését a brit védelmi minisztérium, tulajdonképpen az emberek állták. No meg új otthonuk, a Frogmore Cottage felújítását is, amivel nem lett volna semmi baj, de a számlák olyan felesleges tételekről árulkodtak, mint egy négy lábon álló méregdrága fürdőkád. A felújításra költött összeget végül visszafizették az államnak.

Fotó: Raymond Hall/GC Images

Fotó: Raymond Hall/GC Images

Hazugságok Archie születése körül

A sussexi hercegi pár óriási bakit követett el 2019 májusában, első gyermekük születésekor is. Mint kiderült, amikor kiadták a közleményt, hogy a hercegné vajúdik és kórházba szállították, a kis Archie már világra is jött. Nem voltak hajlandóak megmutatni a gyermeket, amikor elhagyták a kórházat, erre elég megalomán módon a Windsor-kastély legnagyobb termét választották ki, és mindössze egy fotóst és egy operatőrt hívtak meg rá. Továbbá nem voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni Archie keresztszüleinek nevét, habár a törvény azt írja elő, hogy bárki belenézhet a keresztlevélbe.

Nem csoda, hogy Meghan népszerűsége egyre csökkent, ráadásul komoly diplomáciai hibát is elkövetett: egy a Fidzsi-szigeteken tett látogatáskor a szaúdi koronahercegtől kapott fülbevalót viselte, annak a trónörökösnek a nászajándékát, akit a szaúdi ellenzéki újságíró Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával vádoltak abban az időben.

Elérték a mélypontot?

A brit királyi család dolgozó tagjaiként Harry és Meghan a fiukkal együtt 2019 végén Dél-Afrikai Köztársaságba utazott utolsó királyi körútjukra, ahol Meghan egy újságírónak arról panaszkodott, hogy senki sem kérdezi meg tőle, hogyan van, s hogy feleségként, anyaként sok neki a média rázúduló, sokszor gonosz viselkedése. Ezzel ugyan megszegte a királyi család arc poeticáját, miszerint soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj, mégis inkább egyfajta sajnálatot és megértést akart magának szerezni a jövőre nézve. Végül is akkor már tudta, hogy ő és férje elhagyják a királyi családot. Ma már nem titok, akkor már folytak az egyeztetések a kilépésükről, de döntés még nem született, ők 2020. január 8-án mégis kiadtak egy közleményt, melyben bejelentették, hogy visszavonulnak a királyi szerepüktől és anyagilag független életet élnek, megosztva idejüket Észak-Amerika és az Egyesült Államok között.

Mivel hamar kiderült, hogy se a királynőt, se Károlyt, se Vilmos herceget nem tájékoztatták a közleményről, ráadásul az emberek úgy értékelték, hogy cserbenhagyják az uralkodót és a brit népet, a királyi családból senki, az embereknek pedig csak egy része érzett együtt velük.

Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Ma, három évvel később a sussexieket kedvelők száma még kisebb, köszönhetően Oprah Winfrey-nek adott interjújuknak, mely sok részletéről kiderült, hazugság, valamint a hatrészes Netflix-sorozatnak és Harry életrajzi, Tartalék című könyvének, melyekben önmagukat áldozatként, mindenki mást, a királyi családot, a sajtót pedig nehézségeik okaként ábrázolják. Hogy mennyire nem számítanak már, arra példa, hogy a Netflix és a Spotify is szerződést bontott velük, Harry önéletrajzi könyve pedig sok-sok nyaralóhelyen a kukában végzi. Népszerűségükről mindent elmond egy utazási iroda munkatársának a megjegyzése: „a legnépszerűbb üdülőhelyeinken lévő irodák, amelyek az elhagyott tárgyaknak vannak fenntartva, hemzsegnek a Tartalék-példányoktól. Az emberek nem olvassák el a könyvet, haza pedig nem viszik.”

Az érem másik oldala

Farkas Edina Lina, az nlc újságírója szerint Meghan Markle kétségtelenül megosztja az embereket, és rengeteg támadás érte az elmúlt években, mióta úgy döntött, hogy beházasodik a királyi családba. A népszerűségi indexekből az is kiderül, hogy Harry memoárja tovább rontott a hírnevén.

Meghant, ahogy azt fentebb is láthatjuk, sok dologért hibáztatták már, a királyi bukástól és Megxitől kezdve az Oprah-interjún át Harry hajhullásáig, és bár nem ez a cikk fog igazságot tenni (lehetetlenség is lenne médiahírekre alapozva szétszálazni a történéseket), ugyanakkor nem árt figyelembe venni azt, hogy az éremnek két oldala van, vagy hogy Meghan Markle átmenete a hollywoodi sztárból brit királyi családtaggá eredendően sem tűnt könnyű vállalkozásnak.

