nlc.hu
Sztárok

Kulisszatitkok a 15 éves Trópusi viharról

„Hébe-hóba mindenki homár” – A 15 éves Trópusi vihar kulisszatitkai

A Sunaszaft energiaitalt valóban forgalomba hozták, Tom Cruise saját magának találta ki Les Grossman szerepét, a filmet pedig Ben Stiller csak az után merte bemutatni, hogy több fekete komikusnak, véleményvezérnek és kritikusnak is levetítette, akik viccesnek találták. A Trópusi vihar nem köt kompromisszumokat, és ez teszi csodálatossá 15 év után is.

A humor és az idő múlása nehezen fér meg egymás mellett. A humor többnyire a mának, a jelennek szól. Olyan utalásokban, kikacsintásokban utazik, amit sokszor csak a kor embere érthet teljes mértékben, ráadásul az is gyakran változik, hogy min szabad nevetni. Ami az egyik évtizedben még teljesen természetes, tíz évvel később már lehet illetlen és ízléstelen. Épp ezért nagyon nehéz olyan vígjátékokat készíteni, amik kiállják az idő próbáját. Ez alatt pedig nemcsak azt értem, hogy a film régi kedvelői még 10-20 évvel később is viccesnek találják – a nosztalgia nagy úr – , hanem elsősorban azt, hogy amennyiben egy olyan nézőnek mutatjuk meg, aki még soha nem látta, ő is jól szórakozik rajta.

15 év telt el azóta, hogy a világ mozijai bemutatták a Trópusi vihart, ami hosszú hetek után taszította le A sötét lovagot a trónról. A film a nagy bevétel ellenére már a bemutatása idején is ellentmondásos fogadtatásban részesült, de az azóta eltelt időben még több támadást kapott. Ben Stiller író/rendező/főszereplő még idén februárban is megvédte a filmjét Twitteren a támadásokkal szemben. A Trópusi vihar témái és ötletei már a bemutatása idején is merészek voltak, és az elmúlt tizenöt év úgy alakult, hogy csak még merészebbé váltak, a humorán pedig nem fogott az idő.

– Nem mondod, hogy nem tudtad? Sose szabad fullba nyomni a kretént.
– Hogy érted?
– Figyeljé’! Dustin Hoffman, Rain Man. Kreténnek tűnt, kretént játszott, nem volt kretén. Fogpiszkáló, kártyatrükkök, autista, naná, de nem kretén. Aztán gyütt Tom Hanks, Forrest Gump. Lassú, igen, kretén, talán, járógép a lábán, de Nixon behugyozott tőle és megnyert egy pingpong versenyt, tehát nem kretén. Peter Sellers, Isten hozta Mr. – infantilis, igen, de nem kretén. Te meg full kretént nyomtá’. Sose nyomjá’ full kretént! Nem hiszed el? Kérdezd Sean Pennt, 2001, Nevem Sam. Rémlik? Full kretén volt. Oscar bácsi meg nem gyütt.

Trópusi vihar

Forrás: IMDB

Egy ötlet a nyolcvanas évekből

Ben Stiller nagyjából húsz éven át ült a Trópusi vihar ötletén, mire filmet készített belőle. A téma csírája még a nyolcvanas években második felében született meg benne, mikor apró szerepet kapott Spielberg A Nap birodalma című filmjében. A II. világháború idején játszódó sztori forgatásán sok haverja volt, és többen közülük ámultan mesélték, hogy előtte egy gyorstalpaló katonai kiképzésen kellett részt venniük, és úgy beszéltek az élményről, mintha valóban a háborúra készítették volna fel őket. A történet végül az évek alatt sokat változott, és a két írótársa, Justin Theroux és Etan Cohen is sokat hozzátett, és olyan filmekből is merítettek hozzá ihletet, mint A három amigó és a Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés. Egyes rajongók szerint e három film gyakorlatilag egy nem hivatalos tematikus trilógiát alkot.

Én tudom, ki vagyok! Egy csávó, aki egy csávót játszik, aki egy másik csávót játszik!

Egy Russell Crowe-ba oltott Daniel Day-Lewis

A három főszereplő mindegyikét valódi színészekről mintázták Az ötszörös Oscar-díjas színészzsenit, Kirk Lazarust Ben Stiller a method acting császára, Daniel Day-Lewis alapján alkotta meg, de mivel Downey Jr.-nak jobban ment az ausztrál akcentus, mint az ír, így inkább Russell Crowe irányába tolták a karaktert. A balhés paparazzifotóihoz pedig Colin Farrell hasonló képeiből merítettek inspirációt.

A fingós filmek császára, Jeff Portnoy karakteréhez Jack Black számára az egyértelmű inspirációt Eddie Murphy és A bölcsek kövére filmek jelentették (sikerfilmje, a Hájasék egyértelműen A bölcsek kövére családi jeleneteiből inspirálódott), de a figurához sokat merítettek John Belushi drogfüggőségéből is, és egy csipetnyi John Candy is található benne.

