nlc.hu
Tabuk nélkül

Hihetetlen, de igaz: a szépségnek is árthat a vashiány

Hihetetlen, de igaz: a szépségnek is árthat a vashiány

A méregdrága csodaszerek, szépészeti kezelések ellenére is hullik a hajad, töredezik a körmöd és állandó, soha véget nem érő fáradságot érzel? Mondjuk, mi lehet a probléma!

Senki sem lepődik meg azon, ha azt mondjuk, a nők rengeteget képesek megtenni és költeni arra, hogy megőrizzék vagy helyreállítsák a szépségüket. A szép haj, köröm, selymes-ragyogó bőr reményében havonta sok tízezer forint értékű kozmetikumot, testápolót, hajbalzsamot, pakolást, bőrradírt, körömerősítőt, kéz- és lábkrémet képesek felhalmozni a fürdőszobában.  

Szépség és a vashiány

Fotó: Getty iMages/The Good Brigade

A baj ott kezdődik, amikor már a méregdrága vagy épp korábban bevált kozmetikai termékek sem használnak, és továbbra is hullik a haj, fénytelen-sápadt az arcbőr, töredezik a köröm, a hullafáradtságról pedig már szót sem ejtünk. Ez az állapot vashiányra is utalhat! Figyeljünk testünk jelzéseire, és minél előbb pótoljuk, töltsük fel a szervezet vasraktárait a szépség és a jó erőnlét érdekében! 

A sápadtság, fáradékonyság, hajhullás, bőr- és körömproblémák mellett a vashiány sok egyéb kellemetlen tünetet produkálhat: 

  • Heves szívverés. A szapora szívdobogás is utalhat vashiányra, hiszen ahhoz, hogy a szervezet oxigénellátását biztosítani tudja, a szív a már kevesebb oxigént szállító vért próbálja meg gyorsabban keringetni. 
  • Duzzadt nyelv, töredezett körmök. A nyelv vashiány esetén gyulladt vagy érzékeny lehet, illetve érdes felületűvé válhat. Jellegzetes körömelváltozások is megjelenhetnek: a körmök a közepükön behúzódnak, szélükön kiemelkednek, mintegy kanálszerű behorpadást formázva. 
  • Légszomj. A vas szükséges a sejtek energiatermelő folyamataihoz, enzimrendszereink működéséhez. A vashiány ezért légszomjjal is járhat, miután vashiányban a szervezetünk oxigénellátása lecsökken, légzésünk pedig felgyorsul, hiszen a testünk így próbál minél több oxigénhez jutni. 
  • Hideg végtagok. Bár a hideg kéz vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhat, a fagyos végtagok a vashiányra is jellemzők lehetnek. A vörösvértestek alacsonyabb hemoglobinszintje miatt a vér oxigénszállító kapacitása csökken, így a kéz- és lábujjak kisereibe eljutó vér már csupán csekély mennyiségű oxigénnel tudja ellátni a szöveteket. 
    Koncentrációs zavarok. A sejtek és az idegrendszer normál működéséhez elengedhetetlen a friss oxigén, ezért a vas hiánya esetén gyakran jelentkezhet fejfájás, és nehezebb lehet a koncentráció is. 
  • Gyengült immunitás. Az elégtelen vasellátottság az ellenállóképesség csökkenéséhez vezet, ezért könnyebben betegek lehetünk. A szájban megjelenő fájdalmas, hólyagos elváltozás, az afta, valamint az ajakherpesz ugyancsak az immunrendszer gyengeségét jelezheti. 

Ha a vasegyensúly felborul, és a szervezetnek hosszabb ideig kell a szükségesnél kevesebb vassal gazdálkodnia, ürülni kezdenek a vasraktárak. Amennyiben nem pótoljuk a vasat, a kialakuló kellemetlen tünetek mellett a vashiány még tovább súlyosbodik, mert már a vérképzés sem lesz megfelelő. 

Mit tehetünk?  

A szervezetünk képes raktározni és mozgósítani a vasat, előállítani viszont nem tudja, ezért a naponta veszített vasat a táplálkozásunkkal kell megfelelő formában és mennyiségben bevinnünk. Fogyasszunk vasban gazdag ételeket, teljes kiőrlésű gabonafélét, húst, májat, halat és tenger gyümölcseit, tejtermékeket (különösen juh- és kecsketejből készült ételeket), és vasban gazdag zöldségfélét (például szárazbabot, borsót vagy lencsét). 

Tipp: A C-vitamin-tartalmú ételek segítik a vas felszívódását, így vashiány esetén gondoskodjunk ezek megfelelő beviteléről. 

Ha már kialakult a vashiányos állapot, a napi 1-2 milligramm vas pótlásánál már jóval többre lesz szükség! A gyógyszeres kezelést szakorvos állíthatja be a körülmények és a kialakult hiány mértékének ismeretében. A szakemberek által javasolt vény nélkül kapható vagy receptre felírt készítményekkel a vérkép általában hamar normalizálódik, de készüljünk fel: a kiürült vasraktárak feltöltéséhez többhetes vagy inkább hónapos kezelésre lesz szükség! 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top