Még az is lehet, hogy Meghan, ahogy a kritikusai leírják őt, nárcisztikus és manipulatív, ugyanakkor enyhe túlzás mindenért őt hibáztatni. Az összeesküvés-elméletek hívei például meg vannak győződve arról, hogy Meghan beszélte rá Harry herceget, hogy kilépjen a királyi családból. Ezzel szemben férje többször is kijelentette, hogy Meghan semmiképp sem hibáztatható a kilépéséért. Sőt, nemrég  Dax Shepard The Armchair Expert podcastjánek egyik epizódjában azt mondta, hogy már fiatalon rájött, nem akar királyi családban maradni, amikor felnőtté válik. Azt mondta: „Nem akarok többé Harry lenni: nem akarom ezt a munkát, nem akarok itt lenni, nem akarom ezt csinálni, nézd meg, mit tett ez az anyámmal”.

A hercegi pár többször is a tolakodó sajtófigyelemre és támadásokra hivatkozott, mint fő tényezőkre, amelyek miatt úgy döntöttek, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot.

Ezeknek a támadásoknak a valódiságát igazolja az is, hogy 2021 decemberében Meghan megnyerte a Mail On Sunday kiadója ellen folytatott jogi harcát öt cikk miatt, amelyek az apjának, Thomas Markle-nak 2018 augusztusában küldött „személyes és magánjellegű” levél egyes részeit reprodukálták. A legfelsőbb bíróság bírája a sussexi hercegné javára döntött a magánélet és a szerzői jog védelmével kapcsolatos ügyben, miszerint az Associated Newspapers által a levél közzététele jogellenes volt. (Thomas Markle ugyanakkor, néhány napja egy interjúnak azt mondta: ő adta ki a leveleket a napilapnak – a szerk.)

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Meghant annyira megviselte a brit média támadása, az Oprah-interjúban azt mondta, öngyilkossági gondolatai voltak.

Talán az sem véletlen, hogy a sztárvilágból olyan sokan álltak ki mellette. Maren Morris például Harry herceg és Meghan Markle védelmére kelt, amikor elárulta, tervezi megnézni a Netflix doku-sorozatukat: „Nem értem ezt a nagyon sajátos gyűlöletet Meghan iránt. Az mélységes gyűlölet és bosszúság kifejezetten Meghan Markle-lel szemben, ami főleg nők részéről jön, azt kell mondanom, számomra érthetetlen” – mondta egy december 10-i TikTok-videóban. Majd hozzátette:
„Az emberek azt mondják: »Egy nőnek soha nem szabadna elvennie egy férfit a családjától. Ennyi az egész.« Um, láttad ezt a családot?”

Maren Morris mellett tömeges támogatást kapott a hercegné számos magas rangú baráttól. Korábban olyanok, mint Elton John, Michelle Obama, Hillary Clinton is támogatásukról biztosították a párt, de az Oprah-interjú után is többen nyilatkozták, mint  Beyoncé, Serena Williams, Bernice King és még sokan mások biztosították Meghant együttérzésükről, támogatásukról.

Amanda Gorman, a költő, aki világszenzációvá vált, miután januárban beszédet mondott Joe Biden beiktatásán, azt mondta:

Meghan a korona legnagyobb lehetősége a változásra, megújulásra és megbékélésre egy új korszakban

Az igazsághoz viszont már az is hozzátartozik, hogy a Beckham házaspár – akik 2018-ban ott voltak Harry és Meghan esküvőjén is – a napokban minden kapcsolatot megszakítottak a herceggel és a nejével. Döntésük oka, hogy a hercegipár azt állította róluk, hogy információkat szivárogtattak ki a sajtónak. A hírről a New York Post számolt be.

Az érvek és az ellenérvek után mindenki eldöntheti, hogy melyik oldalra áll. Az biztos, hogy a színésznővel eddig mindig támogató hangnemet megütő People magazin meglepő címlappal jelent meg augusztus elején. Véleményük szerint hatalmas nyomás van Harry hercegen és nején, és közös életüket egy olyan alapra próbálják felépíteni, ami nem elég erős. Akárhogyan is, az idő majd eldönti, hogyan alakul Meghan Markle jövője. Egy viszont tény: a Spotify-botrány után, áprilisban leszerződött az egyik legnagyobb menedzserrel Hollywoodban, így még az is elképzelhető, hogy vissza fog térni a filmvászonra… 

Nem ő az első fekete bárány a brit média szemében

Nehéz nem észrevenni, hogy kísérteties hasonlóságok vannak a néhai Diana és Meghan ellen irányuló média támadások között. Meghant negatív sajtófigyelem és rasszista közösségimédia-trollok ostromolják, míg Diana hercegnő privát telefonbeszélgetéseit a nyilvánosságra hozták, és a sajtó instabilnak titulálta. Más volt az időpont, a helyszínek és a részletek. Mégis, közös pontként említhető, hogy mindketten küzdöttek a mentális problémákkal, a túlélhetetlen sajtófigyelemmel és a hamis, kudarcba fulladt tündérmese illúziójával.

