nlc.hu
Tabuk nélkül

A Candida-diéta a boltban kezdődik

A Candida-diéta a boltban kezdődik – 5 tipp, hogyan vásárolj be

Milyen élelmiszereket vegyünk, hogy sikeres legyen a Candida-diétánk? Összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót.

Amikor hüvelygombáról beszélünk, akkor azon a gombás eredetű hüvelygyulladást értjük. Ez a fertőzés olyankor alakul ki, ha a hüvelyflórában jelen lévő Candida gombák túlszaporodnak.

A Candida gombák túlszaporodásának számtalan oka lehet: többek között a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztása – aminek következtében az immunrendszerünk nem működik megfelelően –, antibiotikumok vagy fogamzásgátló szedése, cukorbetegség, stresszes életmód, vagy akár a terhesség is.

Hogy kezdjük el a Candida-diétát?

Az egyszerű szénhidrátok csökkentett fogyasztása mindenki egészségére jó hatással van, és hosszú távon egy egészséges ember immunrendszere jobban is működik. Ám ehhez nem elég egy diétát követnünk, hanem az egész életmódunkon ajánlott változtatnunk.

Candida-diéta

(Fotó: Getty Images/10’000 Hours)

1. Magoljuk be a tiltólistát!

Kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma- és színezőanyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak. Ez eléggé leszűkíti a lehetőségeket, hiszen így a legtöbb péksütemény, a tésztafélék, a készen vásárolható ételek és konzervek, sőt a gyümölcsök többsége is tiltólistára kerül.

2. Értsük meg a diéta lényegét a bevásárlás előtt!

Az egyik legfőbb alapelv a cukor elhagyása, ezért a Candida-diéta kezdeti szakaszában minden cukortartalmú élelmiszer tiltólistán van. Kerülni kell az élesztőt tartalmazó, erjesztett ételeket is: alkohol, ecet, élesztős pékáruk, konzervek.

3. Ez nemcsak diéta, hanem életmódváltás is!

Korlátlan mennyiségben ehetünk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Ezeken kívül a Candida ellen néhány gabonaféleség is kifejezetten jót tesz, például a köles, árpa, hajdina, zabliszt, zabkorpa, zabpehely, barna rizs, illetve rozs.

Tipp: Érdemes áttérni a napi 4 étkezésre, és mindenképpen le kell mondani az olyan reggelikről, amelyeket kutyafuttában, talpon állva fogyasztunk el a munkába indulva, mint ahogy az olyan ebédről is, amelyet két fontos munkahelyi megbeszélés között falunk be.

4. Ezeket keressük a boltban

Friss zöldségek: padlizsán, articsóka, avokádó, karfiol, bab, brokkoli, kínai kel, édeskömény, uborka, burgonya, káposzta (minden fajta), karalábé, póréhagyma, mángold, torma, sárgarépa, paprika, cékla, fekete retek, zeller, szója, spárga, spenót, paradicsom, csicsóka, savanyú káposzta, cukkini, hagyma.

Gyümölcsök: savanyú almák, savanyú körték, grépfrút, citrom.

Saláták és hozzávalóik: zöldsaláta, vízitorma és kerti zsázsa, cikóriasaláta, tojás, saláta, fejes saláta, uborka, sárgarépa, fokhagyma, gyümölcs- és almaecet, olajbogyó, retek, szójacsíra, metélőhagyma, paradicsom, hagyma.

Tejtermékek: élőflórás, natúr joghurt, kecsketej, kevés juhtúró, kevés mozzarella sajt, rizstej, kókusztej, mandulatej, zabtej

Húsfélék: halak, pulyka, csirke, sovány marhahús, sovány disznóhús

5. Bevásároltál? Hoztunk egy napi étrendet is!

Reggeli: zabpehely, tej
Ebéd: túró, paradicsom, körte, frissen préselt gyümölcslé
Uzsonna: joghurt, almapüré (cukor nélkül!)
Vacsora: sült pulykaszelet, kukorica, párolt spenót, eper vagy más gyümölcs

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/10’000 Hours)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top