nlc.hu
Tabuk nélkül

Tudnivalók a cikluszavarról

Ami a nyaralást is romba döntheti: a legfontosabb tudnivalók a cikluszavarról, egy helyen

Mi is az a cikluszavar, mi az, ami kóros és mi nem az, és mi állhat a hátterében? Mit tehetünk ellene? Ezernyi kérdés, amire választ is tudunk adni!

Először is: mi a cikluszavar?

A menstruáció általában 28 napos, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között jelentkezik. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő lerövidül, vagy épp túl hosszúra nyúlik. Ilyen szabálytalanság átmenetileg akár egy fogyókúra miatti koplalás, komolyabb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat), túlhajszoltság, stressz vagy folytonos idegeskedés miatt egyaránt kialakulhat. Emellett a rendszeres, kimerítő edzés és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) ugyancsak megzavarhatja a normális menetrendet, vagy akár a menstruáció teljes elmaradását is okozhatja.

Gyakori a köztes vagy pecsételő vérzés is, amikor a két menstruáció között barnás folyás jelentkezik, amit a hirtelen ösztrogénszint-növekedés, illetve a petesejt tüszőből való távozása okoz. Ez nem is jelent problémát, amennyiben legfeljebb 1-3 napig tart.

Cikluszavar és a nők

Fotó: Getty Images

„Az elmúlt egy évben sajnos elkezdett rendetlenkedni a menstruációm: hol késett, hol túl korán jött meg. Nem kellett sokáig az okokat keresnem: ez az időszak nagyon nehéz volt fizikálisan és mentálisan is. Az utóbbi hónapok megváltozott életkörülményei teljesen rányomták a bélyeget a mindennapjaimra, szorongani, stresszelni kezdtem a jövőn. Az állandó görcsölés és idegeskedés pedig a hormonrendszeremet is megzavarta. Szerencsére a párom, Balázs kitalálta, hogy tervezzünk valami pozitív dolgot, és foglaljunk le 2 éjszakát nyárra a Balatonnál. Nagyon megörültem az ötletnek, de amikor előkaptam a naptáram, a rendszertelen menstruációm miatt egyszerűen nem tudtam belőni, mikor lenne jó az időpont – mert ugyan ki szeretne úgy elmenni kikapcsolódni, hogy közben beköszöntenek a nehéz napok? Szerencsére összefutottam egy barátnőmmel, aki azt tanácsolta, hogy a patikában vegyek barátcserje-tartalmú gyógyszert, ugyanis a gyógynövényből készült kivonat gátolni tudja a prolaktin hormon túlzott termelését, így a cikluszavar kezelésében is segítséget jelenthet. Emellett elkezdtem sportolni is, hogy levezessem a stresszt. Kellett egy kis idő, nem is kiabálom el, de az utolsó két hónapban végre pontosan érkezett a menstruációm” – mondta Lili.

Mi az, ami már kóros?

Már kórosnak tekintjük, ha a vérzés az átlagosnál jóval rövidebb vagy hosszabb ideig tart, rendszertelen, élénk színű, fájdalmas, alvadékos, illetve túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik, vagy, ha a menstruáció akár három hónapnál tovább is kimarad. A tinédzserkorban rendszertelenül jelentkező menzesz még nem tekinthető kórosnak, ezzel csak akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha a vérzés nagyon bőséges, vagy túlságosan hosszú ideig tart.

Fontos! A kórosan megnyúlt idejű és erős vérzés jelezhet akár betegséget is, például miómát, a méhnyálkahártya túlzott megvastagodását, pajzsmirigyproblémákat, endometriózist, de a problémát kiválthatja akár méhen belüli fogamzásgátló eszköz is. Ha nagyon erős a vérzés, ne hanyagoljuk el, mert vérszegénységhez vezethet. Keressük fel az orvosunkat, amint lehet. Ugyanígy probléma, ha szinte nincs is vérzés, netán teljesen elmarad a menzesz.

Mit tehetünk a cikluszavar ellen?

A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében általában a stressz áll. Rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk a hormonháztartásunk szabályos működéséért.

Jegyezzük meg: ha zavar támad a menstruációs ciklusunkban, ne várjunk, minél előbb forduljunk szakorvoshoz!

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images /Milos Dimic)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top