nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Mozgás terhesség alatt

Mozogj terhesen is! Baba és anya is jól jár a tornával

A terhesség nem azt jelenti, hogy ülni kell folyton a fenekünkön, nehogy valami bajunk legyen. Sőt, a rendszeres mozgással jót teszünk a babának is!

A babának és magunknak is csak jót teszünk, ha rendszeresen mozgunk terhesség alatt. Nyilván nem arról van szó, hogy terhesen kell elkezdeni a súlylökést olimpiai szinten, ahogy a futást sem javasolnánk senkinek, aki életében nem futott még sehova, maximum a busz után. De érdemes a terhesség alatt rendszeresen tornázni, ugyanis nemcsak a saját, hanem a baba egészségének is segítünk a mozgással.

Baba és anya is jól jár a mozgással

A Washington Állami Egyetemen végzett kutatás szerint például, ha tornázunk terhesség alatt, akkor annak az is lehet a következménye, hogy a elkerüli a babát a gyerekkori elhízás. Tekintve az elhízás következtében kialakuló betegségek sokaságát, ez nagyon fontos információ, aminek minél több leendő anyukához el kellene jutnia. Mindegy, hogy a kismama küzd túlsúllyal, vagy vékony, mint a nádszál, a gyereknek jót tesz, ha terhesen sportol az anyukája.

„A kutatás alapján azt tanácsoljuk a kismamáknak, hogy testsúlytól függetlenül rendszeresen végezzenek valamilyen testmozgást a terhesség alatt, mert ez jó hatással lesz a születendő gyermek anyagcseréjére” – mondta el Jun Seok Son, a tanulmány vezetője. A jó hatások pedig nem kerülik el a baba mellett a kismamát sem, hiszen a testmozgás energiát ad, csökkenti a stresszt, jobban alszunk tőle és segíthet a terhesség alatti, hormonális hangulatváltozások csökkentésében is.

A mozgás még a szülést is megkönnyíti

Egy kutatás szerint könnyebb lehet akár még a szülés is, ha rendszeresen mozgunk terhesség alatt. A kutatásban résztvevő kismamákat két csapatra osztották, az egyiknél nem írtak elő mozgást, míg a másiknál három hétig napi szinten aerob mozgást adtak. A kutatók megfigyelték többek között, mennyit hízott a kismama terhesség alatt, milyen hosszan vajúdott és kellett-e epidurális érzéstelenítés szülés közben. Az eredményekből kiderült, hogy a rendszeresen mozgó kismamák kevesebb időt töltöttek vajúdással, és kisebb arányban volt szükségük fájdalomcsillapításra is, mint a másik csoport tagjainak.

Mit és mennyit mozogjunk?

Az első és legfontosabb tanács az, hogy meg kell kérdezni a nőgyógyászt, hogy milyen mozgásformát javasol a mi egészségügyi állapotunkban. De azért általánosságban javasolni tudjuk a gyaloglást, gyorsabb tempójú sétát – ameddig a has mérete engedi a gyors lépkedést –, sőt, akár a nordic walking is megfelelő, kímélő, ám hatékony mozgásforma lehet várandósan.

Mozgás terhesség alatt

Terhesség alatt jót tesz a mozgás (Kép: Getty Images)

Általában jó hatással van a jóga és a csikung is a terhes nők szervezetére, főleg, ha nem a nyakatekert gyakorlatokat végezzük, hanem maradunk azoknál, melyek nem jelentenek nagy megterhelést a szervezet számára. Ezek a mozgások azért is jók, mert nemcsak a testet, de a lelket is felfrissítik, és kiegyensúlyozottabb kismamává tesznek. A szakemberek szokták még az úszást is ajánlani, de ezzel azért óvatosan kell bánni, figyelni kell az esetleges fertőzésveszélyre. Ha csak lehet, tiszta, természetes vizekben, ideális esetben tengerben ússzunk, a meleg vizes medencéket tanácsos inkább elkerülni, és mellőzni kell a tampon használatát is úszáskor, mert az elősegíti a kórokozók felszaporodását a hüvelyben, mivel magába szívja a nedvességet.

A testmozgás mennyiségi kérdésére egy óvatos heti egy-két alkalmat ajánlanak, ami intenzívebb mozgás esetében már rendszeresnek számít terhesség alatt, főleg akkor, ha korábban nem sportoltunk semmit. A gyakorlottabbak számára lehet ez három-négy alkalom is, de minden esetben az az elsődleges irányelv, hogy annyit és addig szabad mozogni, amíg kényelmes és örömöt ad. Ha már szapora a légzés és a pulzus 130 fölé emelkedik a mozgás során, akkor ideje egy pihenőnek, nem terhesség alatt kell a határainkat feszegetni.

Szülés után:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top