nlc.hu
Tabuk nélkül

Elhízás és a változókor

Elhízás és a változókor: néhány pluszkiló még előnyös is lehet

A változókor a hormonális változások miatt óhatatlanul tartogat néhány testi-lelki meglepetést, az egyik ilyen a pluszkilók megjelenése.

A középkorú nők súlya évente közel fél kilogrammal gyarapodik (tisztelet a kivételnek), amely mögött elsősorban nem hormonális okok állnak, hanem az egyszerűen az életkor előrehaladása és a különböző környezeti faktorok együttes következménye. Így akik nem sportolnak rendszeresen, azok általában már a változókor előtt megtapasztalják a pluszkilók megjelenését.

A változókorban aztán az egyre csökkenő ösztrogéntermelés miatt a felmérések szerint már szinte minden második nő (körülbelül 44%) küszködik elhízással. Míg a legtöbb termékeny korú nő inkább a combjára és a fenekére hízik, a változókorba lépve a felesleg nagyobb arányban kerül a hasra. Sajnos kifejezetten változókori jellegzetesség a csípőkörfogat növekedése és a centrális típusú hasi zsírlerakódás.

Klimax és az elhízás

Fotó: Getty Images/Tetra Images

Mi áll ennek hátterében?

Az okok természetesen többrétűek, de a legtöbbet a hormonális változások nyomnak a latban. A tüszőérés elmaradásával kevesebb energiára, ezáltal kalóriára van szükségünk, miközben csökken az ösztrogén-, illetve a progeszteron- és a tesztoszteronszint is. Ezzel párhuzamosan sokak fizikai aktivitása épp ebben az időben szintén csökken, lassúbbá válik az anyagcseréjük, és sokan táplálkoznak egészségtelenül. Ez óhatatlanul pluszkilókat eredményez.

A sok rossz mellett azért van jó hír is: ha a testsúly már a változókor előtt is magas, akkor – mivel a zsírszövet is termel és tárol ösztrogént – a változókori tünetek (hőhullám, izzadás és így tovább) kevésbé intenzíven jelentkezhetnek. Ám ennek megvan a hátulütője: a túlsúlyos klimaxos hölgyeknél magasabb a mellrák kialakulásának kockázata az átlagos súlyú vagy soványabb változókorúakhoz képest.

Mit tehetünk?

  • A stressz felerősíti a klimax tüneteit, ezért külön figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen stresszcsökkentő technikák hatásosak a saját életünkben: van, akinek a jóga segít, másoknak az alvás előtti relaxáció.
  • A menopauzával gyakran együtt jár a kiszáradás is, így fontos figyelni a napi folyadékbevitelre: minimum 8-12 pohár vizet igyunk naponta. A víz segít megelőzni a hízást, sőt fogyni is, valamint jót tesz a klimax alatti hormonváltozástól lelassult anyagcserének.
  • Ha le akarjuk győzni a tüneteket, akkor bizony az étrenden is változtatni kell. Első körben a kevesebb kávé, cukor, üdítő a megoldás – nem kell azonnal bio/vegán/nyers életmódra váltani, elég az is, ha kiiktatjuk a cukros és feldolgozott ételeket az étrendünkből.

Rendszeres sporttal, az átalakított étrenddel és kis szerencsével akár úrrá is lehetünk a menopauzával járó súlygyarapodás problémáján. Ugyanakkor irreális álmokat sem szabad kergetni, hiszen még ezzel együtt is benne van, hogy felszalad pár pluszkiló, ami nem is biztos, hogy mindenkinek olyan rosszul áll. Sok nő épp a változókorral együtt járó súlygyarapodást használja ki okosan a párkapcsolatában, mert azt a visszajelzést kapja, hogy így is ugyanolyan vonzó vagy még vonzóbb, mint pár évvel korábban.

 
(Nyitókép: Getty Images/Tetra Images)

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top