nlc.hu
Tabuk nélkül

A vaspótlás buktatói

A vaspótlás buktatói

A vas felszívódását számos étrendi tényező gátolhatja. A következőkre mindenképp figyelj, ha meg akarsz szabadulni a vashiánytól.

Testünk valamennyi sejtjének működéséhez, életfunkcióink biztosításához létfontosságú ásványi anyag a vas. Így, ha a szintje valamilyen oknál fogva csökken a szervezetünkben, a zavarok elhárítására előbb a raktározott vaskészletünket mozgósítjuk, ám ha ezek is kimerülnek, kialakul a vashiányos állapot

A vashiány következtében fáradékonyságot, levertséget, sápadtságot, szédülést, hajhullást tapasztalhatunk, továbbá elváltozások jelentkezhetnek a körmeinken, csökkenhet a koncentráló képességünk, valamint fogékonyabbá válunk a betegségekre is.

Ha a vashiány súlyosbodik, és már a vörösvértestek képzéséhez sem áll rendelkezésre a szükséges mennyiség, akkor vérszegénység vagy más néven anémia alakulhat ki. Ekkor a vörösvértestek száma és mérete is csökken, és mivel kevesebb hemoglobint tartalmaznak, a színük is halványabb lesz. Az oxigénszállító funkcióban zavar támad, mindez pedig tovább rontja a szervezet energiaszintjét.

A vas felszívódását számos étrendi tényező gátolhatja, így például a tejtermékekben található kalcium, vagy a gabonafélék fitát- és lektintartalma csakúgy, mint a koffein, vagy éppen a tea tannintartalma.

Vaspótlás buktatói

Fotó: Getty Images

1. Tea tannintartalma

„Imádok teázni, legyen szó akár gyümölcs-, akár angol vagy egyéb teákról. Számomra ez ugyanúgy szenvedély, mint másnak a kávé vagy a koffein. Az elmúlt időszakban azonban nagyon fáradékony lettem és a hajam is hullani kezdett. Az orvos gyógyszeres kezelést írt elő, de a panaszaim egy hónap elmúltával sem csillapodtak. Akkor ismét elmentem az orvosomhoz, aki közölte velem: hiába szedek vasat a vashiányra, a teában lévő tannin valószínűleg gátolja nálam a vas felszívódását. Mivel a vashiányos állapot gyógyszeres kezelése akár fél évig is eltarthat, sajnos hosszú időre el kellett búcsúznom a megszokott teaadagomtól. Nagyon rosszul viselem, de az egészségemért ennyi áldozatot meg kell hoznom” – mondta Bea. 

2. Túl sok edzés és szigorúan növényi étrend 

A vegetáriánusok – ha nem gondoskodnak vaspótlásról – előbb-utóbb vashiányosak lesznek, hiszen kizárólag növényi eredetű táplálékok fogyasztásával nem tudjuk biztosítani a vasszükségletünket, mivel ezekből jóval kevesebb vas tud felszívódni a szervezetben. Így járt Péter is, aki személyi edző és évek óta vegetáriánus: 

„Egyszerűen nem bírtam megfejteni, hol lehet a gond. Nagyon nem volt jó a közérzetem, fáradékony és levert voltam, annak ellenére, hogy mindennap sportolok, edzéseket tartok, rengeteg vizet iszom, vega étrendet követek. Végül a sportorvos mutatott rá a problémára a vérvételem eredményét kiértékelve. Kiderült, hogy mivel én nem eszem állati eredetű táplálékot (amelyben a jobban hasznosuló hem-vas található), ezért a szervezet által jóval gyengébben hasznosítható növényi vasból legalább kétszer annyit kellene fogyasztanom. Ezenfelül az intenzív, rendszeres sport is fokozza a szervezet és az izmok vasszükségletét. Szerencsére a vérvétel után tudtuk orvosolni a problémámat. Jó, hogy ennek az információnak a birtokában vagyok, így immár a hozzám hasonló vegáknak is fel tudom hívni a figyelmét a vaspótlás fontosságára.” 

A sportolók gyakran megfeledkeznek a vérképzéshez ugyancsak szükséges C-vitamin és folsav beviteléről, holott az is fontos lenne, máskülönben a vashiányos állapot könnyebben kialakulhat.

3. A multivitaminszedés csapdája 

Az étrend-kiegészítők a csekély vastartalmuk miatt vashiány kezelésére nem alkalmasak, csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vaspótlást szolgálják. Ezekben az általában komplex készítményekben előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, megakadályozva a vasfelszívódást. Ezzel Gabi sem volt tisztában: 

„Mindig lelkiismeretesen szedem a multivitaminokat, hogy támogassam az immunrendszeremet, például járványok idején. Be kell vallanom, az elmúlt időszakban azonban a nagyon egysíkú táplálkozás és a túl sok gyorséttermi étel miatt vashiányos állapot lépett fel nálam. A problémát komplex vitamintablettával szerettem volna megoldani, de pár hét elteltével sem tapasztaltam változást. Az orvosommal való újabb konzultáció kiderítette, hogy a multivitaminok többnyire tartalmaznak magnéziumot és kalciumot, amelyek viszont gátolják az ilyen készítményekben amúgy is alacsony mennyiségű vas felszívódását. Most felfüggesztettem a multivitaminok szedését, és csak arra koncentrálok, hogy a vasraktáraim feltöltődjenek.” 

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top