nlc.hu
Tabuk nélkül
Lélekemelő programok ősszel a rossz hangulat elkerüléséért

Lélekemelő programok ősszel a rossz hangulat elkerüléséért

Ne engedjük, hogy hatalmába kerítsen a búskomorság! Tegyünk tudatosan azért, hogy idén ősszel elkerüljön minket a rossz hangulat!

A rossz hangulat, a búskomorság gyakori jelenség a nyár végén, az iskolakezdés, a szürke hétköznapokba való visszazuhanás idején.

A környezeti tényezők változásaira a szervezet különböző mértékben reagál, így a tünetek skálája nagyon széles. Az őszi-téli időszak kezdetén a panaszok még enyhe mértékben fordulhatnak elő, majd később – az évszakra jellemző időjárás beálltával – súlyosbodhatnak. A jó hír az, hogy lélekemelő programokkal enyhíthetjük vagy akár el is kerülhetjük ezt az állapotot. Az enyhe depresszió leküzdésének egyik egyszerű módszere a jó dolgok keresése, a mindennapi apró örömök értékelése, megélése.

Lélekemelő programok ősszel a rossz hangulat elkerüléséért

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk?

  • Öltözzünk fel, sminkeljünk, mozduljunk ki. Tervezzük meg, mit fogunk csinálni, és ragaszkodjunk ahhoz, hogy minden napra legyen egy nem otthon elvégzendő feladat, így a mozgás mellett a természetes fény is sokat javít majd a hangulatunkon.
  • Negyvenpercnyi sportolás felér egy antidepresszánssal – mondják a szakemberek. Gyakorlatilag kivétel nélkül, minden vizsgálat és tanulmány kiemeli a sport jótékony hatását a depresszió és a búskomorság megelőzésében. Nem kell versenyszerűen űzni, a lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet. Próbáljuk ki a nyújtást, amely az egész testet átmozgatja, így oxigénnel látja el a szervezetünket, beleértve az agyat is.
  • Válasszunk hobbit, amely segíti az érzelmeink kifejezését, ezáltal egyensúlyt és harmóniát hoz az életünkbe. Tanuljunk meg új dolgokat, kezdjünk bele tanfolyamokba. Például menjünk el táncolni, zenélni, tanuljunk meg hangszeren játszani, iratkozzunk be főzőtanfolyamra vagy szakmai továbbképzésre, ahol társaságban lehetünk, közösséghez tartozhatunk.
  • Az őszi-téli időszakban csodálatosak az erdők. Kiránduljunk a családdal, barátokkal. Szervezzünk közösséget, családot, baráti társaságot összekovácsoló, közös programokat.
  • Örüljünk apróságoknak. Lepjük meg magunkat egy számunkra kedves csekélységgel, a rég vágyott cipővel vagy konyhai eszközzel.
  • Gyakran a kimerültség a depresszió egyik okozója. Ezért hasznos lehet, ha több pihenést iktatunk be, kialakítunk egy esti rutint. Letesszük a telefonunkat, olvasunk, elcsendesedünk.

Ha már érezzük magunkon a depresszió tüneteit, segíthet:

  • fényterápia
  • D-vitamin szedése
  • gyógyszeres kezelés
  • kognitív viselkedésterápia
  • pszichoterápia

Érdemes elsajátítani valamilyen relaxációs technikát, jótékony hatású lehet például a jóga, a meditáció, illetve a zene- és művészetterápia.

via

Hirdetés

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer. Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top