A Ben Stiller által alakított Tugg Speedmannél a hatások nem ennyire egyértelműek. A figurát gyakorlatilag az összes olyan nagy hollywoodi akciósztár inspirálta, aki a karrierje egy pontján úgy döntött, hogy megpróbál nagy, elismert színésszé válni, legyen az Sylvester Stallone (Copland) vagy épp Vin Diesel (Védd magad!). Stiller nem tervezte, hogy maga játssza el a karaktert, csak azután bújt a figura bőrébe, hogy Keanu Reeves visszautasította a szerepet.

Én a szerepben maradok a DVD-audiokommentárig.

Tom Cruise karriermentője

Tom Cruise-t eredetileg az akcióhős ügynökének szerepére kérte fel Ben Stiller (amit végül Matthew McConaughey játszott el), ám a színész rájött, hogy szerinte kellene egy stúdióvezető is a filmbe, hogy külső nyomást helyezzen a távolban forgató stábra. Gyakorlatilag maga találta ki Les Grossman figuráját, és az ikonikussá vált kólásdobozos táncot is maga improvizálta hozzá. Az ötlet bevált, a film a sírból hozta vissza Tom Cruise karrierjét.

Az Oprah Winfrey-s kanapés örömugrálása után rengetegen fordultak el a színésztől, úgy festett, hogy a gödörbe került, de Les Grossman eljátszásával ismét visszanyerte a nézők szimpátiáját. Emlékezetes, hogy az MTV gáláján Grossman jelmezében együtt táncolt Jennifer Lopezzel, és nem csak együtt táncolt vele, hanem gyakorlatilag LETÁNCOLTA az énekesnőt, ami azért nem kis teljesítmény.

Ha hinni lehet a bennfentes hollywoodi pletykáknak, Tom Cruise annyira szereti ezt a karaktert, hogy már régóta dolgozik azon, hogy saját filmet kapjon, de megfelelő forgatókönyv híján nem tud belevágni a projektbe.

Oké, Tüzes Sárkány. Faszfej. Figyelj, lépj egyet hátra, és szó szerint BASZD ARCON MAGAD! Nem tudom milyen telibekúrt vágottszemű »ócó« játékot játszol, de Ázsia cseszed az én területem, úgyhogy bármit gondoltál ki, gondold újra, különben odamegyek és a szaros országodat beledózeroltatom az óceánba, és hiába hívod majd a telibebaszott ENSZ-et, hogy megvédjenek, mert kibaszottul bedaráltatlak titeket kutyakajának! Sóval foglak behinteni kis fosköcsög, vérfürdőt rendezek és vérgőzfürdőt is!

Trópusi vihar

Forrás: IMDB

Ami kimaradt

Ahogy a legtöbb film, úgy a Trópusi vihar forgatása során is sokkal több jelenetet vettek fel annál, mint ami a kétórás játékidőbe belefért. Ezek egy részét egy áldokumentumfilmben, a Rain of Madnessben (Az őrület esője) használták fel, ami az Apokalipszis most elkészüléséről szóló hírhedt dokumentumfilmet, a Heart of Darknesst (A sötétség szíve) hivatott parodizálni. A „dokumentumfilmből” többek közt kiderül, hogy a forgatás azért volt már az első napokban brutális késésben, mert teljesen elmosta az eső a díszleteket. Kirk Lazarus a forgatás helyszínére szállíttatta az általa alakított régen elhunyt Osiris őrmester családját Amerikából. Egy fedél alatt laktak és úgy viselkedett velük, mintha a saját családja lenne. Amikor a viharkárok miatt szünetelt a forgatás, velük repült vissza a texasi otthonukba, ahol poszttraumás stressztől szenvedve tette nehézzé az életüket.

Az sem derült ki a filmből, hogy a filmbéli filmet – ami szintén a Trópusi vihar címet kapta – természetvédelmi övezetben forgatták, de ez persze nem akadályozta meg őket a pálmafák szétrobbantásában és abban, hogy a lövöldözéseikkel elkergessék a környék állatvilágát. Fény derül továbbá arra is, hogy a rendező, Daniel Cockburn azért nem akarta fekete színésznek adni Osiris őrmester szerepét, mert „mindenki ezt csinálta volna”. Komoly forgatási problémákat okozott, hogy az akciósztár Tugg Speedman nem volt hajlandó megtanulni a szövegeit, illetve folyton rövidítgetni akarta őket, mert szerinte az ő törzsközönsége nem értené az összetett mondatokat.

