nlc.hu
Tabuk nélkül

Mi az a keresztallergia?

Mi az a keresztallergia? Milyen ételekkel bánjunk óvatosan ilyen esetben?

Tudtad, hogy több étel is okozhat keresztallergiát? Melyek azok a zöldségek, gyümölcsök és magok, amelyek a leggyakrabban keresztallergiát válthatnak ki? És mely pollenekkel kapcsolathatók össze? Mondjuk is a részleteket.

A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Egyik leggyakoribb és talán legismertebb a görögdinnye–parlagfű keresztallergia. A keresztallergia hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy sok szervezet, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra, nem tud különbséget tenni közöttük. 
Keresztreakció nem mindig lép fel, de előfordulhat, és ugyanolyan panaszokat okozhat, mint a már ismert fő allergén. 

A keresztallergiák három jellegzetes típusát különböztetjük meg:  

  • élelmiszer–élelmiszer allergia 
  • pollen–élelmiszer allergia  
  • latex–élelmiszer allergia 
Keresztallergia és tünetei

Fotó: Getty Images/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Tudtad? A pollen–élelmiszer keresztallergiáról fontos tudni, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor nem a pollenallergia tünetei fokozódnak, hanem először a szájüregben lép fel allergiás válasz. Ilyenkor a szájüregben kellemetlen viszketést, ajak- és nyelvduzzanatot tapasztalhatunk. Megfigyelések szerint az allergiások 5-10 százaléka körében fordul elő pollen–élelmiszer keresztallergia. Ezeket pedig azért érdemes felderíteni, mert bár a légúti tünetek csak a pollenszezonban jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma panaszai egész évben kínozhatnak!  
Nem keresztreakciót, de ahhoz hasonló tüneteket okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is – ilyenek a paradicsom, az alkohol, a kávé, a halak, a citrusfélék, a mogyoró, a penészes sajtok, a füstölt ételek, a csokoládé –, amelyek pollenszezonban erősíthetik a pollenallergiát. 

Jellemző keresztallergiák: 

  • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka. 
  • Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller. 
  • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó. 
  • Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér. 
  • Földimogyoró: dió. 
  • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag. 
  • Latex: gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi. 
  • Poratka: rákfélék. 
  • Gabona: az összes többi gabona. 
  • Tehéntejfehérje: marhahús. 
  • Tojásfehérje: a szárnyasok (kacsa, liba, pulyka, csirke, fürj) tojása, de reakció a szárnyas húsára, tollára is előfordulhat. 

Minden pollen- és házipor-allergiásnak érdemes keresztreakciókra gyanakodni, ha bizonyos élelmiszerekkel szemben a szervezete allergiás tünetekkel reagál. Alapos kivizsgálás során azt is meg lehet állapítani, hogy keresztallergia esetén pontosan mi az, amit az étrendből a továbbiakban ki kell hagyni, és mi az, amit fogyasztani lehet, mert nem fog tüneteket okozni. 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top