nlc.hu
Tabuk nélkül
A rendszertelen menstruáció és a PMS

A rendszertelen menstruáció és a PMS sok nő mindennapjait keseríti meg

Érintett nők, lányok meséltek őszintén arról, mennyire befolyásolja életüket a rendszertelen menstruáció vagy épp a PMS.

Cikluszavar

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de a 21 és 35 nap közötti hosszúságú ciklus még normálisnak számít. Cikluszavart jelezhet viszont, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy ha éppen hogy túl hosszúra nyúlik.

„Nagyon nehéz időszakon vagyok túl: a munkahelyi stressz és a magánéleti gondok teljesen kimerítettek. Mint utólag kiderült, az állandó stressz, a munkahelyen való helytállási kényszerem, és mert ráadásul összevissza is ettem, mind-mind hozzásegítettek ahhoz, hogy először rendszertelenné vált, majd teljesen elmaradt a menstruációm. Amikor már három hónap óta nem jött meg, elmentem az orvosomhoz, aki meg sem lepődött, hogy mindezek után teljesen felborult a ciklusom. A kivizsgálást követően hormonmentes gyógyszeres kezelést kaptam, és azóta arra is nagyon odafigyelek, hogy rendszeresen étkezzek” – mondta a 36 éves Anna.

Tipp: vezessétek le a stresszt sporttal!  Segíthet a jóga: választhatod a könnyebb verziókat, ahol inkább a lazítás kerül előtérbe. A jóga alapvetően képes serkenteni a kismedencei női szervek működését, illetve oldani a görcsöket. Gyors gyaloglás: már 30 perc lendületes gyaloglás stresszoldó hatású, és endorfint is termel.

„Tényleg nagyon közhelyesen hangzik, de komolyan kell venni a testünk jelzéseit. Nekem például mindig is fájt, amikor megjött, ezért csak akkor ijedtem meg, amikor egyik hónapról a másikra feltűnően nagy, alvadt vérdarabok is távoztak belőlem. Azonnal felkerestem az orvosomat, mert ilyen tünettel korábban sosem találkoztam. Az ultrahangos vizsgálaton derült ki, hogy miómám van, ami a méhizom jóindulatú daganata. Féltem, hogy műteni kell, de az orvosom megnyugtatott, hogy nagyon jó eredményeket lehet elérni gyógyszeres kezeléssel, amit nemrég el is kezdtem” – mondta a 40 éves Anikó.

Cikluszavar és a mentsruáció

(Fotó: Getty Images)

PMS

PMS-nek, avagy premenstruális szindrómának nevezik azokat a tüneteket, melyek jellemzően a menstruáció előtt 7-10 nappal, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek. Ezek a havi vérzés előtti panaszok sok nő életét keserítik meg, hiszen a rendkívül változatos testi és lelki tünetek átmenetileg negatívan befolyásolják az életminőséget, miközben korlátozhatják a szokásos mindennapi tevékenységet is.

Anna főiskolás. Nála a menstruáció előtti néhány nap komoly puffadással, fájdalmas mellfeszüléssel, hasmenéssel jár, sőt néha előfordul hányinger és hányás is. „Nálunk senkinek nem voltak ilyen komoly tünetei a családban. Eleinte mindenki azt hitte, csak hisztizek, mert nem akarok iskolába menni, de egyszer annyira rosszul lettem, hogy a tanár küldött haza. Falfehér lettem órán, alig tudtam mozdulni” – mondja Anna, akinek sokat segített az életmódváltás, a rendszeres testmozgás, valamint az, hogy sok-sok friss zöldség és gyümölcsöt eszik, továbbá az, hogy felfedezte a gyógynövényes lehetőségek között a barátcserje-tartalmú gyógyszert is, amelyet több hónapig szedett folyamatosan.

„Nekem az endometriózisom miatt a legváratlanabb időben tud megjönni a menstruációm, nagyon erős vérzéssel. Viszonylag gyakran elő is fordulnak nálam menstruációs balesetek, amiket ugyan megtanultam kezelni, de attól még nem kellemes. A legdurvább sztorim az volt, amikor a megállóban álltam, és éreztem, hogy valami nincs rendben odalent. A nadrágom pillanatok alatt véres lett, nagyon kellemetlen helyzet volt.  Azonnal befutottam a legközelebbi kávézóba, hogy megnézzem, mekkora a baj. Szerencsére mindig van nálam betét, pont a hasonló esetek miatt” – mesélte Petra.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Isabel Pavia)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top