nlc.hu
Tabuk nélkül

Aranyér és a karácsony

5 dolog, amit érdemes karácsony körül kerülni, hogy ne legyen téma az aranyér

Végbélkörnyéki viszketés, fájdalom, duzzanat, esetleg vérzés: ezek mind az aranyér kellemetlen tünetei lehetnek. Hogyan enyhíthetjük a panaszokat, hogy a betegség ne rontsa el az ünnepeket? Szerencsére ismerünk pár házi praktikát!

Az aranyérbetegség bármely életkorban előfordulhat, ráadásul minél kevésbé próbálunk tudomást venni róla, annál súlyosabb panaszokat okozhat. Az aranyér kialakulásának számos oka lehet. Minden növelheti az aranyér kockázatát, ami fokozza a végbélnyíláson belül elhelyezkedő erekben a nyomást.

Aranyér betegség és a karácsony

(Fotó: Getty Images/Yana Iskayeva)

Az aranyér kockázatát növeli

  • a gyakori székrekedés miatti hosszadalmas erőlködés
  • nehéz tárgyak emelgetése
  • a túlsúlyhoz, elhízáshoz társuló megnövekedett zsigeri zsírtömeg fokozott nyomása a kismedencei szervekre
  • a várandósság, hiszen a növekvő magzat folyamatos nyomást gyakorol a medencére, a magas hormonszint miatt pedig lazábbá válnak az érfalak.

Az elhanyagolt aranyér nemcsak begyulladhat, de egyre fájdalmasabb is. Ne várjunk, amíg orvosi segítségre nem szorulunk.

5 bevált praktika, ami segíthet

1. Rendszeres mozgás

A hosszú ideig tartó ülés tovább súlyosbítja a kínzó tüneteket. Az órákig tartó ülőmunkát szakítsuk meg időnként egy kis sétával. A rendszeres séta vagy a könnyű – nem nagy erőkifejtést igénylő – sport a megelőzésben és a gyógyulásban is segít.

„A családban nálunk sajnos öröklött dolog az aranyérbetegség. A viszkető érzéssel még csak-csak megbirkózom, de ha megjelenik az erős fájdalom, az egyszerűen elviselhetetlen. A kezdeti, enyhébb tünetekre néha a házi praktikák is jó hatásúak, de ha begyullad és nagyon fáj, akkor kúpot és kenőcsöt is szoktam venni. A házi praktikákon azt értem, hogy figyelek az életmódomra, többet mozgok, ügyelek a folyadékbevitelre. Naponta 2-2,5 liter vizet iszom, több rostban gazdag ételt eszem, miközben kerülöm a csípős ételeket. Ezekkel a változtatásokkal és az időben elkezdett kezeléssel általában gyorsan rendbe szoktam jönni” – mondta Sanyi. A bátyjával azonban egészen más a helyzet.

„Meg kell fogadnom az öcsém tanácsait, hogy idén az ünnepek ne menjenek át újra rémálomba. Szerintem nálunk öröklött az aranyérbetegség. Azt már tavaly megtanultam, hogy segítséget kérni nem szégyen, így már nem egyedül erőlködöm a kétméteres karácsonyfa beállításával, cipelésével. A kanapén tespedés kiküszöbölése lesz a nagyobb feladat. Hajlamos vagyok napokig a TV előtt ülni. Tavaly az ünnepek alatt nagyon szenvedtem az aranyér tüneteitől, és ebben a sok ülés alaposan benne volt, de idén másként lesz” – mondta Sanyi idősebb testvére, János.

2. Rostdús étrend

Együnk minél több rostban és vitaminokban gazdag ételt. A bőséges folyadékkal elfogyasztott rost lágyítja a székletet, és jótékonyan hat az emésztésre. A rost bevitelére a legjobb természetes módszer, ha fokozatosan megnöveljük a gyümölcs- és zöldségfogyasztásunkat. Az aszalt szilva szintén hasznos lehet aranyeres panaszok esetén, mivel természetes hashajtó hatású.

3. Meleg után egy kis hideg

A gyulladt aranyérre alkalmazzunk meleg ülőfürdővel váltogatott jeges borogatást! Eresszünk egy lavórba jó meleg vizet. Töltsünk tele egy erős nejlonzacskót jéggel, tekerjük be egy törölközővel. A meleg fürdő után üljünk át a jégre 1 percre, majd újra vissza a meleg vízbe, és ezt ismételjük meg 3-4 alkalommal. A hideg borogatás enyhítheti a fájdalmakat, mivel hatására a gyulladás mérséklődik, a duzzadt véredények jobban összehúzódnak.

4. Higiénia

A mindennapi alapos tisztálkodás is segíthet az aranyér sikeres kezelésében. A WC-papír használata mellett lehetőség szerint mosakodjunk meg székelés után. Így elejét vehetjük a fertőzések kialakulásának is. Ha nincs lehetőség megmosakodni, jobb híján használjunk babapopsitörlő kendőt.

5. Kerülni a WC-n való ücsörgés

Ne a vécén ülve olvassunk újságot vagy telefonozgassunk. Csak akkor menjünk vécére, amikor tényleg kell, és ne időzzünk hosszasan a toaletten, így elkerülhetjük a végbéltájék felesleges terhelését. Az aranyér kialakulásának egyik leggyakoribb oka a székelés közbeni erőlködés, ezt lehetőség szerint ugyancsak kerüljük!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top