nlc.hu
Sztárok

Filmes szerelmespárok, akikből már csak az egyikük él

Legendás filmes szerelmespárok, akikből már csak az egyikük van köztünk

Ha két színész között megvan a kémia és ez a mozivásznon is visszaköszön, akkor szinte biztos, hogy nagy sikerrel fut majd a film – még akkor is, ha történet, vagy a képi világ nem a lehető legjobb. Öt olyan filmes párost mutatunk, akikre biztosan mindenki emlékszik, de sajnálatos módon a pár egyik tagja már nincs közöttünk.

Baby és Johnny

„Senki sem ültetheti Babyt a sarokba!”

Jennifer Grey és Patrick Swayze

Jennifer Grey és Patrick Swayze a Dirty Dancing 1987-es New Yok-i bemutatóján (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Egyszerűen imádtuk, és imádjuk a mai napig, ahogyan összejött Baby és Johnny a Piszkos táncban. Érdekesen alakult az 1987-es film színészpárosának sorsa. A Babyt alakító Jennifer Grey 27 éves volt a bemutató idején, és bár az elmúlt 35 évben is szerepelt filmekben és sorozatokban, soha nem tudott a Dirty Dancinghez hasonló sikert elérni.

Magánéletéről viszont elég sokat cikkeztek a lapok. A Meglógtam a Ferrarival forgatása alatt összejött színésztársával, Matthew Broderickkel. Élvezni akarták a hirtelen jött románcukat és Észak-Írországba mentek vakációzni: úgy érezték, hogy a sajtótól távol igazán szabadok lehetnek. Béreltek egy autót, majd azzal indultak el felfedezni a környéket. Esős, borongós idő volt, és a Broderick által vezetett BMW megcsúszott a vizes úton, melynek következtében frontálisan ütköztek a szemben közlekedő autóval. A másik kocsiban utazó anya és lánya belehalt a sérülésekbe. Grey kisebb sérüléseket szerzett, és mivel nem ő vezetett, nem is vonták felelősségre, de Brodericket bűnösnek találták, ám ennek ellenére nem kellett börtönbe vonulnia.

Bár Brodericken kívül is számos híresség csapta neki a szelet, csak egyiküknek mondott igent. 2001-ben, 39 évesen házasodott össze a Marvel-filmekből ismert Clark Gregg színésszel. A házasságból egy lányuk született, de 20 évvel az esküvőjükön után elváltak.

Többször, többfélét nyilatkozott arról, hogy mi vezetett a karrierje megfenekléséhez. Egyszer azt mondta, hogy a baleset után öt nappal már a Dirty Dancing bemutatóján ünnepelték, és ezt a kettősséget csak úgy tudta feldolgozni, hogy kisebb szerepeket vállalt. Majd évekkel később már azt mondta, hogy az 1989-es – félresikerült – orrplasztikája tehet arról, hogy nem keresik őt a filmkészítők.

Jennifer Grey

Jennifer Grey a 2021-es L.A. Dance Project Gálán, Los Angeles-ben (Fotó: Amy Sussman/Getty Images)

Patrick Swayze sorsát sokkal jobban ismerjük, mint a kolléganője életét. A színész már 35 esztendős volt, amikor a táncoslábú Johnny bőrébe bújt. A Dirty Dancing után is bőven kapott munkát: ilyen volt a két évvel később debütáló Országúti diszkó, az 1990-es Ghost, vagy a Holtpont. 1996-ot írtunk, amikor a színész szerepet vállalt az Üzenetek a gyilkostól című filmben, azonban a forgatások alatt súlyosan megsérült mindkét lába és még a válla. Bár két hónap után ismét dolgozhatott, a mozit csak három évvel később mutatták be.

A szerepek jöttek, de a szerelem nem változott az életében. Még 1975-ben vette feleségül Lisa Niemit, aki jóban-rosszban a színész mellett volt, legalábbis a lapok erről számoltak be. Csakhogy a csillámporos felszín mögött sok-sok nehézség húzódott meg. A színésznél 2008-ban diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Bár keményen harcolt ellene, végül 2009 őszén örökre lehunyta a szemét. Hogy mennyi nehézséggel küzdöttek a házasságuk alatt, arról Swayze halála után a felesége beszélt. Elmondása szerint egyszer elhagyta a férjét, mert olyan komoly alkoholproblémái voltak, hogy nem érezte magát biztonságban mellette. A házaspárnak nem született közös gyermeke.

