nlc.hu
Tabuk nélkül

Vaspótlás lépésről lépésre

Vaspótlás lépésről lépésre

A szervezet vashiányos állapota többféle tényezőre lehet visszavezethető. A hiány okának felderítéséhez minden esetben orvosi vizsgálatra van szükség, a vas pótlása pedig meghatározott sorrendben történhet. Segítünk, hogyan állj neki!

Az egészségtelen étrend, a feldolgozott, illetve rossz minőségű ételek, valamint az alapanyagok egyre csökkenő vitamin-, nyomelem-, és tápanyagszintje miatt egyre kevesebb vashoz jutunk hozzá. Ezért is érdemes időnként ellenőrizni, hogy a hajhullás, sápadtság vagy a bőrszárazság nem a vashiányos állapot tünete-e?

Mit tegyünk, ha kiderül, vérszegények vagyunk?

Nulladik lépcsőfok: a mögöttes okok felkutatása

A mérsékelt vashiányos állapot kezelés nélkül, az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válhat. Fontos, hogy feltárjuk a vashiányos állapot egészségügyi hátterét, hiszen vashiányt okozhat bármilyen eredetű tartós gyulladás, felszívódási zavar, de akár daganatos megbetegedés is. 

Melyek a figyelmeztető tünetek? 

Tény, hogy a fáradtságnak és kimerültségnek számos oka lehet, köztük a stressz, a túlhajszolt életmód, az alváshiány. Ha azonban ez az állapot tartósnak bizonyul, könnyen lehet, hogy a hátterében vashiány húzódik.

Előfordulhat még: levertség, szédülés, hajhullás, de csökkenhet a koncentráló képességünk, illetve betegségekre is fogékonyakká válhatunk.

Ami még vashiányt jelezhet:

  • sápadt arc
  • hevesen verő szív
  • duzzadt nyelv, töredezett körmök
  • száraz bőr
  • berepedezett ajkak
  • orrnyálkahártya kisebesedése
  • herpesz megjelenése
  • nyugtalan láb szindróma

Első lépcsőfok: megfelelő, kiegyensúlyozott, vegyes étrend

A vasban gazdag étrend alapvető elemei a húsok és a tojás: egyetlen tojás is 1,4 milligramm vasat tartalmaz, míg a húsok esetében a marhahús tíz dekagrammja 3,5 milligrammot. 

A C-vitamin-tartalmú ételek segítik a vas felszívódását, így vashiány esetén gondoskodjunk ezek megfelelő beviteléről.

Mi jöhet még?

  • A búzakorpa a vasban leggazdagabb gabonaféle, 100 grammonként 16 milligrammot tartalmaz. Ráadásul a vastagbélrák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a bélrendszeri betegségek megelőzésére is hasznos lehet.
  • A tökmag számtalan fogásban megállja a helyét, hiszen salátákhoz, levesekhez és több főételhez is passzol. Magas vastartalmán kívül – 100 grammonként 12,1 milligramm – pedig egészséges zsírokat, fehérjéket és rostot is tartalmaz.
  • 100 gramm lenmag nagyjából 8,2 milligramm vasat tartalmaz, ezért érdemes ezt is az egészségtudatos étrend részévé tennünk. A lenmagban továbbá sok a rost, így az emésztésre ugyancsak jótékonyan hat.

Második lépcsőfok: étrend-kiegészítők, amelyekkel a táplálékvas-bevitel kiegészíthető, azonban a már kialakult vashiány kezelésére nem alkalmasak

A vasat tartalmazó étrendkiegészítők minimum 2,1 milligramm, maximum 45 milligramm elemi vasat tartalmazhatnak, ami nem tévesztendő össze a vas-só tartalommal – márpedig az étrend-kiegészítők összetételében feltüntetett vastartalom általában az azokban lévő vas-só mennyiségét jelenti. A vas-sóból hasznosulni képes elemi vastartalom azonban ennek a mennyiségnek csupán mintegy 30 százaléka. ezért vaspótlásra ezek a készítmények önmagukban nem alkalmasak, legfeljebb a vasban gazdag étrend kiegészítéseként lehetnek hasznosak. 

Vashiány lépésról lépésre

Fotó: Getty Images

Fontos hangsúlyozni: ha már kialakult a vashiányos állapot, a napi 1-2 milligramm vas pótlásánál már jóval többre lesz szükség!

Harmadik lépcsőfok: szájon át szedhető gyógyszerek

A gyógyszeres kezelést szakorvos állíthatja be a körülmények és a kialakult hiány mértékének ismeretében. A szakemberek által javasolt vény nélkül kapható vagy receptre felírt készítményekkel a vérkép általában hamar normalizálódik, de a kiürült vasraktárak feltöltéséhez több hetes vagy inkább hónapos kezelésre lesz szükség – vagyis legyünk türelmesek.

A vaspótló gyógyszerek 2 csoportba sorolhatók:

  • vas(II)-só (pl. ferro-szulfát) tartalmú gyógyszerek, 
  • illetve a szervezetünk számára sokkal előnyösebb vas (III)-komplexet tartalmazó gyógyszerek. Az ilyen típusú vas a szervezet számára azért előnyös, mert: 1) étkezéskor is bevehető, így még jobban is hasznosul, 2) biztonságos, mert akkor szívódik csak fel, amikor kell, így nem lehet túladagolni, 3) kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással, elenyésző székrekedéssel jár a vas (II)-sókhoz képest.  

Negyedik lépcsőfok: vaspótlás intravénásan: erre olyankor kerül sor, ha gyorsan kell feltölteni a vasraktárakat, vagy ha a szájon át vaspótlás nem hatékony.

Ha olyan az élethelyzet, hogy a szájon át adható gyógyszerek hatását, a vas megfelelő hasznosulást már nincs idő kivárni, az orvosok intravénás pótlást írnak elő. Általában a terhesség utolsó trimeszterében, vagy műtét előtt felfedezett súlyos vashiányos állapot miatt lehet szükség intravénás terápiára.

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top