nlc.hu
Tabuk nélkül

Katasztrófába fulladó családi karácsonyi ebéd

Katasztrófába fulladó családi karácsonyi ebéd és a nagypapa sötét titka

Tény és való, az aranyér nem kedvelt beszédtéma, viszont kezelhető betegségről van szó. Ne kezeljük tabuként!

„Régi hagyomány, hogy karácsonykor a nagyszülőknél van az ünnepi ebéd. A nagyi főztje pedig a nagyi főztje. Idén azonban a nagymama egy eléggé váratlan információval látott el minket, miszerint ne lepődjünk meg azon, ha a nagypapa nem ül az ünnepi asztalhoz. Teljesen kiakadtam: mi az, hogy nem ül a családi asztalhoz? Ekkor árulta el nagy nehezen, hogy nagypapa mostanában egyáltalán nem ül asztalhoz, mert nagyon fáj az aranyere, de szégyelli, dühös is miatta, nem akar róla beszélni, szóval senki, de tényleg senki se kérje rajta számon, miért is nem ül le. Nem nagyon tetszett ez a fajta hozzáállás, de elfogadtam” – mondta Rita, akinek van egy cserfes kisfia, aki természetesen jelen volt az ominózus ebéden.

Aranyér mint tabu téma

(Fotó: Getty Images/10’000 Hours)

Tudtad? A kellemetlen, akár vérzéssel és fájdalommal járó aranyérbetegség hátterében genetikai, életmódbeli, sőt lelki okok is állhatnak.

Sokan szégyellik, hogy aranyeres panaszaik vannak, és nem fordulnak orvoshoz. A legintimebb testrészünk érintett, így nem véletlen, ha az ember szorong miatta. De az időhúzás nemcsak amiatt veszélyes, mert az aranyér magától biztosan nem fog meggyógyulni, hanem azért is, mert a betegségnek akár komoly szövődményei is lehetnek: a tartósan fennálló, vérzéssel és gyulladással járó állapot nem marad következmények nélkül.

„Boti, a kisfiam ötéves, és óriási dumája van. Természetesen észrevette, hogy nagypapa nem ül az asztalhoz, amit azonnal megjegyzett. Kifejtette, hogy egész biztos valami rosszat tett, és most büntetésben van, ezért nem ülhet az asztalhoz. Hadd ne mondjam, hogy mindenkinek megállt a kanál a kezében, és olyan csend lett az étkezőben, hogy a légy zümmögését is hallani lehetett. Láttam, nagypapa nagyon kényelmetlenül kezdte érezni magát, és csak annyit mondott Botinak, hogy igaza van, rossz fiú volt, és most büntetésben van. Mi, felnőttek pedig próbáltuk oldani a hangulatot, de nem volt egyszerű. Véleményem szerint az aranyérbetegség bárkivel előfordulhat, egyáltalán nem kell szégyellni, sőt, kifejezetten jobb lett volna az egész ebéd és nap, ha nagypapa elmondja őszintén, hogy komoly fájdalmai vannak. Ez egy megoldható probléma, amin viszont a mély hallgatás egyáltalán nem segít” – mondta el véleményét Rita.

Az aranyér kezelhető betegség

Az aranyér tüneteit csökkenthetjük vagy a betegséget teljesen elkerülhetjük az egészséges székletürítést biztosító táplálkozással, megfelelő mennyiségű folyadék- és rostbevitellel, továbbá rendszeres testmozgással. A legsúlyosabb stádiumban intenzív fájdalommal járó gyulladás és egyes esetekben vérrögképződés, azaz trombózis alakul ki. Ilyenkor általában a műtéti eljárás jelenti a megoldást.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top