Amikor 13 évvel ezelőtt a színész meghalt, egykori kolléganője, Jennifer Grey így búcsúzott tőle: „Ő volt az egyik legbátrabb ember, akit valaha ismertem. Nem ismerte a félelmet. Képes volt megélni, és magához ölelni az életet, s éppen ez adott célt az életének… Ha Patrickre gondolok, mindig eszembe jut, ahogyan kölyökként próbáltunk abban a fagyos tóban, s azon nevettünk, hogy itt dolgozunk egy kis filmen, amit úgysem fog senki megnézni. Aztán tessék, világsiker lett.”

Molly és Sam

Demi Moore és Patrick Swayze

Demi Moore és Patrick Swayze a Ghostban (Fotó: Paramount/Getty Images)

Egy generáció számára jelent mérhetetlenül erotikus hobbit az agyagozás. Legalábbis úgy, ahogyan Sam és Molly karaktere csinálta a Ghost című moziban. Az özvegy Mollyt egy nagyszájú szélhámoson keresztül keresi fel megölt exe szelleme. Hát nem végtelenül romantikus? Demi Moore és Patrick Swayze párosa remekül működött a filmvásznon az 1990-es moziban. Sajnos azonban Swayze – ahogyan írtuk – már nincs köztünk.

Demi Moore 28 évesen forgatta a Ghostot. Ekkor már három éve volt Bruce Willis felesége, akitől három lánya – Rumer, Tallulah és Scout – született. Ez volt a második házassága, de nem vette fel a szintén színész férje nevét, hanem megtartotta első párja, a zenész Freddy Moore családnevét. A színésznő ezután még egyszer házasodott. Harmadik férje Ashton Kutcher volt, akivel 2013-ban váltak el végleg, a szakítás részleteiről folyamatosan tájékoztatta az embereket a sajtó. Érdekesség, hogy Moore mind Willis jelenlegi nejével, mind pedig Kutcher mostan feleségével (Mila Kunis színésznővel – a szerk.) remek kapcsolatot ápol.

És hogy miként búcsúzott filmes partnerétől, amikor Patrick Swayze meghalt? Hát, így: „Patrick, rengetegen szerettek téged, a fényed örökre ragyogni fog mindannyiunk életében. Ahogy a Ghostban Sam mondta Mollynak: Elképesztő, Molly. A benned lévő szeretetet magaddal viszed. Hiányozni fogsz.”

Sandy és Danny

Olivia Newton-John és John Travolta

Olivia Newton-John és John Travolta a Grease-ben, 1978 (Fotó: Paramount Pictures/Fotos International/Getty Images)

Ezek a táncos-zenés filmek valahogy szinte mindig közönségkedvenccé válnak. A Dirty Dancing előtt kilenc évvel mutatták be a mozik a Grease című filmet, 1978 óta pedig egy világ imádja Sandy és Danny szerelmi történetét. Arról nem is beszélve, hogy nincs olyan lagzi, házibuli, vagy retró buli, amin ne csendülne fel a filmben hallható legnagyobb sláger.

A két főszereplő közül egyértelműen John Travolta dobbantott nagyobbat, az is igaz azonban, hogy a Pomádé előtti évben már nézők millióit meghódította a Szombat esti lázzal. A nyolcvanas években a Nicsak, ki beszél! filmekkel, míg a 90-es években már az akciófilmjeivel töltötte meg a mozikat. Karrierje során a most 68 éves Travolta közel 90 filmben szerepelt, de nem erre, vagy a díjaira a legbüszkébb, hanem a gyermekeire.

A színész 1991-ben vette feleségül Kelly Preston színésznőt, majd 1992-ben világra jött első gyermekük, Jett. A kisfiú alig volt kétéves, amikor egy tisztítószer allergiás reakciót váltott ki nála, amelynek következtében Kawasaki-kór alakult ki nála. Sok cikkben taglalták, hogy Jett autista, de ezt a szülők soha nem erősítették meg, magánügyként kezelték fiuk állapotát. Jett 16 éves volt, amikor a család a Bahamákra utazott nyaralni. A vakáció alatt a kamasz srácnál hirtelen roham jelentkezett, melynek következtében elhunyt. Travoltának és Prestonnak született egy lánya is, aki az Ella nevet kapta. Ő követte szüleit a pályán, a most 22 éves lány – aki nemrég Magyarországon is járt – színésznőként bontogatja szárnyait, de a hangja is figyelemre méltó. A legifjabb Travolta gyermek a 12 esztendős Benjamin, akinek minden kívánságát lesi az édesapja és a nővére. Mindez nem véletlen. Jett elvesztése után 11 évvel újabb tragédiát kellett feldolgozniuk, amikor 2020-ban a gyerekek édesanyja, a színész felesége elhunyt. Kelly Preston két évig küzdött a mellrákkal.

