nlc.hu
Sztárok

Leonóra spanyol trónörökös élete

Leonóra, a 18 éves spanyol trónörökös kicsit sem unalmas élete

Hazafias beszédeket tart, három évig egy katonai kiképzésen teljesít szolgálatot és egyszer megörökli apjától a trónt. Ő Leonóra, a spanyol trónörökös hercegnő.

Néhány héttel ezelőtt mutattuk be a 18 éves dán Keresztély herceget, aki majd nagyanyja és apja után elfoglalja a dán trónt. Tőle picit közelebb áll már az uralkodáshoz a spanyol Leonóra hercegnő, aki apját, VI. Fülöpöt váltja majd. Miután Leonóra trónra lép, ő lesz az első regnáló királynő Spanyolországban II. Izabella után, aki 1833 és 1868 között uralkodott. 

Leonóra októberben tölti be a tizennyolcat, és apja, a spanyol király, valamint anyja a híradósból lett Letícia királyné már komoly feladatokat bíznak rá. Nem is tehetnek mást, mivel az ország és az állandóság ezt kívánja meg. Függetlenül attól, hogy a trónörökös lány vagy fiú, ugyanabban a kötelező oktatásban és katonai kiképzésben kell részesülnie.

A törvény, az törvény

A jelenlegi uralkodási sorrendet egy 1975-ös spanyol rendelet szabályozza. Ennek értelmében Leonóra mint a király idősebbik lánya kerül majd a trónra. Ha azonban az apjának még törvényes fia születne – erre már kicsi az esély –, akkor az megelőzné Leonórát, függetlenül attól, hogy fiatalabb nála. 2009-ben már felvetődött, hogy változtassanak ezen a szabályon, hogy mindig az elsőszülött legyen a trónörökös, függetlenül annak a nemétől. Erre 2023-ig nem került sor.

A hercegnőnek már a keresztelője sem volt éppen hétköznapi. Születése után 2,5 hónappal, szülei hivatalos rezidenciáján a Zarzuela-palotában tartották. A szentséget Varela bíboros, madridi érsek szolgáltatta ki neki, és akárcsak apját, őt is a Jordán folyó vizével keresztelték meg, egy olyan keresztelőkútban, amelyet a XVII. század óta használnak. Szülei úgy döntöttek, hogy nem lesz magántanuló, de csak két testőr kíséretében járhatott iskolába, és nem ehetett az iskolai menzán, ebédjét a palotából vitte magával. Már az általános iskolában elkezdett angolul és mandarinul tanulni, emellett hittanra, balettra és síoktatásra járt. A kamasz Leonóra két év alatt megszerezte az érettségi bizonyítványát, abban a neves walesi iskolában, ahová például a holland király lányai is járnak, és itt kezdte meg tanulmányait idén ősszel a húga, Zsófia is. Az iskola beceneve egyébként „Hippi Roxfort”.

Leonóra spanyol koronahercegnő
Megnézem
Összes kép (6)

Hazafias beszédeivel nyeri meg az emberek szívét

Leonóra angolul, franciául, mandarinul, spanyolul és katalánul is folyékonyan beszél. Alig volt hatéves, amikor jelen lehetett, amint nagyapja és apja együtt fogadta XVI. Benedek pápát az egyik villájukban. 13 esztendősen megtartotta első nyilvános beszédét, ekkor az ország alkotmányának első cikkét olvasta fel a Cervantes Intézet madridi központjában tartott ünnepségen. Egy 2019-ben tartott beszédén pedig annyira meghatódtak a szülei, hogy csak nehezen tudták visszatartani a könnyeiket. Ekkor Asztúria hercegség szépségéről, hagyományairól és történelmének fontosságáról beszélt. „Édesanyám itt született, szóval Asztúria vére folyik az ereimben. Mint trónörökös, Asztúria hercegnője is vagyok, amely nagy felelősséggel jár, de megtiszteltetés is egyben. Ez a cím az ígérete annak, hogy örökké elkötelezem magam a nép szolgálatára…”

Leonóra spanyol koronahercegnő

Leonóra spanyol koronahercegnő és Letizia spanyol királynő (Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images)

2020-ban a 15. születésnapján szintén egy erős beszédet intézett a spanyolokhoz. „Ha van valami, amit a húgommal, Zsófiával megtanultunk, akkor az a felelősségérzet. A szüleink mindig erre tanítottak minket. Hiszem, hogy ezzel az én generációm fiataljai is tisztában vannak. Felelősségérzet, amely abból fakad, hogy soha nem feledkezünk meg a körülöttünk lévő emberekről, akik szeretnek minket és akiket mi is szeretünk.” 

