Szűrd ki cikkek
Szponzorált tartalom

Kiderült, mi az az élsportolók titka

Vívók, vízilabdások, labdarúgók és atléták sportteljesítményének titka nem rejtély többé, a sportdiagnosztikának köszönhetően ma már bárki biztonsággal ki tudja hozni magából a maximumot.

Ahhoz, hogy az élsportolók folyamatosan a csúcson legyenek, rendszeres állapotfelmérésre szorulnak, hiszen nemcsak a teljesítmény, de az egészségük is a tét. A szakértői protokollra azonban nemcsak az élsportolóknak, de azoknak a sportszeretőknek és a sportolni vágyóknak is szükségük van, akik nemcsak fejlődni szeretnének, de egészségük megőrzésén is a lehető legprofibb módon dolgoznának.

sportdiagnosztika

Fotó: Getty Images

5 dolog, amit a sportdiagnosztikáról tudni kell

  1. A sportdiagnosztika szakterülete mögött sokéves szakmai múlt és tapasztalat áll, a módszer kidolgozása, fejlesztése és finomítása sportolók és olimpikonok közreműködésével történik – ami természetesen egyáltalán nem zárja ki, hogy az amatőr vagy hobbiszinten sportolók is fejlődhessenek.
  2. A sportdiagnosztika egyéni sportolók, csapatok, felnőttek és versenysportot űző gyermekek számára összeállított módszer, ami nemcsak a sportteljesítményt fokozza, de edukál is, hiszen a résztvevők komoly tudásanyag birtokába jutnak.
  3. A felmérést végző szakemberek nemcsak a sportolóval, de annak edzőjével, szülőjével, gyógytornászával, csapatorvosával, pszichológusával is kapcsolatban áll annak érdekében, hogy a dietetikai célok összhangba kerüljenek az elérni vágyott sportcélokkal. Ha szükség van rá, a szakember edzéseken, edzőtáborokban vagy éppen a versenyeken is rendelkezésre áll.
  4. A protokoll figyelembe veszi adott sportág sajátosságait, a felkészülési ciklusokat, az edzés idejét, a helyszín adottságait, az évszaktól függő táplálkozási lehetőségeket, és számol a lehetséges sérülésekkel és betegségekkel is.
  5. Az állapotfelmérés része a szakorvosi konzultáció, labordiagnosztika, a konzultáció pedig nemcsak személyesen, de az online téren keresztül is megvalósulhat.

Miben segít a sportdiagnosztika? 

● Az egyénre szabott diéta, alapétrend és versenyétrend összeállításában, a megfelelő energiafedezet biztosításában

● A testtömeg és arányok beállításában

● Az alapozó időszak és a versenynapok étrendjének összeállításában

● A regeneráció fokozásában, a sérülésekből való felépülésben, az immunrendszer erősítésében, a prevencióban

● Az ízületvédelemben, az erőfejlesztésben

● A robbanékonyság és reakcióidő javításában

● Az állóképesség és a mentális teljesítmény fokozásában

● A túledzettségben, illetve egyéni célok meghatározásában

● Az akklimatizácóban, a hidratációban, az utazásprotokollban

● Az anaerob kapacitás növelésében

Olvass tovább!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top