nlc.hu
Tabuk nélkül

Az aranyér elkerülésének útjai a terhesség alatt

Baba a fedélzeten – Az aranyér elkerülésének útjai a terhesség alatt

Az aranyeresség sokakat érintő betegség, amelyet a terhesség alatt és a szülés után átmenetileg szinte minden nő megtapasztal, és sokakat utána is elkísér! Mit tehetünk ellene? Kata osztotta meg történetét.

Az aranyérbetegség a végbélnyílás közelében lévő visszerek kóros tágulata, gyulladása. Az aranyér gyakori tünete a vérzés, amely nem nagy mennyiségű, de a székeléskor a vécépapíron vagy a széklet felszínén friss vércseppként jelenik meg. Ezenfelül jelentkezhet végbélnyílás körüli irritáció, viszketés is.

A várandósság alatti aranyér kialakulásának több oka lehet:

  • Az anyaméhben növekvő magzat egyre nagyobb súllyal nehezedik a kismedencei szervekre és a gáttájékra. Ez nemcsak a kismedencei szerveket és a gátizmokat helyezi nyomás alá, hanem az alhasi visszereket is. A fokozódó nyomás hatására a végbél falában található, aranyérnek nevezett visszérpárna kitágul, fala elvékonyodik és sérülékennyé válik, ami vérezgetéssel és fájdalommal jár. A kismedence vérellátása eleve megnövekszik a baba táplálása miatt, ami közvetlenül segíti elő a tünetek erősödését.
  • A terhesség alatt a bélműködés is megváltozik. Sok kismama szenved rendszeres székrekedéstől, amit részben maga a terhesség okoz, és a magzatvédő vitaminok tovább fokozhatnak.
aranyér terhesség

Fotó: Getty Images

Kata nagyon sokat szenvedett a terhessége alatt az aranyér kellemetlen tüneteitől.

„Nagyon, de nagyon sokat küzdöttünk a férjemmel azért, hogy legyen kisbabánk, és amikor végre állapotos lettem, mi voltunk a világon a legboldogabbak. Sajnos nem vagyok túl szerencsés, és a terhességem nem volt zökkenőmentes, aranyeres panaszaim lettek. Nálam a magzatvédő vitaminok okozták a bajt, illetve az, hogy nem figyeltem a napi folyadékbevitelre. Nagy fájdalmaim voltak, komoly problémát jelentett az egyik székből egy másikba átülni, autóba ülni pedig maga volt a pokol. Sosem volt problémám az aranyeremmel, rettentően sajnálom azokat, akik örökletesen hajlamosabbak erre a betegségre. Nekem a végbélkúp és kenőcs kombinációja szerencsére enyhítette a fájdalmat, és figyeltem arra is, hogy legalább három liter vizet megigyak naponta. Ezenfelül nálam az olajos magvak és a szilva vált be” – mondta a kismama.

Az időben elkezdett helyi kezeléssel (végbélkúppal és kenőccsel) és életmódbeli változtatásokkal az aranyeres tünetek enyhíthetők. Hasznos lehet még a meleg ülőfürdő, székletlazítók használata és a rendszeres testmozgás, legyen az terhestorna, vagy csak egy séta a parkban.

„Igyekeztem egészséges életmódra váltani, és mindent megtenni annak érdekében, hogy az aranyeres tüneteimmel mielőbb leszámolhassak. Nagyon megszerettem a rendszeres sétákat, sokszor a férjem is elkísért. Ezenfelül elkezdtem kismamajógára járni, ahol végre szégyenérzet nélkül tudtam beszélni a problémáimról. Megnyugtató volt hallani, hogy mások is hasonló cipőben járnak és mindent jól csináltam. Valamennyi kismamának ajánlom ezeket a csoportos órákat” – üzeni Kata minden kismamának.

Tipp: Az intimtorna, azaz a medencefenék izmainak edzése nemcsak a szülést, de a hüvelyizmok szülés utáni regenerálódását is megkönnyítheti.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top