Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Durva tévhitek a felfázásról

Mi is pontosan a felfázás? Valóban csak a nők betegsége? És mi a helyzet az antibiotikus kúrákkal, tényleg ezek a leghatásosabb fegyverek a hólyaghurut ellen? Szerinted mi számít tévhitnek a felfázással kapcsolatban?! Mutatjuk!

Hideg van, vigyázz magadra, mert felfázol!

Bizonyára mindenkinek ismerős ez a mondat, amit a szülők előszeretettel ismételgetnek.  Az igazság az, hogy hidegben valóban könnyebb összeszedni a hólyaghurutot, hiszen ha lehűl az altest, olyankor gyengül a keringés, vagyis csökken a szervezetünk védekezőképessége. A „felfázás” elnevezés is innen ered, de vannak esetek, amikor a hidegnek az égvilágon semmi köze a betegség kialakulásához. A hólyaghurut létrejöttéért és a tünetekért elsősorban baktériumok felelősek, amik azért telepedhetnek meg és szaporodnak túl az érintett részeken, mert a lehűlt testtáj helyi védelme lecsökken.

Jó, ha tudod: A felfázás hátterében állhatnak a szervezet védekező képességét csökkentő egyéb tényezők is, mint például a vitaminszegény táplálkozás vagy a stressz.  Kialakulása gyakoribb bizonyos betegségek megléte esetén, vagy a változókori hormonhiány következményeként. Összefügghet az elégtelen intim higiéniával ugyanúgy, mint ennek ellenkezőjével, a túlzásba vitt tisztálkodással. Az antibiotikum-kezelések pedig felboríthatják a hüvelyflóra természetes egyensúlyát, ami a kórokozók túlszaporodásához vezethet.

Tévhitek a felfázásról

Van zavar  a fejekben a felfázás körül. Fotó: getty

Csak és kizárólag az antibiotikum segít!

Nem igaz! Ha az első olyan jelek, mint a fájdalmas, csípő vizelés, illetve állandó vizelési inger jelentkezésekor elkezdjük a tünetek csillapítását (gyógynövényekkel, vény nélküli szerekkel), és betartunk két fontos szabályt: sok folyadékot iszunk (ettől sokat pisilünk!), illetve nem tartogatjuk a vizeletet, akkor enyhülhetnek a kellemetlen tünetek, és megelőzhető lehet a betegség súlyosbodása vagy hogy szövődmények alakuljanak ki.

Csak a nőknél jelentkezhetnek a felfázás tünetei

Az igaz, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő a felfázás, mint a férfiaknál, de ennek elsősorban anatómiai okai vannak. A női húgycső ugyanis rövidebb, így a kórokozók hamarabb eljutnak a hólyagig, de ettől függetlenül férfiaknál is ugyanúgy kialakulhat a hólyaghurut.

Nem függ össze az intim higiéniával a felfázás

A hólyaghurut kialakulása kétségtelenül gyakoribb bizonyos betegségek megléte esetén, továbbá a változókori hormonhiány következményeként, ugyanakkor igenis összefügghet az elégtelen intim higiéniával, csakúgy, mint a túlzásba vitt tisztálkodással. A lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok megváltoztatják az egészséges hüvelyflórát fenntartó jótékony baktériumoknak kedvező savas kémhatást, így a hüvely védtelenné válik a kórokozókkal szemben.

Nincs kapcsolat a gyakori szex és a felfázás között

Sokan vannak, akiknél az együttlétek után újra és újra megjelennek a felfázás jól ismert tünetei.  Ennek oka, hogy a belekben honos E. coli baktériumok a szexuális aktus során a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba juthatnak, elszaporodhatnak és gyulladást okozhatnak.

A fogamzásgátlónak semmi köze a felfázás kialakulásához

Sok nő használ spermicid fogamzásgátló eszközöket, amik megváltoztathatják a savas hüvelyi pH-t, és emiatt a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborulhat. A lúgosabb közeg pedig nem kedvez a kórokozókat kordában tartó Lactobacillusoknak, ellenben más, káros baktériumok szaporodásnak indulhatnak és nemcsak a hüvelyben, de a húgyhólyagban is gyulladást okozhatnak.

„Csak felfázás? Azt hittem, komolyabb a baj”

A „csak” felfázásnak nagyon súlyos következményei lehetnek, ha nem vesszük elég komolyan. A húgyutakban elszaporodó baktériumok ugyanis eljuthatnak a vesékig, így akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak.

Ne ülj rá a WC-deszkára, ha nem vagy otthon

Sokan abban a meggyőződésben élnek, hogy a különféle “női fertőzések” az idegen vécéken ülve szedhetők össze a legkönnyebben. A valóság azonban az, hogy a kórokozók nem a WC-deszkáról, hanem általában saját szervezetünkből kerülnek a húgyutakba. Vagyis akár az otthoni vécénkben is „elkaphatjuk” a fertőzést, ha nem ügyelünk a megfelelő törlési irányra, ami mindig elölről hátrafelé, a végbél felé történjen. A nyilvános illemhelyeken pedig a WC-deszka érintésétől függetlenül is fertőződhetünk, például a táskánk mélyéről előkerült saját papír zsebkendőnktől, vagy a szabadon lengedező, akár földig is leérő WC-papír használatával. Ezért ezt jobb, ha elkerüljük!

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top