nlc.hu
Sztárok
Matthew Perry halála: ők lehetnek a felelősök

5 ember ellen emeltek vádat a Jóbarátok sztárja, Matthew Perry halálával kapcsolatban

Több orvosa is érintett, az asszisztense is bűnösnek vallotta magát.
Matthew Perry ,

Az ügyészség 5 ember, köztük orvosok ellen emelt vádat Kaliforniában Matthew Perry színész tavalyi halálával összefüggésben. A vád alá helyezett emberek között van a színész állandó asszisztense is, aki 2023. október 28-án a Los Angeles-i otthonában, a jakuzziban megtalálta a Jóbarátok sztárjának a holttestét – számolt be az MTI.

Az orvosi vizsgálat ketamin-túladagolást állapított meg a halál okaként.

Martin Estrada szövetségi ügyész közlése szerint a megvádolt 5 ember anyagi hasznot húzott a színész függőséggel való küzdelméből, és azt saját gazdagodásának elősegítésére használta fel, miközben tisztában volt azzal, hogy helytelenül cselekszik. A vádirat szerint az érintettek tisztában voltak azzal, hogy a tőlük származó gyógyszer túladagolása okozta a halált, ezért megpróbálták érintettségüket eltitkolni. Az is elhangzott, hogy a nyomozás megállapítása szerint az 5 ember között vád alá került 2 orvos nagy mennyiségű ketaminnal látták el Matthew Perryt, és szöveges üzenetben egymás között arról egyeztettek, hogy páciensük mekkora összeget volna hajlandó fizetni a depresszió kezelésére is használt nyugtatóért.

A vádlottak között van Kenneth Iwamasa, aki a színész bentlakó asszisztense volt, és, aki nagy mennyiségű ketamin injekciót adott be neki. Iwamasa bűnösnek mondta magát a felhozott vádpontokban.

Az 5 vád alá helyezett emberből a hatóságok kettőt letartóztattak, köztük az egyik orvost, Salvador Plasencia-t, aki a halált okozó szert felírta. Szintén őrizetben van az a Jasveen Sangha, kábítószer-kereskedő. A másik orvos, a San Diego-i Mark Chavez szintén bűnösnek mondta magát bűnszervezetben elkövetett ketamin-terjesztésben.

Az orvosszakértői vizsgálat megállapítása szerint halála pillanatában Matthew Perry vérében akkora mennyiségű ketamint találtak, amit egy általános sebészeti beavatkozás során használnak pácienseken.

A boncolási jegyzőkönyv Matthew Perry halálát balesetnek minősítette, és annak elsődleges okozójaként a ketamint nevezte meg, amihez egyéb tényezők is hozzájárultak, és szerepet játszott benne a fulladás is.

A ketamint az 1970-es évek óta hagyta jóvá az amerikai gyógyszerészeti ügynökség érzéstelenítőként, és a kutatások azt mutatják, hogy segíthet egyes betegeknél, ha orvosi felügyelet mellett alkalmazzák depresszió és szorongás kezelésére. A szakértők szerint ennek is vannak kockázatai. A gyógyszer disszociatív hatású, látszólag elválasztja az elmét a testtől, és hallucinációkat okozhat. Az éjszakai klubokban és a partikultúrában való használatáról is ismert. A szövetségi kábítószer-ellenőrző hivatal arra figyelmeztet, hogy a ketamin túladagolása eszméletvesztést és veszélyesen lelassult légzést okozhat.

A színész évekig küzdött a függőséggel, bár állítólag – a halála előtt 19 hónapja tiszta volt, áll a boncolási jelentésben. 2015-ben azt mondta a CBS News-nak, hogy “az emberek nem értik, hogy ez egy betegség“, és hogy a függőségben szenvedőknek “meg kell kapniuk a segítséget”, nem pedig magukat hibáztatni.

Kiemelt fotó: Ron Davis/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top