Három évig kell katonai szolgálatot teljesítenie

De a törvények értelmében Leonórának nemcsak a fogadásokon, jótékonysági eseményeken kell részt vennie, hanem komoly katonai kiképzést is kell kapnia. Ennek okán 2023 augusztusában megkezdte három évig tartó kiképzését az északkelet-spanyolországi Zaragozai Katonai Akadémián. Minderre azért van szükség, mert trónra lépésekor a fegyveres erők főparancsnoka is lesz. Az első évet az akadémián tölti, a másodikat egy tengerészeti iskolában, a harmadikat pedig a Juan Sebastian de Elcano hajón, amely a spanyol haditengerészet kiképzésre használt négyárbócos szkúnere. „Lelkesen, de kicsit idegesen nézek szembe életem új fejezetével… Ugyanakkor boldog vagyok, mert tudom, hogy a spanyolok mennyire értékelik a fegyveres erőinket. Éppen ezért ez egy fontos pillanat az életemben. Eltökéltnek érzem magam, és minden tőlem telhetőt megteszek” – mondta az újságíróknak Leonóra, mielőtt belépett az akadémia ajtaján. Margarita Robles spanyol védelmi miniszter pedig a CNN-nek úgy fogalmazott, hogy Leonóra kiképzése jelentős lépés nemcsak neki, de az ország jövőjét illetően is. 

Leonóra spanyol koronahercegnő

Leonóra spanyol koronahercegnő első napja a Zaragózai Katonai Akadémián, 2023. július 18-án (Fotó: Casa de S.M. el Rey/Spanish Royal Household via Getty Images)

A hercegnő egyenruháján a spanyol zászló, valamit a neve szerepel. Ő „Bourbon Ortiz” néven szolgál a seregben, mely a királyi ház nevéből és az anyja lánykori családnevéből tevődik össze. Mindez nem szokatlan, mivel anno Vilmos és Harry herceg „Vilmos Wales” és „Harry Wales” néven szolgált. (A Wales III. Károly akkori címére utalt – a szerk.)

Tudtad?

Leonóra nagyszülei (I. János Károly és Zsófia királyné) a brit Viktória királynő ükunokái, akárcsak a néhai Fülöp herceg és II. Erzsébet voltak. Ráadásul Zsófia Pál görög király lánya, így pedig (a házassága előtt szintén dán-görög) Fülöp herceg unokatestvére.  Amikor 2021-ben a herceg elhunyt, VI. Fülöp spanyol király így szólította meg a gyászoló II. Erzsébetet a részvétet nyilvánító üzenetében: „Kedves Lilibet néni!”

A 18 éves lányról egyre több magánéleti cikk is születik. A német sajtó cikkezett arról, hogy a hercegnő párja egy Gabriel nevű brazil és amerikai származású fiatalember, aki diáktársa volt a walesi iskolában. A Bunte szerint Gabriel édesanyja sikeres reklámszakember, édesapja pedig befektetési bankárként dolgozik. A magazin cikkében arról is lehet olvasni, hogy a család a Wall Street környékén él, egy impozáns lakásban. Éppen ezért a walesi iskola előtt Gabriel egy brooklyni magán-középiskolába járt, szupermodellek és filmsztárok gyermekeivel együtt. De a spanyol lapok már arról is írtak, hogy Leonóra szívét Pablo Gavi focista rabolta el, később pedig azt állították, hogy egy marokkói herceg udvarol neki. Utóbbit arra alapozták, hogy Leonóra két arab betűs nyakláncot viselt…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top