nlc.hu
Tabuk nélkül

Életmódváltás vashiány nélkül

Életmódváltás vashiány nélkül

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az intenzív sporttevékenység ugyancsak több vasat „fogyaszt”. Kerülj újra formába úgy, hogy ne alakuljon ki a vashiányos állapot!

A megerőltető fizikai aktivitás fokozza a vérkeringést és emeli a pulzusszámot, emiatt megemelkedik a vörösvérsejtszám és vele az oxigént a szervekbe szállító, vasat tartalmazó, hemoglobin nevű fehérje termelése is. A működő izmoknak is több oxigénre van szükségük, amihez szintén több vas kell. Mindezek miatt a szervezet vasszükséglete megnő. A sportolók pedig gyakran megfeledkeznek a vérképzéshez szükséges vas, folsav és C-vitamin beviteléről, holott nagyon fontos lenne erre is kellő figyelmet fordítaniuk, mert a vashiányos állapotban nemhogy nőne, hanem inkább csökken a fizikai teljesítőképesség.

„Mint mindenki, én is belevágtam ezerrel a fogyókúrába az év elején, mert a decembert nagyon eltoltam az összevissza evéssel. Imádok síelni, szóval muszáj volt formába lendülnöm, ezért meglehetősen intenzíven tréningeztem. De ahelyett, hogy felpörögtem volna, egyre kevesebb energiám lett. Fáradékony, levert voltam, töredezni kezdtek a körmeim, hullott a hajam. Elmentem az orvosomhoz, ahol a vérvétel eredményéből kiderült, hogy vashiányom van” – mesélte Lívia, akinek az edzője magyarázta el, mit tehet még az egészségéért, és miért alakulhatott ki nála a vashiányos állapot.

Vashiány és vérszegénység

(Fotó: Getty Images/piotr_malczyk)

„Amikor vad edzésbe kezdtem, sajnos egyáltalán nem figyeltem a vasbevitelre, ami pedig a vérképzéshez és a megfelelő izommunkához, teljesítőképességhez elengedhetetlen. Erre Endre, az edzőm hívta fel a figyelmem. Emellett megtudtam tőle, hogy a felnőtt szervezet kb. 3-5 gramm vasat tartalmaz, amelynek nagy része az oxigén szállításáért felelős hemoglobinban található. Ez a fehérje a vörösvértestek központi eleme, ennek köszönhető a vér vörös színe is. Ezenkívül a vas a májban, a lépben, a csontvelőben tárolódik, illetve az izomban is megtalálható a mioglobin nevű fehérjéhez kötődve. A mioglobin szerepe az izmokban hasonló, mint a hemoglobiné a szívben és a tüdőben, azaz az oxigénellátás. Sportoláskor, erőteljes izommunkához pedig több oxigénre, így több vas bevitelére van szükség. Szuper tippeket is kaptam tőle, például azt, hogy a vasban gazdag étrend alapvető elemei a húsok és a tojás: egyetlen tojás is 1,4 milligramm vasat tartalmaz, míg például a marhahús tíz dekagrammja 3,5 milligrammot. Szóval most tudatosan készítek marhahúsból és tojásból ételeket. Az orvosom és az edzőm is mondta, hogy legyek türelemmel, hiszen a vasraktárak feltöltése a megfelelő vaspótlás mellett sem két hét alatt zajlik le. Próbálok türelmes lenni, de most, egy hónap után már sokkal jobban érzem magam” – mondta Lívia.

Tudtad? A búzakorpa a vasban leggazdagabb gabonaféle, 100 grammonként 16 milligrammot tartalmaz. Ráadásul a vastagbélrák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, valamint a bélrendszeri betegségek megelőzésére is hasznos lehet.

Az étrend-kiegészítők csekély vastartalmuk miatt a vashiány kezelésére nem alkalmasak, csupán a kiegyensúlyozott étrend melletti vasbevitelt szolgálják. Ezekben az általában komplex készítményekben ráadásul előfordulhatnak olyan összetevők is (például kalcium, magnézium), amelyek a vassal oldhatatlan anyagot képeznek, megakadályozva a vasfelszívódást. Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemivas-tartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet vasszükségletét.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top