nlc.hu
Tabuk nélkül

Várandósság és az aranyér

Várandósság és az aranyér: kezelés nélkül szülés után is komoly problémát jelenthet

Panna a terhesség alatt és a szülést követően is megszenvedett az aranyér kellemetlen tüneteivel. Merjünk segítséget kérni, magától nem fog elmúlni!

Az aranyérbetegség a végbélnyílás közelében lévő visszerek kóros tágulata, gyulladása. Ha elhanyagoljuk, a pangó vérkeringés miatt kialakuló kellemetlen, vérző, viszkető, esetenként súlyos fájdalmakat okozó elváltozás előrehaladott stádiumában többnyire műtéti kezelést igényel.

Az aranyeresség sokakat érintő kellemetlenség, terhesség alatt és szülés után átmenetileg szinte minden nő megtapasztalja, sokakat utána is elkísér. Így járt Panna is.

„Imádtam az elmúlt évem. Két évvel ezelőtt szerettünk egymásba Dáviddal, és olyan bensőséges és kiegyensúlyozott volt a kapcsolatunk a kezdetektől fogva, és egyébként a mai napig, hogy tavaly – válság, háború, politikai csatározások ide vagy oda – úgy döntöttünk, megtartjuk az álomesküvőnket. Olyan volt, amilyennek elképzeltem, családias és nagyon meghitt. Ráadásul úgy alakult, hogy úton volt már a kisbabánk is, de minden nehézség ellenére nagy örömmel készültem a nagy napra. Egyetlen apró, talán nem is olyan apró történés keserítette meg ezt a tökéletes időszakot, méghozzá a harmadik trimeszterben kiforduló aranyerem” – mondta Panna.

Aranyér és a terhesség

Fotó: Getty Images/Justin Paget

Miért vált ki aranyeret a terhesség?

Az aranyér kialakulásának a várandósság alatt több oka is lehet. Az elsődleges kiváltó ok, hogy az anyaméhben növekvő magzat egyre nagyobb nyomással nehezedik a kismedencei szervekre és a gáttájékra. Ez nemcsak a beleket és a gátizmokat helyezi nyomás alá, hanem az alhasi visszereket is. A fokozódó nyomás hatására a végbél falában található, aranyérnek nevezett visszérpárna megduzzad, ami vérezgetéssel és fájdalommal jár. Maga a kismedencei vérellátás is megnövekszik a baba táplálása miatt, ami közvetlenül segíti elő a tünetek erősödését.

Az aranyér kialakulásához hozzájárulhat az is, hogy a terhesség alatt a székelési szokások megváltoznak. Általánosan elmondható, hogy sok kismama szenved rendszeres szorulástól, amit esetenként a magzatvédő vitaminok okoznak.

„Engem a várandósság alatt folyamatosan nyugtatott az orvosom, hogy bírjam ki, el fog múlni szülés után, de nem múlt el. Én nem tudtam, de minden kismamának üzenem, hogy az aranyeres panaszokat már a várandósság alatt érdemes enyhíteni, mert azok a terhesség után is fennmaradhatnak. A problémát ne kezeljük tabuként, foglalkozni kell vele!” – figyelmeztet Panna, akinek a rostdús táplálkozás, a megnövelt folyadékbevitel és a hosszú séták segítettek.

Hogyan kezelhető?

Az aranyér típusainak kezelése eltérő, a súlyosabb esetek már csak sebészi beavatkozással orvosolhatók.

Időben elkezdett helyi kezeléssel (végbélkúppal és kenőccsel) és életmódbeli változtatásokkal a tünetek enyhíthetők. Hasznosak lehetnek egyebek mellett az alábbiak:

  • meleg ülőfürdő
  • étrendi változtatás: fokozott folyadék- és rostbevitel
  • székletlazítók használata
  • ülő tevékenységek csökkentése
  • rendszeres testmozgás
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top