John Travolta és Olivia Newton

John Travolta és Olivia Newton-John 2006-ban, a Penfolds Icon Gálán (Fotó: John Shearer/WireImage for Golin Harris International)

Alig telt el néhány hét azóta, hogy a Grease női főszereplője, Olivia Newton-John elhunyt. Ő inkább énekesnőként ért el nagy sikereket a mozi után, de barátsága Travoltával a haláláig megmaradt. A férfi így búcsúzott a 73 éves korában elhunyt kolléganőjétől: „Legdrágább Oliviám, sokkal jobbá tetted mindannyiunk életét. A hatásod hihetetlen volt. Nagyon szeretlek. Egyszer újra találkozni fogunk az úton, és mind együtt leszünk. A tiéd voltam az első pillanattól kezdve, amikor megláttalak, és mindörökké. A te Dannyd, a te Johnod.” A sors kegyetlen játéka, hogy Travolta filmes partnere is abban a betegségben hunyt el, amiben a felesége.

Kat és Patrick

Heath Ledger és Julia Stiles

Heath Ledger és Julia Stiles (Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

A 90-es évek nagy sikere volt a tinik évődését bemutató romkom, a 10 dolog, amit utálok benned, a főszerepben Julia Stiles és Heath Ledger.

Julia alig múlt 18, amikor a film a mozikba került, és hamar a korszak kedvenc fiatal színésznője lett. 2002-ben már A Bourne-rejtélyben játszott, 2003-ban pedig a Mona Lisa mosolyában láthattuk Julia Roberts mellett. A most 41 éves Julia öt évvel ezelőtt lett Preston J. Cook jegyese, és négy éve már a felesége is. Két fiuk született, Arlo és Strummer.

Heath Ledgerből keresett színész lett a kamasz szerelmi történet után. Legemlékezetesebb alakításait a 2005-ös Túl a barátságon című filmben és a 2008-as Sötét lovagban nyújtotta. Ledger életére a szakmai sikerek ellenére mindig valamilyen szürke szomorúság telepedett. Amikor 2004-ben megismerte Michelle Williams színésznőt, úgy tűnt, hogy a magánélete is révbe ér. Gyermekük, Matilda a következő évben született, ám Ledger és Williams kapcsolata menthetetlennek bizonyult. A színész ekkor forgatta a Sötét lovagot, melyben Jokert személyesítette meg. Egyes rajongók szerint a sötét karakter megformálása volt az, ami még nehezebbé tette a hétköznapokat a színész számára. Akárhogyan is, a 28 éves férfi 2008-ban rengeteg altatót vett be az orvosa által felírt gyógyszerek mellett, majd néhány órával később holtan talált rá az egyik alkalmazottja.

Gilbert Blythe és Anne Shirley

Váratlan utazás Megan Follows és Jonathan Crombie

Megan Follows és Jonathan Crombie

Talán nem is gondolnád, hogy ez a páros bekerül az összeállításba, de tény, hogy több generáció nőtt fel nemcsak a Váratlan utazás sorozaton, hanem az Anna (Anne a Zöld Oromból) könyveken és filmeken is. Mennyire szurkoltunk, hogy Anne Shirley rájöjjön, Gilbert Blythe a neki való férfi, majd azért rágtuk le a körmünket, hogy a fiú felgyógyuljon a betegségből.

Ez is egy olyan páros, ahol már csak az egyik színész él: Megan Follows idén lett 54 éves. Amikor évekkel a forgatás után megkérdezték tőle, hogy emlékszik vissza a filmekre, úgy válaszolt, hogy áldottnak és nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért részese lehetett a produkciónak. Hozzátette azt is, hogy azért is lehettek sikeresek a tévéfilmek, mert Anna gondolatai, érzései és vágyai alkották a történet gerincét. „Egy erős, női főhős volt, nem pedig mellékszereplő egy történetben” – magyarázta a színésznő, aki 16 évesen bújt először Anne Sherley bőrébe. És hogy miként alakult a magánélete? Nos, alig öt évig volt Christopher Porter operatőr felesége a 90-es években. Két gyermek édesanyja: lánya szintén színésznő, fia pedig a kamera túloldalán találta meg a számításait.

A fentiekből kiderül, hogy a páros másik tagja, a Gilbert Blythe-tot alakító Jonathan Crombie az, aki már nincs köztünk. A színész 2015-ben hunyt el agyvérzés következtében. Ő a filmek után szinte csak színházi szerepeket vállalt, ott érezte otthon magát. Sztárallűröktől mentes, szerény életet élt. Utált repülni, de mindennél jobban szeretett buszozni, és a vele együtt utazók történeteit hallgatni. Crombie nem volt házas, negyvenes éveiben nyíltan vállalta családja előtt a homoszexualitását. Erről egyik nővére beszélt a temetésén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top