nlc.hu
Sztárok

Lea Michele, a nagy visszatérő

Hollywood kiszavazta, a Broadway tárt karokkal fogadta – Lea Michele lenne a nagy visszatérő?

A színésznő bő egy évtizede van a szakmában, de ez idő alatt ugyanúgy megjárta a csúcsot és a süllyesztőt is.

Lea Michele neve a Glee – Sztárok leszünk! című sorozat kapcsán robbant be a köztudatba. A színésznő tehetsége első hallásra vitathatatlan volt, de egyre többször hangzott el a neve mellett a díva jelző – és nem csak a szerepe miatt. A kamerák mögött is pont ugyanolyan önhitten viselkedett, mint karaktere, Rachel Berry, bár ekkoriban ez még leginkább csak szakmai berkekben volt nyilvánvaló. A stáb összezárt, és csak a 2015-ös sorozatzáró epizód után kezdett a róla kialakult kép felszíne töredezni.

A rasszizmus vádja

George Floyd halála vízválasztó volt a színésznő megítélésében. A tragédia, ami mellett a világ nem tudott szó nélkül elmenni arra ösztökélte őt, hogy a Twitteren fejtse ki, mennyire elítéli a rasszizmust. Öreg hiba volt a részéről, ugyanis posztjára reagálva egykori kolléganője, Samantha Marie Ware – aki a sorozat hatodik évadában Jane Haywardot alakította – azzal vádolta őt, hogy pokollá tette az életét a sorozatban.

Lea Michele

Lea Michele a Glee sztárja (Fotó: FOX Image Collection via Getty Images)

Emlékszel, mikor az első tévés szereplésemet pokollá tetted? Mert én soha nem fogom elfelejteni. Tudom, hogy mindenkinek azt mondtad, ha lenne rá lehetőséged, beleszarnál a parókámba. A sok más mikroagressziód mellett, ami megkérdőjelezte bennem, hogy van-e értelme a hollywoodi karriernek.

A poszt alatt rögtön egy másik fekete színésznő, Alex Newell is megjelent, és pusztán egy GIF-fel reagálva megerősítette, hogy Ware állítása igaz. A csap ezután magától beindult, egyre-másra özönlöttek a negatív vélemények a korábbi kollégáitól. Heather Morris utalt rá, hogy voltak emberek, akik a sorozat légkörét mérgezték, de a tragikus körülmények között elhunyt Naya Rivera már egy picit élesebben fogalmazott.

Azt hiszem, Rachel – hm, mármint Lea – nem szeretett a reflektorfényen osztozni. Ráadásul nehezen tudta elválasztani a munkát a barátságtól. […] Hamarosan elkezdett figyelmen kívül hagyni engem, ami végül oda vezetett, hogy a hatodik évadban egy szót sem szólt hozzám.

A rasszizmus vádja – hiába kért bocsánatot – úgy lobogott felette, mint Damoklész kardja és igazi gyűlöletkampány indult meg irányába, amit Rivera halála csak tetézett, Michele ugyanis a többi szereplőtől eltérően nem emlékezett meg a tragédiáról. A helyzet annyira eldurvult, hogy a rengeteg negatív kritika miatt végül Twitter fiókját is törölnie kellett.

A Glee sztárjai

A Glee sztárjai New York-ban, középen Lea Michele és Heather Morris (Fotó: Bobby Bank/WireImage)

Zenei próbálkozások

Bár karrierje Hollywoodban korábban is elég instabil volt, a kialakult helyzet végképp a szakadék szélére sodorta a színésznőt. A rendezők nem tolongtak az ajtaja előtt a széria befejezésével, az IMDb szerint 2019 óta semmilyen filmes szerepet nem kapott. Zenei téren ennél egy picit sikerült előrébb jutnia, a Glee befejezésével elkezdett dolgozni második stúdióalbumán, amit egy miniturné is követett 2017-ben. Az album harmadik kislemeze a Billboard 200-as listáján 28. helyezést ért el, ami egészen szép teljesítménynek számít.

Közben egykori kollégája, Darren Criss színházi fesztiválján is fellépett, 2019-ben pedig újabb albummal jelentkezett, karácsonyi kiadásban, hiszen egyetlen valamirevaló előadó karrierje sem mellőzheti az ünnepi albumot.

Azzal tehát nem lehet őt vádolni, hogy ne igyekezett volna valami maradandót alkotni, végső soron azonban nem sikerült megugrania azt a lécet, amivel Hollywood krémjébe bekerülhetett volna.

Darren Criss és Lea Michele

Darren Criss és Lea Michele (Fotó: JB Lacroix/WireImage)

Második esély

Ha egyszer megindulsz a lejtőn, a sztárgyár ritkán ad második esélyt – legalábbis olyat, amiből tényleg profitálhatsz. Az egyetlen kivétel talán Robert Downey Jr., akinek sikerült visszaküzdenie magát az élvonalba, de ehhez arra is szüksége volt, hogy meghatározó arca legyen az MCU világának. Michele ezt a lehetőséget nem is a stúdióktól, hanem a Broadway-től kapta meg, ahol 2022 szeptemberében a Funny Girl főszerepében debütált.

Fanny Bryce szerepét eljátszani Barbra Streisand alakítása után hatalmas kockázatvállalás volt, mert az újrafeldolgozások mindig rizikóval járnak a hasonlítgatás miatt. Márpedig az 1964-es klasszikus, Streisand főszereplésével a színháztörténet egyik fontos mérföldköve volt, tehát benne volt a pakliban a bukás, főleg Michele renoméja miatt. A darab főszerepét korábban Beanie Feldstein játszotta, de ő végül kiszállt a produkcióból, így landolt Leánál a szerep – amiben végre zajos sikert aratott. (Nem úgy, mint Feldstein, aki a kritikák alapján gyengén hozta a karaktert.)

A kritikusok széles körben dicsérték Michele teljesítményét, a megnyitó estéjén olyan vastapsot kapott a közönségtől, ami még színházi berkekben is ritka.

A Glee-rajongók tudják, hogy mekkora áthallás van a fikció és valóság között, hiszen Rachel Berry-nek is ez volt az álomszerepe, az azonban már tényleg csak a keményvonalas fanok számára ismert, hogy ez a történetszál azért került a sorozat forgatókönyvébe, mert Michele rögeszmésen rajongott a Funny Girl filmadaptációjáért. Így az, hogy sikerült a szerepben bizonyítania, nemcsak saját magának visszaigazolás, de egyfajta beintés is azoknak, akik a karrierjét temetni kezdték.

Páriából az influenszerek közé

A Funny Girllel való visszatérése a szakmai elismerés mellett olyan új ajtót nyitott meg előtte, amire valószínűleg még maga sem számított. 2023-ban a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, ezzel olyan körbe került, amibe Oprah Winfrey, Ferenc pápa, Elon Musk, és Mark Zuckerberg is beletartozik.

Hogy miért sorolták ide, az nem igazán világos – azért egyetlen szereptől, ráadásul a Broadway-n, nem lesz valakiből egy csapásra A-listás sztár –, de kétségtelen, hogy egy olyan túlélőt köszönthetünk benne, aki 36 évesen újradefiniálta magát. És ami a hangját illeti, abban párját ritkítja.

Lea Michele a Funny Girl-ben

Lea Michele a Funny Girl-ben, a 76. Tony-díjátadó gálán a United Palace Theatre-ben, 2023. június 11-én, New York City-ben (Fotó: Theo Wargo/Getty Images for Tony Awards Productions)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top