nlc.hu
Sztárok

Megan Follows portré

Így fest most az Anne Shirley-t alakító színésznő, Megan Follows

Neked is az egyik kedvenced volt a sorozat? Nem vagy egyedül, mi is rajongtunk Anne Shirley-ért, úgyhogy megnéztük, mi újság most a megformálójával.

Sok olyan gyerekkori emlékem van, amiben az Anna című sorozatot nézi a család. Arra is emlékszem, hogy soha nem értettem, mi körülötte ez a nagy érdeklődés, Anne Shirley kifejezetten irritáló személyiségnek tűnt, és bár a Váratlan utazás hangulatáért és a King családért különösen rajongtam, a Prince Edward-szigeten élő, hatalmas képzelőerővel megáldott árva kislánnyal valahogy nem tudtam azonosulni.

Aztán kamasz lettem, és ismét elém került a történet – ez pedig sorsfordítónak bizonyult. Nem tudom, hogy hányszor néztem meg a kétszer két részes miniszériát (majd később a folytatását is Anna – A történet folytatódik címmel), hányszor olvastam újra Lucy Maud Montgomery könyveit, de egyszerűen beszippantott a történet.

Ahhoz persze, hogy az érdektelenségből ekkora rajongásba tudott átcsapni a téma, volt egy fontos oka: Megan Follows, aki teljesen átlényegülve alakította a karaktert, és olyan magasra tette a lécet, hogy azt azóta sem sikerült megugrania senkinek. Pedig próbálkozások akadtak.

Szerencsés csillagzat alatt

A kanadai születésű Megan rutinos gyerekszínésznek számított, amikor 16 évesen Anne Shirley szerepét megkapta, mégsem volt egyszerű dolga. Háromezer kislányt néztek meg a casting során, így a nagy volt a konkurencia, ráadásul már a szereplőválogatók is borzasztóan unták magukat, mire sorra került. „Akihez kerültem, már olyan unott és fáradt volt, hogy fel sem pillantott az asztalától, amikor beléptem a válogatásra. Úgyhogy gondoltam egyet, sarkon fordultam, otthagytam, és néhány perc múlva bementem még egyszer.

Ez azonban még mindig nem volt elegendő, ugyanis nem ő volt az elsődleges választás. „Volt valaki, akit kerestek, úgyhogy küzdenem kellett érte. Szerencsére akkoriban szóltak néhány jó szót az érdekemben a CBC-nél, és valaki a PBS-nél tényleg úgy gondolta, hogy én ez az én utam. Szóval mindig hihetetlenül hálás leszek.

Megan Follows

Megan Follows (Fotó: Frank Lennon/Toronto Star via Getty Images)

Anna szerepében hirtelen hatalmas népszerűségre tett szert, és rögtön a kritikusok szívébe is belopta magát az alakításával, így a sorozat első két része után Gemini-díjra jelölték, amit meg is nyert. A sikerszéria pedig folytatódott, a harmadik-negyedik résszel 1988-ban újra bezsebelhette a legjobb színésznőnek járó elismerést.

Follows egyébként még most is gyakran jár közönségtalálkozókra az Anne Shirley-rajongók nagy örömére, és mindig nagyon kedvesen beszél a karakterről, ami megalapozta a karrierjét.

Főszerepben az anyaság

Innen egyszerű lett volna nagyot ugrani, hiszen Megan fiatal volt, szép és nem utolsó sorban elképesztően tehetséges, ő azonban úgy döntött, a filmes karrierjét parkoló pályára teszi és inkább a tanulmányaira és a színházra koncentrál. 1988-ban debütált a színpadon A gammasugarak hatása a százszorszépekre című darabban az édesanyja és a testvére oldalán, 1993-ban pedig a híres Stratfordi Fesztiválon Júlia Capulet bőrébe bújhatott, amit aztán megismételt Los Angelesben is.

Életének fókuszában azonban ezekben az években mégsem ez állt, hanem a családalapítás. Christopher Porter mellett találta meg a boldogságot, akit és a Deep Sleep forgatásán ismert meg, és akitől két gyereke is született. Házasságuk nem volt hosszú életű, öt év után elváltak. Ezt követően Stuart Hughesszal alkotott egy párt, vele 1996 és 2010 között volt együtt, végül azonban ennek a kapcsolatnak is vége szakadt.

Sok rajongó reménykedett abban, hogy a színésznő sorozatbeli párja, a Gilbert Blythe-ot alakító Jonathan Crombie mellett találja meg ezek után a boldogságot – hiszen időközben még egy közös folytatást leforgattak –, ám Follows sietett cáfolni a dolgot, mondván, csak közeli barátok. A színész 2015-ös halála pedig teljességgel lesújtotta őt, mint mondta, a férfi váratlan halála óriási sokk volt a számára. „Elképesztően vicces volt. Neki volt a legjobb humora. Emlékszem, hogy néha annyira nevettem, hogy a könnyem is kicsordult. Játékos és bolondos volt, és annyira derűs, a humorában ez mindig megjelent, ami csak még inkább viccessé tette.

Egyébként maga Kevin Sullivan, Anna-sorozatot jegyző rendező úgy nyilatkozott korábban, hogy elképesztő kémia volt közöttük, de ezt leginkább arra fordították, hogy egymást támogassák.

Megan Follows az Anna című sorozatban
Megnézem
Összes kép (7)

Sikert sikerre halmozva

Megan karrierje a kétezres években kezdett ismét felívelni, ám nagyon őrizte az egyensúlyt az életében. Színpadi szerepei mellett – amikből rengeteg volt, jó pár társulatban is dolgozott ebben az időben – újra engedni kezdett a filmezésnek, és több vendégszerepben is feltűnt – A hazudj, ha tudszban; a Doktor House-ban, illetve a Murdoch nyomozó rejtélyeiben szintén –, de igazán nagy visszhangot Medici Katalin francia királyné bőrébe bújva keltett, az Uralkodónő című sorozatban.

Arra is jutott ideje, hogy két gyerek és munka mellett hasznossá tegye magát. Szerepet vállalt, mint szóvivő és mint fotós a World Vision Canada segélyszervezeténél, és különösen sokat tett azért, hogy a 2004-es Indiai-óceáni földrengés és szökőár utáni segélyezésből kivegye a részét.

2007-ben pedig egy egészen új területen is kipróbálta magát. Heather Connell rendezővel Kambodzsába utazott, hogy elkészítse a Small Voices: Stories of Cambodia’s Children című dokumentumfilmet, amely arról szól, hogyan néznek szembe Kambodzsa utcáin és szeméttelepeken élő gyermekek a szegénység és bántalmazás közepette életkörülményeikkel, és hogyan tekintenek saját jövőjükre. A színésznő a rasszizmus elleni harcot is szívügyének tekinti, és hosszú évek óta tagja az Artists Against Racism jótékonysági szervezetnek.

Megan számára ugyanakkor a gyerekei a legfontosabbak, akik mindketten filmes berkekben mozognak – és akikről egyébként gyakran posztol Instagram oldalán. Sőt, ahogyan azt egy interjúban elárulta, az sem bánná, így az ötvenen túl (56 éves lesz márciusban) hamarosan a nagymama szerepet is kipróbálhatná, hiszen lánya és fia is már abban a korban vannak.

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top