nlc.hu
Tabuk nélkül

Oltás, cikluszavar, fogantatás

Oltás, cikluszavar, fogantatás: így függ össze, és ezt teheted ellene

Világszerte egyre több nő panaszkodik arról, hogy az oltást követően felborult a menstruációs ciklusa. Szakértők szerint ettől nem kell megijedni, mert mindössze átmeneti állapotról van szó, ugyanakkor a nőknek nem árt, ha erre a plusz egy „mellékhatásra” felkészülnek.

Hogy mennyire érzékeny a női test, nagyon jól mutatja az is, hogy az elmúlt időszakban sok nő panaszkodott arról, hogy a koronavírus elleni oltás összezavarta a ciklusát. Holott a szabályos ciklus nem egyszer alapfeltétele a sikeres fogantatásnak. A lényeg, hogy nem szabad megijedni, inkább készüljünk fel erre előre, hogy elkerülhessük a meglepetéseket.

PMS és az oltás

(Fotó: Getty Images)

Tippek a ciklus rendezésére

1. Átfogó kivizsgálás

Ne sajnáljuk az időt az egészségünkre! Ha úgy érezzük, hogy baj van, vizsgáltassuk ki magunkat a szervi eltérések kizárására, ellenőriztessük a hormonszintünket és az egyéb laborparamétereket. A meddőség hátterében az esetek felében hormonális alapú cikluszavar áll, amikor a szervezetben magas a prolaktin hormon szintje. A prolaktinszint rendezéséhez például a barátcserje-tartalmú gyógyszer igazolt hatású segítség lehet.

2. Ismerjük meg a ciklusunkat, vezessünk naplót

A rendszeresen, pontosan vezetett menstruációs naptár hatalmas segítség olyankor, ha bármi rendellenesség jelentkezne, mert a napló alapján az orvos is pontosabb diagnózist tud felállítani. De a részletes naplózás arra is jó, hogy mi magunk jobban kiismerjük a testünk jelzéseit, és így akár azt is kikövetkeztethetjük, hogy mi segít, illetve mi súlyosbíthatja a panaszainkat.

A naplóba azt is írjuk be, hogy tapasztaltunk-e esetleg alvadékos vérzést, hiszen ez a mióma vagy az endometriózis egyik tünete lehet csakúgy, mint a szokásosnál erősebb vérzés. Ezt leginkább abból vehetjük észre, ha a megszokottnál több tamponra vagy betétre van szükségünk.

3. Bármilyen lehetséges módon csökkentsük a stresszt

Például sporttal: segíthet például a jóga, amellyel serkenthetjük a kismedencei női szervek működését, illetve a görcsöket is oldhatjuk. Válasszuk a könnyebb verziókat, ahol inkább a lazítás kerül előtérbe. Ha távol áll tőlünk a jóga, gyalogolhatunk: 30 perc lendületes gyaloglás már szintén stresszoldó hatású, ráadásul endorfint is termel, de akár az úszás is sokat segíthet.

Tipp: A mangán csökkenti a vizesedést és a hangulatingadozásra is jótékonyan hat, továbbá természetes antidepresszánsként is működik, mivel megemeli a szerotonin hormon szintjét. Szuper mangánforrás például az ananász, a barna rizs vagy a málna.

4. Éljünk egészségesen, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan

A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatású a ciklusra, mert segít egyensúlyban tartani a női hormonok szintjét. Az étrendünk tehát legyen változatos, és tartalmazzon tejet, joghurtot, sajtokat, valamint olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

Szintén hasznos lehet a hormonok egyensúlyban tartására:

  • napi két evőkanál lenmag
  • megnövelt omega-3-bevitel – pl. szardíniából, heringből, lazacból vagy diófélékből

Az orvosok szerint fontos, hogy legalább a menstruációnk alatt ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem a nap folyamán. Legyen rendes reggeli, ebéd és vacsora az asztalon, mert az a cél, hogy stabilizáljuk a vércukor- és hormonszintet a szervezetben. A menstruáció nem a fogyókúra és a böjtölés ideje! Figyeljünk erre, és a szervezetünk meghálálja a gondoskodást.

Tudj meg többet a testedről!

(Fotó: Getty Images/Carol Yepes)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top