Mindkét nő elismerte, hogy mélypontra került mentálisan: Meghan öngyilkossági gondolatokkal küzdött. („Egyszerűen nem láttam megoldást” – mondta.) Diana eközben szülés utáni depresszióban szenvedett, vagdosta magát és bulimiával küzdött. Mindketten úgy érezték, hogy nem támogatják őket:

„Én voltam az első ember ebben a családban, akinek valaha is depressziója volt, vagy nyíltan sírós volt. És ez nyilvánvalóan ijesztő volt, mert ha még sosem láttál ilyet, hogyan támogatod?” – mondta anno Diana. „Amikor senki sem figyel rád, vagy úgy érzed, senki sem figyel rád, mindenféle dolgok kezdenek történni.”

Meghan azt is kifejtette, hogy a róla szóló könyörtelen, negatív médiavisszhang, valamint a palota nem volt hajlandó cáfolni a hamis történeteket, jelentős szorongást okozott neki. És bár férje azonnal elkezdett dolgozni egy terven, hogy segítsen enyhíteni a feleségére nehezedő nyomást, a hercegné elmondta, hogy a királyi ház többi tagja egyenesen azt mondta neki, hogy nem kérhet pszichiátriai segítséget, mert az nem tenne jót a királyi család megítélésének.

Rasszista megnyilvánulások

Ne feledjük el azt sem, hogy amikor Meghant először mutatták be Harry herceg hosszú távú barátnőjeként, rasszista megnyilvánulásokkal kellett szembenéznie. Akkoriban a sajtó megpróbálta a tehetséges Suits-színésznőt egy elvált idősebb nővé (Meghan mindössze három évvel idősebb a hercegnél) degradálni. Egyesek az anyagi hátterét és az „indítékait” is megkérdőjelezték, amiért a királyi család egyik tagjával randizik.

Talán a legmegdöbbentőbbek azonban a Meghan etnikai hovatartozására vonatkozó  megjegyzések voltak. Sok rasszista Twitter-troll azt állította, hogy a hercegnek nem lenne szabad egy kétvérű személlyel randizni. Mindeközben a paparazzók elkezdtek behatolni Meghan és a családja magánéletébe, mindenféle taktikát alkalmazva, hogy többet tudjanak meg róluk. Harrynek, aki többször mesélt a gyermekkori, traumatikus élményeiről, amikor az édesanyját üldözték a paparazzók, most újra át kellett élnie, csak a felesége révén. Később pedig azzal is szembesülniük kellett, hogy rasszista támadások érték a gyermeküket, Archie-t. Az ügy pikantériája ráadásul az, hogy a rasszista megnyilvánulás a brit királyi családon belül érkezett.

Fotó: Toby Melville - Pool/Getty Images

Fotó: Toby Melville – Pool/Getty Images

Mindenért is kritizálni fogják?

Valljuk be, Meghan nem igazán tud olyat tenni, ami a sajtóban ne negatív visszhangként csapódna le. Így teljesen várható volt az is, hogy amikor kiderült, Meghan nem vesz részt Károly király koronázásán, a bulvársajtó ezt munícióként használja fel majd, hogy kritizálja őt. 

Az ember azt gondolná, hogy a bulvársajtó fellélegez, hogy a persona non grata nem lesz jelen, miután az elmúlt éveket azzal töltötték, hogy aprólékosan részletezzék a különböző módokat, amelyekkel Meghan állítólag nem tisztelte a monarchia intézményét és megsértette a brit közvéleményt. De ugye a puszta egyetértéssel nem lehetne az olvasókat provokálni, eladásokat produkálni.

Így a The Sun címlapján egy olyan fotó szerepelt, amelyen a király (akkor még walesi herceg) kíséri Meghant az oltárhoz az esküvője napján. És ehhez persze dukált egy manipulatív cím is:

A király ott volt neked… Annyira szomorú, hogy nem tudod megtenni érte

Az a helyzet, hogy pontosan tudjuk, hogyan számolnának be az újságok a hírről, ha Meghan úgy döntött volna, hogy tiszteletét teszi a ceremónián. Azzal vádolták volna, hogy el akarta lopni a reflektorfényt a sógornőjétől, a walesi hercegnőtől vagy az anyósától, Camillától, vagy azzal, hogy nem teljesen érti ennek a királyi hagyománynak a méreteit. Aznap a ruhaválasztása pocsék lett volna, a királyi szakértőket felszólítanák, hogy magyarázzák el, a cipője, a körömlakkja vagy az arckifejezése sértette jobban a királyi protokollt…

További források: 1,2,3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top