Szintén fontos információ, hogy a producerek a színészeknek egy ötnapos katonai kiképzőtanfolyamot szerveztek a forgatás előtt, de erre kizárólag a pályakezdő Kevin Sandusky (őt Jay Baruchel alakítja) ment el, a sztárok távol maradtak, így öt napig csak őt szívatta a fanatikus kiképzőtiszt. A rapper Alpa Chino pedig kizárólag azért vállalt szerepet a filmben, mert a produkció vállalta, hogy promózhatja benne a saját energiaitalát, a Sunaszaftot.

Űté’ a kádban aztán röhögtél rajta, hogy fingasz…

Saját honlap Jámbor Jacknek

A produkció elég kemény online kampányt tolt, ami 2008-ban még nem volt ennyire egyértelmű, mint most. Alpa Chino saját márkás energiaitalát, a Sunaszaftot például külön is reklámozták, és ugyan korlátozott mennyiségben, de a piacon is elérhetővé tették. Saját honlapot csináltak annak a plasztikai sebészeti klinikának is, ami a történet szerint Kirk Lazarus bőrének feketítését végezte, és körbejárták ezt az újfajta, úttörő szolgáltatást. Szintén saját honlapot kapott Tugg Speedman óriásit bukott filmje, a Jámbor Jack, bár ezt az oldalt a Paramount stúdió viszonylag gyorsan elérhetetlenné tette, miután fogyatékkal élőket képviselő szervezetek kinyilvánították a nemtetszésüket. Ezen felül az összes főszereplő saját honlapot kapott (2008-ban még ez volt a menő, nem a saját Insta-oldal).

Gondolom, ha most egy csapat chicagói csitri csöbörnyi csöcsökkel csimpaszkodna a pöcsödön, akkor is töketlen lennél.

Ben Stiller és Robert Downey Jr. nem bánt meg semmit

A fekete férfit alakító és feketére festett arcú Robert Downey Jr. már annak idején is nagyon rizikós vállalásnak számított, és a színész is átgondolta a dolgot párszor, mielőtt belevágott volna. Azonban ne feledjük, ezt a szerződést még azelőtt írta alá, hogy bemutatták volna az első Vasembert, így még nem volt sok veszítenivalója. Egy évvel később valószínűleg ugyanerre a szerepre már nemet mondott volna.

Ben Stiller igyekezett több oldalról is bebiztosítani magát. Fekete filmkritikusoknak és komikusoknak is megmutatta a Trópusi vihart premier előtt, és miután látta, hogy értik, hogy a máskor mindig sértő blackface itt nem ellenük irányul, nem találták sértőnek. Robert Downey Jr. egy 2020-as podcast-interjúban elmesélte, hogy ő is akkor nyugodott meg, amikor tíz fekete ismerőséből kilenc semmi sértőt nem talált az alakításában, mert érezték, hogy a szereppel csak a filmiparban uralkodó whitewashing (amikor fehér színészek kapnak különböző etnikumokhoz tartozó szerepeket) jelenséget szerették volna kigúnyolni, valamint azt, hogy egyes színészek milyen extrém, önsanyargató módszerekre képesek pusztán azért, hogy az alakításuk még nagyobb figyelmet és díjakat kapjon.

– Mond el a világnak, mi volt itt!
– Miért? Mi volt itt?
– Nem tudom, de mondd el!

Nemcsak a feketék sértődtek meg rajta

A film számos más támadást is kapott. A Tom Cruise által játszott Les Grossmanről például azt állították, hogy egy vérbeli zsidó sztereotípia, és emiatt az antiszemitizmus vádja is felmerült a Trópusi viharral kapcsolatban. Az ázsiaiak amiatt sértődtek meg, mert a filmben az összes ázsiai karakter a drogüzletben érdekelt dzsungellakó gerilla volt, a nők pedig azért, mert a film egyetlen valamirevaló női karaktert sem vonultatott fel. A legtöbb támadás azonban a fogyatékkal élők köréből érkezett a filmben bemutatott Jámbor Jack karaktere miatt, akit az angolban rendszerint retardként, a magyar változatban pedig kreténként jellemeztek.

Trópusi vihar

Forrás: IMDB

Ben Stiller elmondása szerint ezzel a céljuk az volt, hogy bemutassák, egyes színészek hogyan használják fel a legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb embertársaikat is pusztán azért, hogy az elismeréseket hajszolják, miközben maguk egyáltalán nem mutatnak az irányukba valódi megértést és érzékenységet. Stiller a Twitteren azt is elmondta, hogy nem bánt meg a Trópusi viharral kapcsolatban semmit, már a készítése idején is tudta, hogy ez egy ellentmondásos film lesz, és tudja, hogy még most is az, de mivel őt végig jó szándék vezérelte, és csak Hollywoodon akart gúnyolódni, ezért bocsánatot kérni nem fog a filmje miatt.

(A filmből származó idézetek Speier Dávid fordítói munkáját dicsérik.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top