nlc.hu
Tabuk nélkül

Aranyér megelőző tippek

Aranyér-megelőző tippek – ezeket érdemes kipróbálni!

Sokan ismerjük azt a semmihez sem hasonlító égő, lüktető, szúró, viszkető fájdalmat, amit az aranyeres megbetegedés okozhat. Hogyan előzhetjük meg? Segítünk pár tippel!

Az aranyér a végbélnyílás közelében lévő erek falának elvékonyodása, gyulladása, a pangó vérkeringés miatt kialakuló kellemetlen, vérző, viszkető, időnként súlyos fájdalmakat okozó elváltozás, ami előrehaladott állapotban műtéti kezelést igényelhet. Mindenképpen jobb tehát megelőzni a bajt – vagy legalább a panaszok kiújulását.

Hogyan enyhítsük a kellemetlenségeket?

Kezdetben jól beválnak az otthoni praktikák, mint a kamillás ülőfürdő, a rostdús táplálkozás, illetve az olajos magvak fogyasztása, amelyek síkosítják a bél falát. Kaphatók gyulladáscsökkentő krémek, kúpok is, amelyek segítenek átvészelni az akut tünetekkel járó napokat.

Aranyér megelőzése

Fotó: Getty Images

Együnk sok rostot!

Az aranyérbetegség nagyobb valószínűséggel alakul ki azoknál, akiknek renyhe a bélmozgása. Ez megelőzhető rostban gazdag táplálkozással, ami ugyan a gázképződést is fokozhatja, ám ez az aranyérbetegség tüneteihez képest még mindig kevésbé megterhelő. Az egészséges táplálkozással az olyan aranyérre hajlamosító tényezők, mint a sörhas és az elhízás ugyancsak elkerülhetők.

Igyunk sok vizet!

A megfelelő mennyiségű folyadék rendszeres fogyasztása szintén az egészséges emésztés és bélmozgások fenntartása végett fontos.

Rendszeres mozgás!

A testmozgás a belek mozgására is jótékony hatású, de akinek már kialakult aranyere van, az feltétlenül kerülje az erős haspréssel és a medencefenéki izmok erőltetésével járó sportokat, illetve az erőlködést.

Ne tömjük magunkat hashajtókkal!

Aranyér esetén sokan nyúlnak hashajtóhoz, hogy enyhítsenek a székeléskor jelentkező fájdalmaikon, ám ez könnyen a visszájára sülhet el, ha olyan hashajtót választasz, ami a felerősített bélmozgások révén nagy erővel préseli a székletet az aranyeres felülethez.

Helyes WC-használat

Amikor szólít a természet és „menni kell”, akkor menjünk – hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja az aranyér elkerülésének. És ha már ott vagyunk, mindenképpen kerüljük az erőlködést! A lábunkat egy kis sámlira helyezve kiegyenesíthetjük az alsó bélszakaszt, ezzel is elősegítve a könnyebb székletürítést.

Erősítsük a végbél körüli izmokat!

Akinek sokat kell ülnie, ülés közben is tehet az aranyér ellen: rendszeres időközönként 10-20 alkalommal szorítsuk össze, majd ernyesszük el a záróizmainkat.

Mindig tartsuk tisztán a végbélnyílás környékét!

Ha megtehetjük, mosakodjunk meg tiszta vízzel minden székelés után. Ha erre nincs mód, akkor viszont használjunk nedves popsitörlőt. Ez egyébként is jó szolgálatot tehet, főleg akkor, ha fájdalmas külső aranyerünk van, amely érzékeny a hagyományos WC-papír durvaságára.

Ne üldögéljünk a vécén!

Az újságolvasást, keresztrejtvényfejtést, telefonálgatást ne a toaletten üldögélve intézzük. Csak akkor menjünk vécére, amikor tényleg kell, és ne trónoljunk hosszasan. Így elkerülhetjük a végbéltájék tartós és felesleges terhelését.

A jegelés is segíthet

Üljünk jéggel teli zacskóra (ezt azért tekerjük bele valami vékony anyagba, hogy ne legyen irritáló), mivel a hideg érösszehúzó hatású, így segíthet a kellemetlen tünetek csökkentésében.

Helyes táplálkozással, amely rostokban és folyadékban gazdag, valamint rendszeres mozgással sokat tehetünk az aranyeres panaszok megelőzéséért. Sőt, ha még az intimtornát, vagyis a gátizmaink erősítését is bevállaljuk, azzal is tovább csökkenthetjük az aranyér kialakulásának esélyét.

 
(Nyitókép: Getty Images/bymuratdeniz)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top