nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás elkerülése

Idén kerüld el a felfázást! Elmondjuk, mit tehetsz!

A képlet nagyon egyszerű: ha tudod, melyek a felfázásra hajlamosító tényezők, és ezeket nagy ívben elkerülöd, azzal csökkentheted a hólyaghurut kialakulásának esélyét. Segítünk, mit tegyél!

A felfázás (hólyaghurut) tüneteiért elsősorban a bélrendszerben élő, de a hüvelyben is jelen lévő E. coli baktériumok a felelősek, amelyek többek között azért szaporodhatnak és telepedhetnek meg az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj kórokozókkal szembeni helyi védelme meggyengül.

Az immunrendszer hideg miatti gyengülésén túl a meleg és nedves környezet szintén kedvez az E. coli baktériumok szaporodásának, ami a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felborulásához, ennek talaján pedig hólyaghurut kialakulásához is vezethet.

Felfázás megelőzése

Fotó: Getty

Felfázásra hajlamosító további tényezők:

A húgyutak fertőzését kiválthatja az intenzív szexuális élet, a nyálkahártya mikrosérülésein bejutó baktériumok, de hajlamosíthatnak rá az antibiotikum-kezelések, a vitaminszegény táplálkozás, az ösztrogénszint változása vagy akár a stressz is. A hólyaghurut leggyakoribb tünete az állandó vizelési inger, a csípő érzés pisiléskor, az alhasi fájdalom, a húgyhólyagot bélelő hám gyulladás okozta irritációja miatt pedig akár véres vizelet is megjelenhet.

A felfázás többnyire nem múlik el magától, ezért érdemes minél előbb cselekedni, ha megjelentek a tünetek. A legjobb azonban a megelőzés!

Kerüld el a felfázást!

  • Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésre, mindenképpen fogyassz sok folyadékot, lehetőleg alkohol-, koffein- és cukormentes formában. (Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter).
  • Emellett célszerű a vizeletet gyakran üríteni. A pisilést nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a hólyagban pangó vizelet segíti a baktériumok szaporodását.
  • Ha mégis felfáztál, igyál óránként legalább 2,5 deciliter vizet, ami egyrészt hígítja a vizeletet, ezáltal csökkenti az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, és segít kiüríteni a baktériumokat.
  • Meg kell tanulni a WC-használat utáni helyes irányú, vagyis elölről hátrafelé való törlést!
  • Ne csak WC-használat után, hanem előtte is moss kezet!
  • Ne viselj műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatsz, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Az intim tisztálkodáshoz használj lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezz.
  • Fontos a rendszeres tisztálkodás: bármilyen fáradt is vagy, lefekvés előtt soha ne maradjon ki, és fürdés helyett inkább zuhanyozz.
  • Az uszodában, amint kijöttél a medencéből, minél hamarabb törölközz meg, és cseréld szárazra a fürdőruhát.

Két tuti tipp, ha már megvan a baj!

Otthoni ülőfürdő

És itt a hangsúly az otthonon van: semmiképp se menj hólyaghuruttal közösségi medencébe! Tegyél egy kiló sót egy teli kád meleg vízbe, és hagyd, hogy feloldódjon. Ülj benne legalább 20-25 percig, közben ne hagyd kihűlni a vizet!

Vesd be a gyógynövényeket!

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó teát készíthetsz például a csalán, a rozmaring, az aranyvessző vagy a hibiszkusz felhasználásával. Léteznek antibakteriális gyógyteák is, ezek közül a húgyúti fertőzések esetén igazán hatásos az, amelyiknek a hatóanyaga a vizelettel ürül ki: ilyen például a medveszőlőlevél.

Tipp: Sokan vannak, akiknél egy kiadós együttlét után újra és újra megjelennek a felfázás tünetei.  Ennek oka, hogy a belekben honos E. coli baktériumok a szexuális aktus során a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba sodródhatnak, ahol elszaporodva gyulladást okoznak. Ennek esélyét csökkentheted azzal, ha az együttlét után mielőbb pisilni mész.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top