nlc.hu
Tabuk nélkül

Elektromos kütyük és alvászavar

Elektromos kütyük és alvászavar, avagy vigyázat, telefonfüggők veszélyben!

Aki szeretne jól aludni, kerüljön bizonyos tevékenységeket lefekvés előtt – például a telefon nyomkodását – , mert az ilyesmi nemcsak az elalvás, hanem a pihentető alvás esélyét is jelentősen ronthatja.

Az alvás legfőbb funkciója, hogy a testünk pihenjen, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes a normális teljesítőképességét fenntartani: gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, bizonyos feladatok ellátása pedig már fizikailag is nehezünkre eshet.

Rossz hír a tabletek, telefonok és számítógépek szerelmeseinek

Már számtalan vizsgálat igazolta, hogy az elektromos kütyük bámulása vagy a tévénézés nem éppen az alvás barátja. A készülékekból áradó kékes fény ugyanis akadályozza a melatonin termelődését, amire pedig az agynak szüksége lenne az álomba merüléshez.

Telefon és aévászavar

(Fotó: Getty Images/Adam Hester)

Hasonló megállapításra jutottak nemrég az Applied Ergonomics című folyóiratban közzétett tanulmány szerzői is. A kutatásukban részt vevőket arra kérték, hogy különböző ideig olvassanak, játsszanak vagy nézzenek filmet táblagépen, miközben a szakemberek mérték a résztvevők szemébe jutó fény mennyiségét. Az eredmények szerint ha egy fényes tablet-képernyőt az éjszaka folyamán két órán keresztül nézve mintegy 22 százalékkal csökkent a szervezet melatonin-szintje, de ugyanilyen hatással van a melatonin-termelődésre a hagyományos számítógép éjjeli használata is.

A megoldás egyszerű és ésszerű!

A melatonin-szint tartós csökkenése nemcsak alvászavarokat okozhat, hanem növeli az elhízás, a cukorbetegség és egyéb betegségek (pl. mellrák) kialakulásának kockázatát is. A szakemberek a biztonság kedvéért azt javasolják, hogy lefekvés előtt lehetőség szerint már ne használjunk táblagépet vagy számítógépet, de ha ez nem megoldható, akkor legalább csökkentsük minimálisra a képernyő fényerejét.

Dr. Christine Hansen, a „Sleep Like a Boss” alvástréning alvásterapeutája szerint sajnos nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő megoldás arra, hogy a jó – minőségében és mennyiségében is megfelelő – alvást elérje, de az megállapítható, hogy akkor tudunk jól aludni, ha már napközben mindent megteszünk az éjszakai nyugalmunk érdekében. Talán kezdjük azzal, hogy lefekvés előtt egy, de inkább másfél órával már nem nyomkodjuk a telefonunkat.

Tudatos digitális önkorlátozás

Az okostelefonok operációs rendszereiben már olyan beállítások mellett dönthetünk, amik kevésbé addiktívvá teszik eszközeinket és az alvásminőségünket is jobban óvják. A színes kijelző fekete-fehérré vagy tompább színűvé varázsolható, de talán még fontosabb, hogy a monitor kék fénye sárgássá változik, ha beállítjuk az éjszakai fény opciót. Ez azért nagyon fontos, mert a kék fény gátolja az elalváshoz nélkülözhetetlen melatonin termelődését, hiszen azt hiteti el az agyunkkal, hogy nappali fényviszonyok között vagyunk, tehát az alvásra nincs is szükség. Ezzel ellentétben a sárgás fény a naplementére, az este közeledtére utal, és a test is eszerint reagál.

Tipp: A hálószobába semmiképpen se vigyünk be elektromos eszközöket! Ahol alszunk, oda a televízió sem való, az maradjon csak a nappaliban! Lefekvés előtt olvassunk inkább kicsit, amíg azt nem érezzük, hogy lassan elnyom bennünket az álom.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Adam Hester)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top