nlc.hu
Tabuk nélkül

Alsónemű és az ősz

Hideg őszi estékre: váltsunk az alváshoz vastagabb alsóneműre vagy sem?

Lényeges kérdés, főleg abban az esetben, ha szeretnénk elkerülni a hüvelygombát.

A második leggyakrabban előforduló intim fertőzés a hüvelygomba, amely visszatérő gombás hüvelyfertőzésként a nők 5 százalékát érinti. 

A gombás gyulladás kialakulását gyakran a hüvelyflóra egyensúlyának zavara okozza, mert ha valamiért megbomlik az egészséges állapot, a hüvelyben élő Candida gombák túlszaporodnak, és kialakul a fertőzés, amely jellegzetes tünetekkel jár.

A hüvelyváladék állaga megváltozik, valamint erős égő, viszkető érzést tapasztalhatunk a szeméremtájékon, ami miatt a szexuális aktus is fájdalmas lehet.

Hüvelygombát okozhat a nem megfelelő fehérnemű?

A nőgyógyászok többsége úgy véli, minden nőnek olyan 100%-os pamut alapanyagú bugyit kellene hordania, amelyet 90 fokon mostak ki. Miért lehet fontos ez?

Dr. Tolnay Lajos szerint a 90 fokon történő mosás kevésbé, a fehérnemű anyaga viszont nagyon is lényeges. A műszálas, illetve elasztánt tartalmazó anyagok nem szívják fel a nedvességet, ezért párás környezet alakulhat ki a fehérnemű alatt, ahol a gombák könnyedén megtelepednek. Ugyanez történhet akkor is, ha úgy rakjuk el a fehérneműt a fiókba, hogy az még nem teljesen száraz. A legjobb szabad levegőn, napon szárítani az alsóneműt, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor szárítógép használatát vagy legalább olyan helyiségben történő szárítást javasolnak a szakemberek, ahol valamelyest jár a levegő.

Alsónemű télre

(Fotó: Getty Images/Sam Edwards)

Hideg őszi-téli estékre vastag bugyi? Felejtsük el!

Viseljünk lehetőleg jól szellőző, pamut alsóneműt, a szoros, műszálas darabokat, falatnyi tangabugyikat hanyagoljuk, lehetőleg éjjel is. A gombák szaporodásának tökéletes táptalaj a meleg, így ha éjszakára vastagabb bugyit veszünk fel, könnyebben befülled az intim terület, főleg, ha nem pamut alsóneműt használunk.

„Imádtam télire vastagabb fehérneműt beszerezni, bekuckózni, abban aludni. Tavaly viszont nagyon megjártam, és egy életre megtanultam: soha többet! Karácsonyra ugyanis vettem magamnak egy mézeskalácsmintás, vastag bugyit, amiben imádtam aludni, mígnem egyik reggel égő, viszkető érzéssel ébredtem. Amikor elmentem a mosdóba, megdöbbenve tapasztaltam, hogy a hüvelyfolyásom is megváltozott. Még aznap felkerestem az orvosomat, mert tudtam, hogy sikerült valamilyen hüvelyfertőzést összeszednem. Mivel figyelek az étkezésemre, fogalmam sem volt, mi válthatta ki. Az orvosnak elmeséltem mindent, többek között azt is nagy büszkeséggel, hogy a hideg éjszakák miatt vastag bugyit hordok az alváshoz. Mint kiderült, ezen a ponton rontottam el: a vastag fehérnemű bepállhat, aminek köszönhetően elszaporodhatnak a baktériumok, és kialakulhat a gombás hüvelyfertőzés. Rajtam a gombaellenes kúra segített” – mondta el Rebeka.

A pamutból készült tangát se használjuk

A probléma a hüvely és a végbélnyílás közötti, mindössze 3-4 centis távolság. A tanga, mivel közvetlenül érintkezik a végbélnyílással, kiválóan „szállítja” a baktériumokat a végbél és a hüvely között. A hüvelyflóra és a bélflóra egyensúlya amúgy is összefügg, a tanga viselésével pedig folyamatos fertőzésben tudjuk tartani mindkettőt.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Sam Edwards)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top